Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Κίνα των... επτά θαλασσών
Η Κίνα των... επτά θαλασσών Εκτύπωση E-mail
27.12.08

Μια νέα παγκόσμια ναυτική δύναμη ανατέλλει; Για πρώτη φορά ύστερα από έξι αιώνες ο κινεζικός στόλος εγκαταλείπει τα γνώριμα νερά του Ειρηνικού, για να συμμετάσχει στις αντιπειρατικές επιχειρήσεις ανοιχτά της Σομαλίας.

Πρόκειται για νόμιμη επιχείρηση, στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των παραδοσιακών δυνάμεων στους ωκεανούς (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία).

Η ψυχή του ναυάρχου Τσενγκ Χο (του επονομαζόμενου «Κινέζου Κολόμβου του 15ου αιώνα») πρέπει να αγαλλόταν χθες στους κόλπους του Κομφούκιου, την ώρα που τρία κινεζικά πολεμικά απέπλεαν από τη νήσο Χαϊνάν για τον Κόλπο του Αντεν. Τα αντιτορπιλικά «Χάικου» και «Γουχάν», συνοδεία ενός σκάφους ανεφοδιασμού, έχουν πλήρωμα 800 άνδρες. Ανάμεσά τους 80 των ειδικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 7 κινεζικά πλοία συγκαταλέγονται στα 100 που έγιναν στόχος των πειρατών στην περιοχή τη χρονιά που φεύγει.

«Δεν θα χτυπήσουμε πρώτοι τους πειρατές, αλλά θα δράσουμε αποτρεπτικά, προστατεύοντας τα εμπορικά πλοία. Αν δεχτούμε επίθεση, τότε θα απαντήσουμε», τόνισε ο αρχηγός της αποστολής, αντιναύαρχος Ντου Τζινγκτσένγκ. «Κάθε άνδρας μπορεί να αντιμετωπίσει πολλούς αντιπάλους με γυμνά χέρια», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι Κινέζοι ναύτες είναι άσοι στο... κουνγκ φου. Το κινεζικό ναυτικό δεν γνωρίζει τα νερά του Ινδικού ούτε διαθέτει κοντινές βάσεις ανεφοδιασμού. Μια πιθανή κινεζική ναυτική βάση κοντά στο Καράτσι του Πακιστάν προς το παρόν έχει μείνει στα χαρτιά.

Πάντως το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει το μερίδιό του στο νέο σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας ακόμη και στο σημείο που ως τώρα υστερούσε: τη θάλασσα. «Πέρα από την αυξανόμενη οικονομική της επιρροή, η Κίνα αναλαμβάνει ευθύνες και σε γεωπολιτικά ζητήματα, τόνισε ο Βου Ράι-Κούο, διευθυντής αναλύσεων πολιτικού κινδύνου στο πανεπιστήμιο της Ταϊπέι. Οι Κινέζοι δήλωσαν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα σκάφη περιπολίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αν και δεν θα υπάγονται σε κοινή διοίκηση. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη ρωσικά και ινδικά πολεμικά. Το παράδοξο είναι πως κάτω από την αντιπειρατική ομπρέλα ίσως βρεθούν να συνεργάζονται οι δύο άσπονδοι εχθροί της Απω Ανατολής. Την αποστολή πλοίων στη Σομαλία σχεδιάζει και η Ιαπωνία, επίσης στην πρώτη έξοδο του πολεμικού ναυτικού της μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρωθυπουργός Τάρο Ασο έδωσε εντολή στο επιτελείο να προετοιμάσει την αποστολή ιαπωνικής μοίρας, που θα αστυνομεύει τις ακτές της Σομαλίας. Το ιαπωνικό Σύνταγμα επιτρέπει την προστασία μόνο πλοίων με ιαπωνική σημαία ή σκαφών που μεταφέρουν Ιάπωνες πολίτες. Ωστόσο το ιαπωνικό ναυτικό αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στην περιοχή τον Φεβρουάριο του 2009 χωρίς καμιά χώρα να διατυπώσει αντιρρήσεις. Σημειώνεται πως Κίνα και Ιαπωνία έχουν ανοιχτά τραύματα και συνοριακές διαφορές από τον πόλεμο του 1931-1945. Εξάλλου Γιαπωνέζοι στρατιώτες βγήκαν για πρώτη φορά εκτός συνόρων στο Ιράκ, όπου χρησιμοποιήθηκαν σε βοηθητικά καθήκοντα.

*Σημειώνεται ότι χθες μια γερμανική φρεγάτα απέτρεψε πειρατική επίθεση σε αιγυπτιακό πλοίο στις ακτές της Υεμένης. Οι Γερμανοί στρατιώτες συνέλαβαν τους πειρατές, αλλά αργότερα διατάχθηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους, επειδή δεν πρόσβαλαν στόχο γερμανικών συμφερόντων.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2790&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote