Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Θλιβερή επέτειος
Θλιβερή επέτειος Εκτύπωση E-mail
27.12.08

Πάνε τέσσερα χρόνια, από τότε, που το τσουνάμι, έπληξε τις χώρες του Ινδικού Ωκεανού, αφήνοντας πίσω, όλεθρο. Σήμερα, η κατάσταση εκεί έχει βελτιωθεί, ενώ η βοήθεια που πρόσφερε η διεθνής κοινότητα, ολοκληρώθηκε.

Τώρα, η Γιούνισεφ, επιμένει να δημιουργήσει ένα σύστημα υποδομών, που θα επιτρέψει στους νέους ανθρώπους, να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τότε που η καταστροφή "επισκέφθηκε" τις χώρες του Ινδικού Ωκεανό. Λίγο πριν από την εκπνοή του 2004 η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και τουλάχιστον 260.000 από αυτούς βρήκαν το θάνατο.

Σήμερα, στις ίδιες περιοχές παρατηρείται σημαντική πρόοδος. Παρατηρούνται βελτιώσεις που είναι κάτι παραπάνω από επισκευές ή ανακαινίσεις. Στις περιοχές που πέρασε το καταστροφικό κύμα και σκόρπισε το θάνατο, σήμερα κατασκευάζονται κτίρια κατά πολύ καλύτερα, σε σύγκριση με εκείνα του χθες.

"Το τσουνάμι ήταν ένα τρομακτικό γεγονός, όμως έδωσε πολλές ευκαιρίες σ' αυτές τις χώρες. Έφερε ειρήνη στην διαιρεμένη Μπάντα Άτσεχ, όπου ακόμη σήμερα μπορείτε να δείτε την ειρήνη σε μια περιοχή που για πολύ καιρό δοκιμάστηκε από συγκρούσεις. Αυτό επέτρεψε στις περιοχές να ανοικοδομηθούν, να γίνουν επενδύσεις", εκτιμά μετά από τέσσερα χρόνια ο Τζόναθαν Κόλντγουελ, υπεύθυνος μεταφοράς βοηθείας για το τσουνάμι

Η παροχή βοήθειας στις χώρες που έπληξε το τσουνάμι έχει σταματήσει. Όμως, η Γιούνισεφ και οι υποστηρικτές του έργου της εξακολουθούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στις προσπάθειες για τη βελτίωση των ανθρώπων της περιοχής. Ιδιαίτερα, για τη βελτίωση των εκατομμυρίων παιδιών της.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης της λειψυδρίας, της εξασφάλισης συνθηκών υγιεινής για όλους, εξάλειψης του αναλφαβητισμό. Γι' αυτό, πάνω απ' όλα, το πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων, αντισεισμικών και ανθεκτικών, βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην παράκτια πόλη Μελαμπόχ της νότιας επαρχίας Ατσέχ, η οποία δοκιμάστηκε όσο καμιά άλλη έχοντας τα 4/5 των νεκρών από τη φυσική καταστροφή και σχεδόν 570.000 εκτοπισμένους.

Προσευχές τελέστηκαν σε τζαμιά και επιμνημόσυνες δεήσεις στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Μπάντα Ατσέχ, ενώ πενήντα από τους επιζήσαντες, που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφή, κρατούσαν πανό στο τέλος της επιμνημόσυνης τελετής ζητώντας στέγη και κατηγορώντας τις αρχές για την αδιαφορία τους για την τύχη όσων επέζησαν της καταστροφής.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο παρακολούθησε ασκήσεις συναγερμού για τσουνάμι στο νησί Σουλαβέζι.

Το τσουνάμι προκλήθηκε ύστερα από ισχυρό σεισμό 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατάστρεψε 800 χλμ. ακτογραμμής στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις και στοίχισε 177.000 ζωές μόνο στην ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ, 21.000 στη Σρι Λάνκα, σχεδόν 16.000 στην Ινδία, ενώ η Ταϊλάνδη είχε θρηνήσει 5.400 αγνοούμενους σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2785&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote