Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σφίγγει η θηλιά του χρέος και η ανάγκη νέου δανεισμού της χώρας
Σφίγγει η θηλιά του χρέος και η ανάγκη νέου δανεισμού της χώρας Εκτύπωση E-mail
23.12.08

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η οικονομία, αφού αν και ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ίσως αναθεωρηθεί στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς η Ελλάδα είναι πλέον αναγκασμένη να δανειστεί εκ νέου από τις διεθνείς αγορές το ποσό ρεκόρ των 45 δισ. ευρώ με πολύ υψηλά επιτόκια.

Την ίδία ώρα, φουντώνουν τα σενάρια για προσφυγή σε Διεθνείς Οργανισμούς ,τα οποία εάν τελικά επαληθευτούν, η Ελλάδα θα τεθεί ουσιαστικά «υπό κηδεμονία».

Στα κυβερνητικά κλιμάκια έχει σημάνει συναγερμός. Ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του την Δευτέρα με το προεδρείο του ΕΒΕΑ δήλωσε μεν ότι «η Ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές μεγαλύτερες από άλλες χώρες», πρόσθεσε δε ότι «ωστόσο το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά και για μας». Η διεθνής κρίση και ειδικές συνθήκες όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, αναγκάζουν την χώρα μας σήμερα να δανείζεται με επιτόκιο κατά 2,32% υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «υπάρχει ένα μείζον ζήτημα αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές. Αυτό δυστυχώς δεν λύνεται με την παρούσα κυβέρνηση».

Η προσφυγή για δανεικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποκλείεται, καθώς θα ήταν μήνυμα, ότι η χώρα τελεί υπό πτώχευση. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σχολίασε ότι «το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου νομίζω ότι και μόνο που το συζητάμε, είναι έκφραση μιας αποτυχημένης πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και από τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως βγει μπροστά, εξυπηρετώντας όσες χώρες έχουν πρόβλημα δανεισμού. Φθηνά δάνεια όμως δεν δίνονται χωρίς αντάλλαγμα. Η Ελλάδα θα πρέπει να «παγώσει» μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο, να σβήσει τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και να συμμαζέψει το υπερχρεωμένο σύστημα Υγείας.

Εάν ο προϋπολογισμός δεν ορθοποδήσει, θα επανεξεταστούν φοροαπαλλαγές ή θα αυξηθούν έμμεσοι φόροι, θα τεθούν επί τάπητος οι εργασιακές σχέσεις και θα ανατραπούν όρια ηλικίας και ύψος των συντάξεων. Ακραία σενάρια, σε ακραίες όμως συνθήκες.

Πηγή: ALPHA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2768&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote