Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Eμβολίστηκε το πλοίο "Dignity"από Ισραηλινό ταχύπλοο
Eμβολίστηκε το πλοίο "Dignity"από Ισραηλινό ταχύπλοο Εκτύπωση E-mail
30.12.08

Το πλοίο Dignity του διεθνούς κινήματος "Eλευθερώστε τη Γάζα", ξεκίνησε χθες το απόγευμα από την Κύπρο, για τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας τέσσερις τόνους με ανθρωπιστική βοήθεια, γιατρούς και φάρμακα, εμβολίστηκε στην πρύμνη, στις 6.45 πμ από Ισραηλινό ταχύπλοο, ανοικτά της Γάζας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της οργάνωσης οι Ισραηλινοί απαιτούσαν την επιστροφή του πλοίου στην Κύπρο, αν και δεν είχε αρκετά καύσιμα. Ο κυβερνήτης του ισραηλινού περιπολικού σκάφους σε επικοινωνία που είχε με τον καπετάνιο του Dignity, του είπε ότι έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Τελικά το μικρό πλοίο που μεταφέρει μέλη διεθνών μαχητικών οργανώσεων με βοήθεια για την Γάζα, έδεσε την Τρίτη στο λιβανέζικο λιμάνι της Τύρου ύστερα από την σύγκρουσή του με ισραηλινό πολεμικό πλοίο που το ανάγκασε να κατευθυνθεί προς τον Λίβανο. Το σκάφος έδεσε στην Τύρο συνοδευόμενο από λιβανικό πολεμικό πλοίο και δεκάδες Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι χαιρέτισαν την άφιξή του στο λιμάνι.

Το κίνημα "Ελεύθερη Γάζα" έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και από τον Αύγουστο έχει στείλει αρκετές φορές βοήθεια στην Γάζα από την Κύπρο.

Επικεφαλής των διεθνών ακτιβιστών είναι η παιδοχειρουργός και βουλευτής του "Δημοκρατικού Συναγερμού" Ελένη Θεοχάρους η οποία δήλωσε ότι έγιναν όλες οι διευθετήσεις, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε να έχει λόγο για το ύψος και το είδος της βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα.

Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με το "Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων", η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο είναι καλά. Δημοσιογράφος του CNN που βρίσκεται στο σκάφος μετέδωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος βύθισης του σκάφους, το οποίο κατευθύνεται προς το Λίβανο και συγκεκριμένα τη Σιδώνα

"Ήταν σαν να εμβολίστηκε ένα Μini (αυτοκίνητο) από ένα φορτηγό", δήλωσε προς το Ρόιτερ η κυρία Θεοχάρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης "Ελευθερώστε τη Γάζα", στο σκάφος βρίσκονται οι: Denis Healey, κυβερνήτης, από τη Βρετανία, Γιώργος Κλόντζας, βοηθός κυβερνήτης, από την Ελλάδα, Νικόλας Μπόλος, πρώτος αξιωματικός, από την Ελλάδα, Othman Abu Falah, από την Ιορδανία, Renee Bowyer, από την Αυστραλία, Caoimhe Butterly, από την Ιρλανδία, Αικατερίνη Χριστοδούλου, δημοσιογράφος, από την Κύπρο, Sami El-Haj, από το Σουδάν, δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα και πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, Dr. David Halpin, από τη Βρετανία, ορθοπεδικός χειρουργός, Dr. Mohamed Issa, από τη Γερμανία, Fathi Jaouadi, από την Τυνησία, Βρετανός πολίτης, τηλεοπτικός παραγωγός, Cynthia McKinney, πρώην μέλος της Αμερικανικής Βουλής, Μάρθα Παϊση, από την Κύπρο, Karl Penhaul, από τη Βρετανία, ανταποκριτής του CNN, Thaer Shaker, από το Ιράκ, κινηματογραφιστής του Αλ Τζαζίρα και Ελένη Θεοχάρους, παιδοχειρουργός και βουλευτής, επικεφαλής της αποστολής.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ισραηλινές αρχές, γιατί "χωρίς λόγο τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή Κυπρίων" που επιβαίνουν στο πλοίο "Dignity".

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει: "Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα πολεμική ενέργεια του Ισραήλ, και μάλιστα σε διεθνή ύδατα, εναντίον του πλοίου DIGNITY το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή της Γάζας η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει έντονη ανθρωπιστική κρίση λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και την ΕΕ να δράσει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ, να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας και να παρασχεθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια".

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2800&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote