Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διάψευση Χαμάς για την υπό όρους εκεχειρία, «λάδι στη φωτιά» από την Λίβνι
Διάψευση Χαμάς για την υπό όρους εκεχειρία, «λάδι στη φωτιά» από την Λίβνι Εκτύπωση E-mail
01.01.09

Το Ισραήλ θα αποφασίσει σε μια δεδομένη στιγμή τον τερματισμό των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας, τόνισε από το Παρίσι η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, εκτιμώντας πως η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή είναι «όπως πρέπει να είναι».

«Η απόφαση πως η στρατιωτική επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της θα ληφθεί σύμφωνα με τις καθημερινές εκτιμήσεις μας», δήλωσε η Λίβνι μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

«Θα πάρουμε την απόφασή μας τη δεδομένη στιγμή», υπογράμμισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Χαμάς πρέπει επιτέλους να μάθει ότι «ως εδώ και μη παρέκει.»

Η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα της «ξεχωρίζει στη διάρκεια των επιχειρήσεων τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, κατά της Χαμάς και των αμάχων». «Κάνοντας αυτό, διατηρούμε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ακριβώς όπως πρέπει να είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Η Λίβνι σε κανένα σημείο των δηλώσεών της δεν αναφέρθηκε σε μια ενδεχόμενη εκεχειρία.

Την Δευτέρα και την Τρίτη ο πρόεδρος Σαρκοζί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα και άρα δεν υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε νωρίτερα η Λίβνι, σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών. «Το Ισραήλ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια που καλύπτει μεγάλο εύρος στη Λωρίδα... και μάλιστα την αυξάνει από μέρα σε μέρα».

«Ημέρα οργής» η Παρασκευή

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ σε μια «ημέρα οργής» με διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, αύριο Παρασκευή.

Με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η Χαμάς καλεί σε «μαζικές πορείες» μετά την προσευχή της Παρασκευής από την Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ και από «όλα τα τεμένη της Δυτικής Όχθης».

«Ας είναι η Παρασκευή ημέρα αλληλεγγύης προς το λαό μας στη Γάζα και ημέρα οργής κατά της σιωνιστικής κατοχής και των εποίκων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Νεκρός υψηλόβαθος ηγέτης της Χαμάς

Ένας υψηλόβαθμος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον μίας κατοικίας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς.

Ο Νιζάρ Ραγιάν, ο πλέον υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς που σκοτώθηκε από το Ισραήλ στη διάρκεια της επίθεσης από αέρος στη Γάζα που εξαπολύθηκε πριν από έξι ημέρες, τασσόταν ανοικτά υπέρ της επανάληψης των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Διάψευση

Η Χαμάς διέψευσε ότι αποδέχεται «υπό όρους» τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εκεχειρία με το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως πρόκειται για «ψεύτικες δηλώσεις» που αποδόθηκαν σε έναν από τους εκπροσώπους της.

«Πρόκειται για μια ψεύτικη ανακοίνωση που στερείται κάθε αλήθειας. Την προώθησαν εχθρικές πλευρές για να δημιουργήσουν αμφιβολίες σχετικά με τις θέσεις της Χαμάς», τόνισε ο Φάουζι Μπαρχούμ. «Δεν έκανα καμιά δήλωση για το θέμα αυτό», επισήμανε ο ίδιος.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται υπό όρους τις προτάσεις που διαμόρφωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά μια εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς αποδέχεται αυτή την πρωτοβουλία (της ΕΕ) υπό τον όρο ότι θα σταματήσει η (ισραηλινή) επίθεση, θα αρθεί ο αποκλεισμός, όλα τα σημεία διέλευσης θα ανοίξουν και θα έχουμε διεθνείς εγγυήσεις ότι η κατοχική δύναμη δεν θα ξαναρχίσει αυτόν τον τρομοκρατικό πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φάουζι Μπαρχούμ.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε το βράδυ της Τρίτης σε μία διακήρυξη άμεση και μόνιμη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα και ανακοίνωσε την αποστολή πολύ σύντομα μιας υπουργικής αντιπροσωπείας στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν την Πέμπτη επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας και η Χαμάς εκτόξευσε και άλλες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, αφότου και οι δύο πλευρές απέρριψαν διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία.

Ισραηλινά άρματα μάχης και ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς παράκτια περιοχή και η εφημερίδα «Χααρέτζ» ανέφερε σήμερα πως ο ισραηλινός στρατός συνέστησε μία μεγάλη αλλά βραχείας διάρκειας επίθεση από ξηράς εναντίον του πυκνοκατοικημένου θυλάκου.

Σήμερα, έκτη μέρα των εχθροπραξιών, ισραηλινά αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις επέδραμαν εναντίον περίπου 20 στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν πως τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Αξιωματούχοι ασφαλείας της Χαμάς δήλωσαν πως τα κτίρια που στεγάζουν τα υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών έχουν σχεδόν καταστραφεί. Επλήγη επίσης το παλαιστινιακό κοινοβούλιο, είπαν. Κάτοικοι της Γάζας που διακινδύνευσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να δουν από κοντά την καταστροφή βρέθηκαν να περπατούν σε δρόμους γεμάτους ερείπια.

Οι ρουκέτες της Χαμάς έπληξαν τις ισραηλινές πόλεις Μπεερσέμπα, Άσντοντ και Άσκελον. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα.

Διπλωμάτες δήλωσαν πως η φονικότερη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 40 χρόνια μπορεί να γίνει ακόμα φονικότερη έπειτα από πολλές ημέρες ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών που σκότωσαν τουλάχιστον 399 Παλαιστινίους, περίπου το ένα τέταρτο των οποίων είναι πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.700. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στην Παλαιστίνη, οι νεκροί έχουν φτάσει του 402 ενώ οι τραυματίες ανέρχονται περί τους 2098.

Τρεις ισραηλινοί πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη της από αέρος στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ το Σάββατο, η οποία είχε ως δηλωμένο στόχο να σταματήσει την απειλή από τις ρουκέτες.

Η διεθνής πίεση αυξήθηκε και στις δύο πλευρές για κατάπαυση του πυρός αλλά το Ισραήλ απέρριψε ως μη ρεαλιστική γαλλική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία, η οποία θα επέτρεπε τη διοχέτευση μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους 1,5 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2809&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 01.01.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote