Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2009
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2009 Εκτύπωση E-mail
21.12.08

Με ψήφους 151 υπέρ, 146 κατά, και ένα «παρών» υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό και οι προϋπολογισμοί ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2009.

Επί συνόλου 298 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ του σχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρκαδίας Π. Τατούλης. Δικαιολογημένα απόντες ήταν οι βουλευτές Χ. Τσιόκας (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Παπαγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ). Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν μόνο τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Γιώργος Αλογοσκούφης

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα επιμένοντας στο δύσκολο δρόμο του ρεαλισμού και της λογικής», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε σενάρια επιστημονικής φαντασίας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, περί προσφυγής της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ πως «επισείει ανύπαρκτους κινδύνους», ενώ επιτέθηκε και προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι «επιδίδεται στη προσφιλή μικροκομματική του τακτική κινδυνολογώντας και καταστροφολογώντας, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα».

Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές της για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας, έστω και αν οι σημερινές διεθνείς συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές, όπως είπε.

Προκόπης Παυλόπουλος

Με την έκφραση «Κρίμα τόσο λίγη αίσθηση τόσο λίγη συναίσθηση ευθύνης σε τόσο κρίσιμες στιγμές. Κρίμα. Ακόμη και τούτη την ώρα να ακούμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Απευθυνόμενος -όπως είπε- ως πολιτικός, ως πολίτης, ως πατέρας, στα παιδιά, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως οι ελπίδες ανθίζουν μέσα στα ανοιχτά σχολεία και δεν τις προστατεύουν εκείνοι που προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε εξεγερμένους χωρίς αιτία.

Καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ότι απέναντι στην διεθνή κρίση, αντί να δείξει υπευθυνότητα έκανε το αντίθετο: Αρχικά την αμφισβήτησε, μετά μεγαλοποίησε τα προβλήματα, αμφισβήτησε και τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά δεν κατέθεσε καμία πρόταση, κανένα σωστό αριθμό και περίμενε για να μπορέσει να αποκομίσει οφέλη. Αναφερόμενος στα επεισόδια, που πυροδοτήθηκαν με το θάνατο του 15χρονου μαθητή, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η υπεύθυνη στάση, που υιοθετήθηκε απέναντι στην έξαρση της ωμής βίας και των ακροτήτων, οδήγησε στην αποσόβηση χειρότερων καταστάσεων».

Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

Μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου «να επιδείξουν σοβαρότητα», εφόσον δεν πιστεύουν πως «η μεγάλη κρίση είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για σχολιασμό γεγονότων» και δεν είναι «ένας εικονικός συναγερμός για να μετρηθούν ψυχολογικές αντιδράσεις», απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

Για τον τομέα αρμοδιότητάς της, η κα Πετραλιά εξήγησε πως τώρα ενισχύεται το Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, ενώ την ίδια στιγμή που αρχίζει η υλοποίηση νέων δράσεων και προγραμμάτων, συνεχίζεται η προετοιμασία των επόμενων βημάτων. Η υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του χρόνου εργασίας για να ξεκαθαρίσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαίωσε τη στάση που από την πρώτη στιγμή τήρησε η χώρα μας κατά της εφαρμογής εξαιρέσεων από το 48ωρο.

Ντόρα Μπακογιάννη

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη για να περιοριστεί η ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη τόσο στα πρόσφατα «βίαια γεγονότα» όσο και σε συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου σε ξένη εφημερίδα.

Η κα Μπακογιάννη είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τα κονδύλια για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Για τις «καταστάσεις που μας πληγώνουν» τις τελευταίες εβδομάδες, είπε ότι «Υπάρχουν προβλήματα. Έγιναν, γίνονται και θα γίνονται λάθη. Από όλες τις κυβερνήσεις. Όμως η πατρίδα μας είναι πάντα εδώ. Και η Ελλάδα δεν είναι για κάψιμο!», υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη.

Για την εξωτερική πολιτική είπε ότι έχει αποτελέσματα και ότι οι θέσεις της Ελλάδας γίνονται σεβαστές και «η χώρα μας αναγνωρίζεται απ' όλους ως μια φερέγγυα περιφερειακή δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή της». Για την Τουρκία, σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής για διάφορους λόγους, η Τουρκία είτε επειδή δεν μπόρεσε, είτε επειδή δεν είχε επαρκώς ισχυρή βούληση, δεν έχει μετουσιώσει σε χειροπιαστές ενέργειες την αρχική θετική δυναμική. Για το Κυπριακό επανέλαβε την επιδίωξη της Αθήνας για μια λύση που θα λειτουργεί προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.

Κώστας Χατζηδάκης

Η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των «πράσινων μεταφορών», η ενίσχυση των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία και η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια, αποτελούν στόχους του υπουργείου Μεταφορών για το νέο έτος, ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Κώστας Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όσον αφορά στο πρώτο σκέλος του προγραμματισμού του υπουργείου, μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 αναμένεται να επεκταθεί το τραμ έως τον Πειραιά και να δημιουργηθούν τρεις νέοι σταθμοί ηλεκτρικού και πέντε πάρκινγκ. Παράλληλα προωθείται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, υιοθετείται Προεδρικό Διάταγμα που επικαιροποιεί τις υποχρεώσεις των ταξιτζήδων απέναντι στο επιβατικό κοινό, προωθείται τηλεφωνικό κέντρο παραπόνων. Στον επόμενο ενάμιση χρόνο, τέσσερις μεγάλοι ποδηλατόδρομοι θα είναι έτοιμοι στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω στην ευρυζωνικότητα, αλλά η επιτάχυνσή της είναι καλή. Τέλος, μεταρρυθμίσεις προωθούνται και στον ΟΣΕ, «στην πιο προβληματική σιδηροδρομική επιχείρηση στην Ευρώπη». Στόχος είναι η συγκράτηση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων. «Το διακύβευμα σήμερα, είναι η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Γιάννης Παπαθανασίου

Κριτική στους Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη ότι ουσιαστικά υπονομεύουν με τις δηλώσεις τους την ελληνική οικονομία, άσκησε ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ένα κλίμα συντέλειας και πανικού, ένα κλίμα υπερβολής που μεγεθύνει τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης και πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις της, είπε ο κ. Παπαθανασίου.

Παραθέτοντας τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι η πορεία της πραγματικής σύγκλισης συνεχίζεται, παρά την παγκόσμια κρίση.

Τέλος, είπε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι, όχι μόνο εάν η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να εμφανίζει ανθεκτικότητα στην κρίση αλλά εάν η χώρα διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση και σχέδιο για να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και της ευρωζώνης, να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της και να διαθέτει πολιτικό θάρρος για να συνεχίσει πολιτική μεταρρυθμίσεων.

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Ο προϋπολογισμός του 2009, είναι ένας προϋπολογισμός εκτάκτων αναγκών, εν τω μέσω μιας διεθνούς κρίσης που μπορεί να προσπεράσει την ελληνική οικονομία χωρίς να την πλήξει βαθειά. Αναγκαία προϋπόθεση όμως γι' αυτό, είναι «να μην την αδυνατίσουμε εμείς, κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, δημιουργώντας εσωτερική κρίση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Δεν αρκεί να καταδικάζουμε τη βία εντός και εκτός της αίθουσας. Οι πολιτικοί έχουμε και ρόλο παιδαγωγού στο δημόσιο βίο», σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Απόστολος Κακλαμάνης

Σαν «κρίση θεσμών κι όχι μόνον κυβερνητικής εκπροσώπησης», εκτίμησε την σημερινή κατάσταση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης. Ανέφερε ακόμη ότι η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την δική της συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ιστορικές της ευθύνες και ερωτοτροπεί με την φοβική διανόηση, με τη λύση της σκληρής καταστολής», ανέφερε.

Αναστάσιος Παπαληγούρας

Την «αταλάντευτη βούληση της κυβέρνησης, η διεθνής οικονομική κρίση να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες για την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας και την διατήρηση της Ναυτιλίας στη θέση της παγκόσμιας πρώτης δύναμης», εξέφρασε από την Βουλή, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, Αναστάσιος Παπαληγούρας.

Ο κ. Παπαλήγουρας είπε πως οι πρόσφατες αλλαγές στις αγορές κεφαλαίου σε συνδυασμό με την ήδη κατακόρυφη μείωση στη ζήτηση προϊόντων και πρώτων υλών άλλαξαν άρδην το τοπίο και οδήγησαν την Ναυτιλία σε μία ατραπό σοβαρής επιβράδυνσης και ριζικών ανακατατάξεων. «Μέσα στο ζοφερό αυτό περιβάλλον», όπως τόνισε, πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης έχει καταστεί η με κάθε τρόπο διαχείριση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Ναυτιλίας.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, σχεδιάζεται η σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με ρόλο συμβουλευτικό στη χάραξη της εθνικής νησιωτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενιαίας νησιωτικής πολιτικής στην ΕΕ ιδρύεται το Ελληνικό Νησιωτικό Παρατηρητήριο και θα λειτουργήσει το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών «Άτλας του Αιγαίου».

Ομιλίες βουλευτών

Για κομματισμό, που διέλυσε τα σώματα ασφάλειας και για πολιτικές αυτόματου πιλότου στην οικονομία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Ανάπτυξη Μ. Χρυσοχοΐδης. Για την οικονομία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ΝΔ την πήρε από την πέμπτη θέση στην Ευρώπη και την πήγε στην 15η. Τέλος, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, είπε ότι είναι καιρός, η πολιτικά ηττημένη ΝΔ να τελειώνει με αξιοπρέπεια. «Τις λύσεις στη Δημοκρατία τις δίνει ο λαός».

Να μη γενικεύουμε και να μη ταπεινώνουμε την Αστυνομία ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκης. Εξάλλου, σημείωσε ότι πουθενά δεν αναγράφεται στο σύνταγμα ότι μέσα στην ελληνική επικράτεια μπορεί να υπάρχει ένα αυτονομημένο κρατίδιο (των Εξαρχείων) ενώ πρότεινε να υπάρξει κομματική και κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κουκουλοφόρων. Όταν απομονωθεί πολιτικά και κοινωνικά το φαινόμενο, θα είναι ευχερής η αντιμετώπιση του προβλήματος είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επεισοδίων έχει η κυβέρνηση που λειτούργησε «φοβικά» είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης. Αναφερόμενος στη δίωξη κατά του ειδικού φρουρού, είπε ότι δεν υπάρχουν παραδειγματικές τιμωρίες αλλά τιμωρίες που προβλέπει ο ποινικός νόμος. Όσο για το «κράτος των Εξαρχείων» είπε ότι για να χτυπηθεί, πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτούργησε με τη λογική του ΠΑΣΟΚ και αντιμετώπισε το Δημόσιο ως την αγελάδα που συνεχώς παράγει και συνεχώς κάνει ρουσφέτια, ενώ απέτυχε να φέρει την ανάπτυξη αλλά και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Πρωτούλης μίλησε για πρωτοφανή προσπάθεια να βαπτιστούν σαν κίνημα ένα τσούρμο προβοκάτορες, που αποτελούν το σκληρό πυρήνα των κουκουλοφόρων. Χαρακτήρισε επίσης ως μεγάλη πρόκληση τη δήλωση του υπουργού Παιδείας που καλεί τους μαθητές να βγάλουν την κουκούλα. «Οι μαθητές καίνε το κέντρο της Αθήνας; Οι μαθητές που διαδήλωσαν στο υπουργείο του φόραγαν κουκούλες; Οι μαθητές που γέμισαν τις πλατείες και πλημμύρισαν το περιστέρι, φόραγαν κουκούλα;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι οι κουκουλοφόροι «στη ζεστή αγκαλιά των κρατικών υπηρεσιών γεννήθηκαν και μεγάλωσαν».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2761&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote