Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απαισιόδοξες προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία
Απαισιόδοξες προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία Εκτύπωση E-mail
24.12.08

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι αναμένει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2008 θα είναι ακόμη χειρότερο για την ανάπτυξη από το τρίτο, στη διάρκεια του οποίου το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,5% σε ετήσιο ρυθμό.

«Για το τέταρτο τρίμηνο, γνωρίζουμε ήδη ότι θα είναι ακόμη πιο αδύναμο, λόγω της κρίσης στην πίστωση, την παραλυσία στην πίστωση και το πάγωμα των αγορών, λόγω των αναταράξεων στις χρηματαγορές», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο Τόνι Φράτο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι πιο αδύναμο», τόνισε στους δημοσιογράφους χωρίς να αναφέρει αριθμητικά στοιχεία.

"Βαθιά» σημάδια στην αμερικανική αγορά των ακινήτων

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του υπουργείου του Εμπορίου, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον περασμένο μήνα Νοέμβριο υποχώρησαν σε ποσοστό -2,9%, σε σύγκριση με τον μήνα Οκτώβριο, και διαμορφώθηκαν σε βάση 12μηνη μόνον στις 407 χιλιάδες αγοραπωλησίες (αναμένονταν τουλάχιστον 415 χιλιάδες), κάτι που μετά από τον Ιανουάριο του 1991είχε να συμβεί.

Όμως υποχωρούν παράλληλα και οι πωλήσεις κατοικιών μεγαλύτερης «ηλικίας», σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Οι τελευταίες μάλιστα υποχωρούν σε ποσοστό -8,6% σε σύγκριση με τον μήνα Οκτώβριο και σε βάση 12μηνη διαμορφώνονται στις 4,49, και κατ' άλλους, 4,91 εκατομμύρια αγοραπωλησίες, στη βάση και των εκτιμήσεων από την Ομοσπονδιακή Ένωση των Κτηματομεσιτών.

Συνολικά, στην αμερικανική αγορά των ακινήτων παρατηρείται από έτος σε έτος μία μείωση αγοραπωλησιών της τάξης του 35% .

Δεδομένης της φθίνουσας ζήτησης στην αμερικανική αγορά, προκύπτει πλέον ένα χρονικό διάστημα εντεκάμιση μηνών κατά τους οποίους μία κατοικία μένει «ανεκμετάλλευτη».

«Οι ταχείες αλλαγές στην αγορά της εργασίας, στο χρηματιστήριο και στο δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου φέτος είχε επιπτώσεις και στην αγορά ακινήτων τελικά», αποφάνθηκε ο Λόρενς Γιούν, ο επικεφαλής της Ένωσης των Κτηματομεσιτών.

Επίπτωση υπάρχει σε μία τέτοια συγκυρία και στα τιμήματα, τα οποία μεσοσταθμικά υποχωρούν 13,2% σε σύγκριση με το τέλος Νοεμβρίου του 2007. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά τίμημα 181.300 δολαρίων για μία μεσαίου εμβαδού και ανέσεων κατοικία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατηρείται μία έξαρση σε αυτήν την συγκυρία της τάσης «ρευστοποίησης» ακίνητης περιουσίας μιάς «ηλικίας», αναφέρεται από τους ειδικούς της κτηματομεσιτικής αγοράς.

«Υπάρχουν αγοραστές, σε αυτήν τη φάση, που επωφελούνται από την κάμψη των τιμημάτων αγοράς κατοικίας και προχωρούν στις καλές αγορές», παρατήρησε επίσης ο κ. Γιούν.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2771&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote