Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Άμεση εκεχειρία αποφάσισε η Ε.Ε., αναμένονται οι αντιδράσεις
Άμεση εκεχειρία αποφάσισε η Ε.Ε., αναμένονται οι αντιδράσεις Εκτύπωση E-mail
30.12.08

Ολοκληρώθηκαν μετά από δύο και πλέον ώρες συνεδρίασης, οι εργασίες της άτυπης και έκτακτης συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα.

Οι 27 υπουργοί εξωτερικών συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποστολή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και την εντατική συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το κείμενο αυτό θεωρείται ένα θετικό βήμα γιατί η Ευρώπη «μίλησε» με ενιαία φωνή, παρά τις αρχικές αντιθέσεις και απηχεί ακριβώς την ελληνική θέση όπως διατυπώθηκε από την υπουργό εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έλαβε μέρος στη σύνοδο. Η υπουργός, στην παρέμβαση της επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής άμεσης και διαρκούς παύσης του πυρός και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις πάρει το πράσινο φως ότι τηρούνται οι όροι ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο Ευρωπαίων υπουργών θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από την αποψινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της στο Παρίσι.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη ύστερα από το πέρας της συνάντησης, αναφέρεται ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλει, μαζί με τα μέλη του «Κουαρτέτου» και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, στον τερματισμό της βίας και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

«Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε να αποσταλεί αμεσότατη κλιμάκιο ευρωπαίων υπουργών στην περιοχή», συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ημερομηνία, τη σύνθεση και το δρομολόγιο της αντιπροσωπείας.

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί εξωτερικών των Αραβικών χωρών για την περαιτέρω προώθηση των παραπάνω στόχων. Αναμένονται οι αντιδράσεις από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά.

Αρνητικό το Ισραήλ, αφήνει ενδεχόμενο ανοικτό

«Ευχόμαστε να υπάρξει γρήγορα κατάπαυση του πυρός, καθώς και αυτή να είναι μόνιμη, που θα γίνει σεβαστή και θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί τα θύματα είναι πάρα πολλά», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Κουσνέρ ανέφερε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι απολύτως ενωμένη» στη θέση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ «βλέπει» με καλό μάτι την γαλλική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου, «τίποτε παρόλα αυτά, δεν μας σταματάει να προετοιμαστούμε για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις».

Νωρίτερα, το Ισραήλ δήλωνε αποφασισμένο για «αρκετές εβδομάδες μαχών» στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που δέχεται τις ευρωπαϊκές προτάσεις για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, καθώς συνεχίζονται για τέταρτη μέρα οι αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ πρότεινε στο Ισραήλ να ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες, ώστε να δώσει στη Χαμάς την ευκαιρία να «απαντήσει» με τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες. Όμως η ισραηλινή πλευρά φαίνεται πως απορρίπτει την πρόταση της γαλλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να δώσει στη Χαμάς την ευκαιρία να ανασυνταχθεί.

Ο Κουσνέρ διατύπωσε τη γαλλική πρόταση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο. «Θα ήταν λάθος να δοθεί στη Χαμάς περίοδος στην οποία θα ανασυγκροτείτο, θα επανεξοπλίζετο και θα ένιωθε την εκτόνωση της πίεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολμέρτ.

Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι αεροπορικές επιθέσεις είναι μόνο «η πρώτη» από «μία σειρά» φάσεων της επίθεσης.

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει χερσαίες δυνάμεις στα όρια της Γάζας, ήδη από την Κυριακή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν κινηθεί προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλήσουν για τη διάρκεια των επιχειρήσεων, αλλά επισημαίνουν ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί «μπορεί να χρειαστεί χρόνο». Ο Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι στόχος δεν είναι μόνο να εξουδετερωθεί η δυνατότητα της Χαμάς να πλήττει με ρουκέτες το νότιο Ισραήλ, αλλά και «να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στη Γάζα» καταφέροντας ένα «ισχυρό πλήγμα» στη Χαμάς.

Ελπίζει η Μπακογιάννη

Με την προσδοκία ότι η Ευρώπη θα στείλει με μια ενιαία φωνή το μήνυμα για τον τερματισμό της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έφτασε στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι αφιερωμένη στην κρίση στην περιοχή.

Κατά την άφιξή της η κ. Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα και δη η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει δράση, πρέπει να πάρει συγκεκριμένη πρωτοβουλία με πρώτο στόχο την παύση του πυρός, μία εκεχειρία διαρκείας και ταυτόχρονα το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Χρειάζεται να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν και πρέπει να υπάρξει εκεχειρία για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαπραγματευτική προσπάθεια.

Δεν υπάρχει λύση με τη βία. Η βία δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα.

Πρέπει να πάρουμε, λοιπόν, όλοι μαζί αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζω ότι απόψε το βράδυ στο Παρίσι θα μπορέσουμε να βρούμε όλοι κοινή γραμμή για να υπηρετήσουμε αυτό το στόχο».

Από το Ραμπάτ, το πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκου MAP μετέδωσε σήμερα ότι χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν σε δρόμους μαροκινών πόλεων κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Λωρίδα της Γάζας ζητώντας την επέμβαση με τρόπο αποφασιστικό από την διεθνή κοινότητα.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2801&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 31.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote