Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Περιορισμένη προστασία θα προσφέρουν τα πρώτα εμβόλια κατά του HIV
Περιορισμένη προστασία θα προσφέρουν τα πρώτα εμβόλια κατά του HIV Εκτύπωση E-mail
22.05.07
Τα πλέον υποσχόμενα από τα δεκάδες πειραματικά εμβόλια κατά του HIV θα προσφέρουν περιορισμένη ανοσία κατά του ιού, αναφέρουν κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα εμβόλια, που προσφέρουν σχεδόν πλήρη ανοσία, τα εμβόλια πρώτης γενιάς κατά του HIV απλώς θα μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης. Παράλληλα, όμως, θα επιβραδύνουν την πρόοδο της λοίμωξης και θα καθυστερούν την εμφάνιση AIDS στους φορείς. 

Παρά τα μειονεκτήματα, τα εμβόλια θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, καθώς ρίχνουν τα επίπεδα του ιού στον οργανισμό των οροθετικών ατόμων και μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης και άλλων ανθρώπων.

 «Υπάρχει αισιοδοξία ότι ακόμα και ένα μη τέλειο εμβόλιο θα ωφελούσε τόσο τα εμβολιασμένα άτομα όσο και τις κοινότητες υψηλού κινδύνου» γράφουν οι επιστήμονες σε άρθρο σχολιασμού στο New England Journal of Medicine.

 Αν και δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα κυκλοφορήσει το πρώτο εμβόλιο, οι φάσεις Ι και ΙΙ των κλινικών δοκιμών «βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων συνεχίζουν να εμβολιάζονται» γράφει ο Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). 

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν εδώ και 20 χρόνια να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, συναντούν εμπόδια όμως από την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται σε νέες μορφές.

 Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιστήμονες στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα λεγόμενα εμβόλια Τ-κυττάρων, τα οποία προκαλούν κυτταρική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Μειώνουν έτσι το ιικό φορτίο στο αίμα των φορέων και εμποδίζουν την καταστροφή κυττάρων που κρατούν υπό έλεγχο τη λοίμωξη. 

Τα επίπεδα του ιού μειώνονται κατά 10 φορές σε πιθήκους που εμβολιάζονται και κατόπιν μολύνονται με τον ιό SIV, το αντίστοιχο του HIV που πλήττει τους πιθήκους. Ο εμβολιασμός επιβραδύνει έτσι εντυπωσιακά την πορεία της νόσου.

 Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι τα εμβόλια Τ-κυττάρων θα βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής σε εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται από τον HIV. 

Επιδημιολογικά μοντέλα στον υπολογιστή δείχνουν ότι ακόμα και ένα εμβόλιο που προσφέρει περιορισμένη προστασία θα μπορούσε να επιβραδύνει την πανδημία.

 Η υπόθεση αυτή, ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί με περαιτέρω μελέτες, γράφουν οι ειδικοί.

 Περίπου 40 εκατ. άτομα ζουν σήμερα με τον ιό ΗIV, κυρίως στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, και ακόμα 11.000 άνθρωποι μολύνονται από τον ιό κάθε μέρα.

 Newsroom ΔΟΛ 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=277&Itemid=27

Τελευταία ανανέωση ( 22.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote