Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διαρκές λουτρό αίματος
Διαρκές λουτρό αίματος Εκτύπωση E-mail
01.01.09

Το παλαιστινιακό αίμα ρέει άφθονο τα τελευταία 24ωρα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ανηλεείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί που άρχισαν το περασμένο Σάββατο δεν έχουν αφήσει σχεδόν τίποτε όρθιο.

Αυτή η μικρή λωρίδα γης - εκτιμάται ότι ζουν 4.117 άνθρωποι ανά τετ. χιλιόμετρο - όπου φιλοξενείται το μεγαλύτερο και πλέον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό στρατόπεδο του κόσμου, το Τζαμπαλίγια, με περισσότερους από 140.000 ανθρώπους να στοιβάζονται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπου αγωνίζονται να επιβιώσουν λόγω του φονικού εμπάργκο και του αποκλεισμού περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων περίπου το 80% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και εξαρτάται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια, έχει μετατραπεί ολόκληρη σε ένα σκληρό πεδίο μάχης. Η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από το Σάββατο το μεσημέρι, ενώ όταν τα ισραηλινά μαχητικά δε βομβαρδίζουν, κάνουν χαμηλές πτήσεις για να συντηρήσουν τον πανικό.

 

Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει ότι τα αεροπορικά της πλήγματα, που στοχεύουν να «εξαλείψουν την απειλή της "Χαμάς" αλλά όχι τον πληθυσμό» είναι «χειρουργικά», όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπός της, Μαρκ Ρεγκέβ. Αυτά τα «χειρουργικά πλήγματα», που μόνο μέσα σε ένα 24ωρο έφτασαν τα 210, βέβαια στοχεύουν εγκαταστάσεις, όπως γραφεία της «Χαμάς» ή αστυνομικά τμήματα ή δημόσια κτίρια, τα οποία εννοείται ότι βρίσκονται ανάμεσα σε κατοικίες. Γυναίκες, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά βρίσκονται μεταξύ των περισσοτέρων των 360 νεκρών και 1.700 τραυματιών που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής. Οι απλοί πολίτες, οι άμαχοι, τα μικρά παιδιά, οι πολυμελείς οικογένειες είναι ο στόχος των ανελέητων πληγμάτων.

Απορρίπτει το Ισραήλ το ενδεχόμενο «εκεχειρίας»

 

 

Το γαλλικό αίτημα και η υποκριτική απόφαση - πρόταση της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη το βράδυ για «εκεχειρία» και ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς, απορρίφθηκε από το Ισραήλ. «Η πρόταση αυτή δεν προσφέρει κανενός είδους εγγύηση ότι η "Χαμάς" θα σταματήσει τις επιθέσεις», τόνισε προκλητικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ προσθέτοντας ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από το Ισραήλ να προχωρήσει μονομερώς σε εκεχειρία, χωρίς κανένα μηχανισμό που να αναγκάζει τη "Χαμάς" να σταματήσει τις επιθέσεις και την τρομοκρατία».

 

Ανθρωπιστική καταστροφή

Ωστόσο η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό φονικό εμπάργκο εδώ και 18 μήνες και η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται με το... σταγονόμετρο. Πολύ πριν αρχίσουν να τη σαρώνουν τα ισραηλινά μαχητικά, οι κάτοικοί της δεν είχαν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, δεν είχαν φάρμακα, δεν είχαν πόσιμο νερό, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα υπήρχε μόνο λίγες ώρες την ημέρα και έτσι δεν υπήρχε δυνατότητα άντλησής του.

Τα νοσοκομεία της περιοχής, που ήδη παρέπαιαν, πλέον έχουν καταρρεύσει υπό το βάρος του μακελειού. Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει εξοπλισμός, δεν υπάρχουν κρεβάτια, δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχει αίμα... Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές, καθώς οι γιατροί δίνουν μάχη με το χρόνο, με τις συνθήκες, με την κούραση και αναγκάζονται να χειρουργούν στους διαδρόμους χωρίς αναισθητικό.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται κανονικά», διατεινόταν η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ειρωνευόμενη την προσπάθεια του πλοιαρίου «Dignity» να φτάσει στην ακτή της Γάζας με 3 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και 3 γιατρούς. Μάλιστα, αν και όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν ότι το πλοιάριο εμβολίστηκε από ισραηλινό στρατιωτικό πλοίο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι επρόκειτο για «ατύχημα» και ότι «σέβονται πάντα το διεθνές δίκαιο»!

Τα σύνορα με την Αίγυπτο παραμένουν η μοναδική δυνατή δίοδος χορήγησης βοήθειας, που αποστέλλεται από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, όπως το Ιράν. Εντούτοις, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανοίγει μόνο κατά διαστήματα το μεθοριακό σταθμό ενώ, επί του πρακτέου, οι συνεχείς βομβαρδισμοί καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη τη μεταφορά της βοήθειας προς τις πληγείσες ζώνες. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει οργή σε μεγάλη μερίδα της αραβικής κοινής γνώμης, που διαδηλώνει καθημερινά και στρέφει τα συνθήματά της κατά του Ισραήλ, αλλά και κατά των «αδρανών» αραβικών ηγεσιών.

Ακόμη και αν επιτραπεί να περάσει κάποια ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω των τεράστιων καταστροφών όλες αυτές τις έξι ημέρες θα αποτελέσει απλώς μια «τονωτική ένεση» για να συνεχιστεί το μακελειό, καθώς η ισραηλινή ηγεσία έχει, ήδη, θέσει σε συναγερμό τις ισχυρές δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα ενώ, την τελευταία στιγμή, κάλεσε 2.500 εφέδρους επιπλέον των 6.700 που κλήθηκαν στις αρχές της βδομάδας, δίνοντας σαφώς την εικόνα ότι προετοιμάζεται σοβαρά για χερσαία επιχείρηση.


rizospastis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2807&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote