Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Δώρο το «λουκέτο» στο Γκουαντάναμο
Δώρο το «λουκέτο» στο Γκουαντάναμο Εκτύπωση E-mail
26.12.08

Έξι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να δεχθούν στο έδαφός τους κρατουμένους από το Γκουαντάναμο, με στόχο να διευκολύνουν τον Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στην Κούβα. Είναι το «ευρωπαϊκό δώρο» στον νέο Αμερικανό πρόεδρο που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να δεχθούν κρατουμένους από το Γκουαντάναμο οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, καθώς εκεί είναι πιθανό να υποβληθούν σε βασανιστήρια και διωγμούς. Οι άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες δεν έγιναν γνωστές, αλλά όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και Αμερικανοί διπλωμάτες βολιδοσκοπούν εντατικά τη μεταβατική ομάδα του Ομπάμα, ο οποίος επισήμως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να ορκιστεί.

Η απόφαση να φιλοξενήσουν κρατουμένους αποτελεί μεγάλη αλλαγή στην πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς στο παρελθόν έχουν επανειλημμένως απορρίψει παρόμοια αιτήματα της κυβέρνησης Μπους. Η πορτογαλική κυβέρνηση, με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Λουίς Αμάντο, προέτρεψε προ ημερών τους Ευρωπαίους εταίρους της «ως θέμα αρχής και συνοχής να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα βοηθώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Ουόλτερ Στάινμαγιερ έχει ζητήσει να εξεταστούν όλα τα νομικά, πολιτικά και πρακτικά ζητήματα υποδοχής πρώην κρατουμένων. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιανουαρίου.

«Αγκάθι»
Τι θα γίνει με εκείνους τους κρατουμένους - από τους 250- που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα προκειμένου να κλείσουν οι αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στην Κούβα, στις οποίες σύμφωνα με καταγγελίες έχει γίνει εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων σε όσους κρατούνται με την κατηγορία της τρομοκρατίας, τα τελευταία 7 χρόνια. Αρκετοί από τους κρατουμένους θα σταλούν σε φυλακές των ΗΠΑ προκειμένου να δικαστούν, ενώ από εκείνους που θα αφεθούν ελεύθεροι, περίπου 60 δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 17 Ουιγούροι, οι οποίοι ανήκουν σε μια τουρκόφωνη μουσουλμανική εθνότητα της Κίνας που ζητά την ανεξαρτησία της. Το Πεκίνο που τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» έχει ζητήσει την έκδοσή τους, όμως η Ουάσιγκτον προς το παρόν το αρνείται.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2781&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote