Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χωρίς τέλος η σφαγή στη Γάζα
Χωρίς τέλος η σφαγή στη Γάζα Εκτύπωση E-mail
29.12.08

Το λουτρό αίματος στη Γάζα θάβει κάθε ελπίδα για εκτόνωση της κρίσης που από χθες άφησε 296 νεκρούς και πάνω από 800 τραυματίες. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να εξαπολύσει και χερσαίες επιχειρήσεις καλώντας περίπου 6.500 εφέδρους.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι σπεύδουν να διευκρινίσουν πως στόχος τους δεν είναι να οδηγηθούν και πάλι σε κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό τόνισε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC και η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι. "Στόχος μας δεν είναι να ανακαταλάβουμε τη Γάζα", είπε. Στην ερώτηση αν στόχος του Ισραήλ είναι να ανατρέψει την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα, η Λίβνι απάντησε: "Όχι τώρα".


Από τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων εξάγεται
πάντως το συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή θα συνεχιστούν, άγνωστο μέχρι πότε: "μέχρι να δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας στο νότο (του Ισραήλ)", δήλωσε αόριστα ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, Μαρκ Ρεγκέβ. Οι Ισραηλινοί επιρρίπτουν την ευθύνη για το ξέσπασμα της νέας κρίσης στην παλαιστινιακή πλευρά. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την απάντηση του Ισραήλ στις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις που δέχονται στα εδάφη τους με ρουκέτες. Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με το Ισραήλ, εντάθηκαν ύστερα από τον τερματισμό της εκεχειρίας από τη Χαμάς πριν από μία εβδομάδα ενώ από χθες μέχρι αργά σήμερα, σύμφωνα με υπολογισμούς, εκτοξεύτηκαν περίπου 80 ρουκέτες κατά του Ισραήλ.


Κατά εκατοντάδες σπεύδουν στην Αίγυπτο από τη Ράφα
Κατά εκατοντάδες οι Παλαιστίνιοι παραβίασαν τα σύνορα με την Αίγυπτο σε πολλά σημεία αναζητώντας εκεί καταφύγιο. Προκάλεσαν όμως την αντίδραση των Αιγύπτιων φρουρών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ προκειμένου να εμποδίσουν την διέλευση των Παλαιστινίων. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά ενώ αναφέρθηκαν και συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων Παλαιστινίων και Αιγυπτίων. Οι πρώτες πληροφορίες από την περιοχή έκαναν λόγο για ένα νεκρό Αιγύπτιο.


Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο της ασφάλειας, τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου παραβιάστηκαν σε τουλάχιστον πέντε σημεία. Περίπου 300 Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες κλήθηκαν στην περιοχή για να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας.


Λίγες ώρες νωρίτερα, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε την μεθόριο,
πλήττοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, περισσότερες από 40 σήραγγες που συνδέουν την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.


"Πιστεύουμε ότι αυτές οι σήραγγες χρησιμοποιούνταν μεταξύ άλλων, για το λαθρεμπόριο όπλων και εκρηκτικών", επισήμανε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.


Στο μεταξύ, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, ζήτησε να τερμαστιστεί η σφαγή στη Γάζα και να ανοίξουν οι μεθοριακοί σταθμοί για να σωθούν τα γυναικόπαιδα.


Αλληλοκατηγορίες Χαμάς-Αιγύπτου
Η Αίγυπτος κατηγόρησε τη Χαμάς πως εμπόδισε τη μεταφορά εκατοντάδων τραυματιών από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα. Από την πλευρά της η Χαμάς, ανακοίνωσε πως "δεν ενημερώθηκε επίσημα από την Αίγυπτο για το άνοιγμα του περάσματος.


"Να χυθεί αίμα Ισραηλινών"
Σαουδάραβας ιμάμης εξέδωσε φάτουα καλώντας τους μουσουλμάνους να επιτεθούν σε Ισραηλινούς στα τέσσερα σημεία του κόσμου, σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.


«Όλα τα συμφέροντα και όλα όσα συνδέονται με το Ισραήλ αποτελούν νόμιμο στόχο για τους μουσουλμάνους, όπου κι αν βρίσκονται», τονίζεται στο ισλαμικό διάταγμα, που ανήρτησε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα Islam Online, ο σεΐχης Αουάντ αλ Οάρνι. Οι Ισραηλινοί «οφείλουν να αποτελέσουν στόχους. Το αίμα τους θα πρέπει να χυθεί ακριβώς όπως χύθηκε το αίμα των αδελφών μας στην Παλαιστίνη», προσθέτει ο ιμάμης.


Η χθεσινή μέρα θα μείνει στην ιστορία της περιοχής ως μια από τις πλέον αιματηρές  για τους Παλαιστινίους εδώ και 60 χρόνια.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2795&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote