Αρχική arrow EDITORIAL arrow ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ
ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ Εκτύπωση E-mail
28.12.08

 

Του Σάκη Σερέτη
Πολύς λόγος και αρκετό μελάνι καταναλώθηκε στην αποτύπωση και καταγραφή των κινητοποιήσεων που εξελίχθηκαν στην γενέτειρα μας και φυσικά, πολλά τα συμπεράσματα που θα μπορούσε να καταλήξει κάποιος ψύχραιμος παρατηρητής.

 

Από τις αναταραχές που εξελίχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, κράτησα
δύο συνθήματα των διαδηλωτών: «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες» και το άλλο που επισημαίνει με νόημα ότι: «όλα βασίζονται στην παιδεία,».
Είναι δυο συνθήματα των νέων που φαίνεται πως εκφράζουν την ουσία της κινητοποίησης.
Αν αφαιρέσεις τους κουκουλοφόρους, που εμφανίζονται στην όλη εικόνα σαν ξένο σώμα, τότε αποκαλύπτεται ξεκάθαρο το μήνυμα της νεανικής εξέγερσης.
Προσωπικά πιστεύω στα νιάτα και στις δράσεις τους, ακόμη κι αν στο σύνολο τους δεν είναι αποδεκτές από την κοινή γνώμη.
Είμαι μαζί τους σε γενικές γραμμές, διαφωνώντας όμως με τον βίαιο τρόπο προώθησης των μηνυμάτων τους.
Ευχής έργο θα ήταν βέβαια, εάν οι ίδιοι οι νεολαίοι έβγαζαν τις κουκούλες από τα πρόσωπα των κουκουλοφόρων και τους απομάκρυναν από τις συγκεντρώσεις τους.
Όπως επίσης, αν και οι ίδιοι κάποια στιγμή φόρεσαν κουκούλες για δικούς τους λόγους, καλό θα ήταν να τις βγάλουν και να διαδηλώσουν με καθαρά πρόσωπα, προβάλλοντας ειρηνικά τα αιτήματα τους.
Ωστόσο η κινητήρια δύναμη που οπλίζει με δύναμη, οργή και πίστη, είναι ο άδικος θάνατος ενός νέου συνομήλικου τους και μπροστά στην αξία της ζωής ,όλα τα υπόλοιπα μοιραία περνούν σε δεύτερη θέση .
Όπως και κάθε ενέργεια που στοχεύει στην προάσπισή της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτα δικαιολογημένη και σίγουρα αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Διατηρώ όμως, κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά στην ειλικρίνεια των προθέσεων καθώς και στην μορφή κινητοποίησης φοιτητών και μαθητών.
Δεν θα μπορούσα φυσικά να ζητήσω από τους μαθητές να «συλλάβουν» τους εγκάθετους κουκουλοφόρους, που εκμεταλλεύονται την αναμπουμπούλα και δυσφημούν τον αγώνα τους, καταστρέφοντας ιδιωτικές αλλά και δημόσιες περιουσίες
Προφανώς δεν έχουν ίσως την άμεση δυνατότητα, αλλά ούτε και την απαιτούμενη εμπειρία να τους απομονώσουν, προτού οι γνωστοί άγνωστοι καπελώσουν την προσπάθεια τους. .
Ωστόσο όμως στα θετικά του αγώνα τους, θα καταγραφόταν η σκέψη και στην συνέχεια η πράξη, να τους αποκλείσουν και να περιφρουρήσουν τις δικές τους τάξεις, όπως έγινε σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν .
Θέλω να πιστεύω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των μαθητών απορρίπτει τις αντιδημοκρατικές ενέργειες των κουκουλοφόρων και φυσικά δεν συμμερίζεται την βία και τον τρόμο που σκορπίζουν οι εκφραστές της κουκούλας.
Όμως θα ήθελα να τους ρωτήσω αν έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει τους στόχους τους και τις αξίες που υπερασπίζονται βγαίνοντας στους δρόμους.
Μήπως είναι λίγο υποκριτική και γενικόλογη η όλη συμπεριφορά τους;
Μόνον οι αχαλίνωτοι αστυνομικοί και η ελλιπής εκπαίδευση τους αποτελούν την μάστιγα της κοινωνίας ;
Μήπως πίσω από όλα αυτά τα εκτεταμένα επεισόδια κρύβεται και κάποιο πολιτικό δαχτυλάκι;
Τα διάφορα ιδιωτικά φροντιστήρια όπου καταναλώνουν σχεδόν τη μισή τους ημέρα, καθώς και ένα σημαντικό μέρος από το οικογενειακό εισόδημα, είναι αποδεκτή και ξεκάθαρη δραστηριότητα;
Ο νέος τρόπος ζωής με τα σύγχρονα κινητά και τα μοδάτα ρούχα εναρμονίζονται με τις αξίες που διατυμπανίζουν και υπερασπίζονται στους δρόμους;
Αρχίζω να πιστεύω τελικά ότι ούτε εμείς οι μεγαλύτεροι, αλλά ούτε οι νέοι βλέπουν ρεαλιστικά και ξεκάθαρα τον αληθινό στόχο αυτής της κινητοποίησης, που οι μαύρες εικόνες της έκαναν τον γύρο του κόσμου .

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2792&Itemid=29

Τελευταία ανανέωση ( 25.08.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote