Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σιωπή Μπους - Ομπάμα για τη σφαγή
Σιωπή Μπους - Ομπάμα για τη σφαγή Εκτύπωση E-mail
30.12.08

Με τον Τζορτζ Μπους στο ράντσο του στο Τέξας και τον Μπαράκ Ομπάμα στην παραθαλάσσια κατοικία του στη Χαβάη να περνούν τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η επίσημη Αμερική όχι μόνο δείχνει ελάχιστα να συγκινείται από την πρωτοφανούς βίας ισραηλινή στρατιωτική επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας

και την εκατόμβη των νεκρών, μεταξύ των οποίων άμαχοι και παιδιά, αλλά και δίνει δυσοίωνα μηνύματα για το μέλλον της πολύπαθης Μέσης Ανατολής.

Ο πρόεδρος Μπους δεν εδέησε να εμφανιστεί και να προβεί σε κάποια δήλωση για τις εξελίξεις στη Γάζα, ενώ αντ αυτού χειρίζεται «επικοινωνιακά» το όλο θέμα ο εκπρόσωπός του Γκόρντον Τζόντρο, υιοθετώντας με εμμονή την απόλυτη κάλυψη του Ισραήλ και αποδίδοντας ακέραιη την ευθύνη για τις τριήμερες φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Χαμάς, τονίζοντας ότι η ισλαμιστική οργάνωση πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία για να διευθετηθεί η κρίση που έχει προκαλέσει κύματα οργής στον αραβικό κόσμο και κύμα συμπαράστασης προς τους Παλαιστινίους στη Δύση.

 Λευκός Οίκος
Το Ισραήλ «λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να απαντήσει στις απειλές απ τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσθέτοντας: «Το Ισραήλ καταδιώκει τους τρομοκράτες που εκτοξεύουν ρουκέτες και πυραύλους στο έδαφός του, και λαμβάνει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή».

Οι ΗΠΑ με προκλητικό τρόπο δεν καλούν σε καμία τους ανακοίνωση το Ισραήλ να τερματίσει τις επιθέσεις στην ελεγχόμενη απ τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας και επαναδιατυπώνουν με διάφορους τρόπους την άποψη ότι τόσο η έναρξη της βίας όσο και ο τερματισμός της εξαρτώνται απ τη Χαμάς και το κατά πόσον θα συνεχίσει ή όχι να εξαπολύει επιθέσεις.

Οσο για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά «επί οκτάλεπτο» με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την Κυριακή, σχετικά με τη βία στη Γάζα. Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ο Ομπάμα «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά αυτό και άλλα παγκόσμια γεγονότα»...

Παράλληλα, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες (ώρα Ελλάδας) ο στενός σύμβουλος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, δήλωσε πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος «είναι αποφασισμένος» να εργαστεί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Προφανώς η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη τις δύο τελευταίες εβδομάδες (...). Ομως η ειρήνη είναι κάτι για το οποίο είναι αποφασισμένος να εργαστεί», δήλωσε στο CBS ο Αξελροντ, ο μόνος απ το επιτελείο Ομπάμα που εμφανίστηκε επωνύμως να κάνει δήλωση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, αναγκάστηκε να διαβεβαιώσει ο Αξελροντ -αφού κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί προς τα έξω-, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δεν υπάρχει παρά μόνο ένας πρόεδρος στις ΗΠΑ και πως μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ο Τζορτζ Μπους μιλάει εξ ονόματος των ΗΠΑ»...

Διαβεβαίωση
Ενδιαφέρον επίσης είχε η διαβεβαίωση του Αξελροντ, ο οποίος επανέλαβε πως ο Ομπάμα θα διατηρήσει τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι αναγνωρίζει αυτήν την ειδική σχέση. Θα εργαστεί μαζί με τους Ισραηλινούς (...), τους σημαντικότερους συμμάχους μας στην περιοχή», διαβεβαίωσε. «Ομως θα το κάνει με τρόπο που θα ευνοήσει την υπόθεση της ειρήνης και θα εργαστεί με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους γι αυτό, για την επίτευξη αυτού του στόχου».

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μέρκελ: Ενοχη για το μακελειό η Χαμάς

Την ώρα που πολίτες στον αραβικό κόσμο και τη Δύση βγαίνουν στους δρόμους συγκροτώντας μαχητικές διαδηλώσεις καταδίκης του Ισραήλ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκε να συντάσσεται με την αμερικανική άποψη περί απόλυτης ευθύνης της «Χαμάς».

Η Μέρκελ σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ «συμφώνησε ότι η ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή βαρύνει σαφώς και αποκλειστικά τη Χαμάς» (...) που διέκοψε μονομερώς την κατάπαυση του πυρός (...) και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον πληθυσμό και το έδαφός του».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, η Βρετανία, σκληραίνοντας τη στάση της έναντι των ισραηλινών επιθέσεων, προειδοποίησε μέσω του υπουργού Εξωτερικών πως η συνεχιζόμενη στρατιωτική δραστηριότητα στη Γάζα θα ενθαρρύνει περαιτέρω τους εξτρεμιστές και υποστήριξε πως η Βρετανία ζητεί την άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Είναι μια πολύ επικίνδυνη και ζοφερή στιγμή, εν μέρει λόγω των ζωών που χάθηκαν και της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη ... Στο ελάχιστο δεν αμφιβάλλω ότι (η κατάσταση) θα τροφοδοτήσει τον ριζοσπαστισμό, είναι ένας απ τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε τώρα», είπε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εμφανίστηκε εκ νέου να εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» για την κλιμάκωση της βίας και να ζητεί κατάπαυση του πυρός επιχειρώντας παράλληλα με συνομιλίες του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ, μια ειρηνευτική διαμεσολάβηση με άγνωστες μέχρι στιγμής τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας.

Παράλληλα, η Γαλλία ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκάλεσε Εκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση.

Η Ρωσία επίσης ζήτησε να σταματήσει άμεσα η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, και ταυτόχρονα κάλεσε την ηγεσία της Χαμάς να σταματήσει τις ρίψεις πυραύλων στο ισραηλινό έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ύστερα από συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του ζητώντας τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων δήλωσε πως οι επιθέσεις αυτές καθιστούν «αδύνατες» τις ειρηνευτικές συνομιλίες Συρίας-Ισραήλ με τουρκική διαμεσολάβηση.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2796&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote