Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Γιορτές και υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ
Γιορτές και υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ Εκτύπωση E-mail
21.12.08

Χθές βράδυ ήπιατε λιγάκι παραπάνω και σήμερα το πρωί πληρώνετε το τίμημα: το κεφάλι σας κοντεύει να σπάσει, όλα γύρω σας...γυρίζουν και το στομάχι σας είναι σαν να ταξιδεύετε με 10 μποφόρ. Με δυο λόγια, υποφέρετε από το σύνδρομο της επόμενης ημέρας, το κοινώς λεγόμενο hangover.

Ο όρος περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε όταν ξυπνάτε έπειτα από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Επειδή όλοι -λίγο πολύ- το έχουμε ζήσει κάποια φορά, και όποιος το αρνείται μάλλον λέει ψέματα, παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό με συμβουλές για πριν και μετά το «άγριο» ξενύχτι, που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και να διώξετε τις ενοχές από τη συνείδησή σας.

Των φρονίμων τα παιδιά
Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, το hangover οφείλεται στο μεταβολισμό του αλκοόλ στο σώμα και εξαρτάται από την ηλικία και την ικανότητα των ενζύμων του οργανισμού να αντεπεξέλθουν.


Βασικός κανόνας πριν βγείτε, είναι να μην ξεκινήσετε με άδειο στομάχι. Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό, αφού μπορεί να αναχαιτίσει την απορρόφηση του αλκοόλ. Αν δεν σας βρίσκεται κάτι πρόχειρο για να «τσιμπήσετε», ένα ποτήρι γάλα είναι αρκετά καλό για υποκατάστατο. Σε καμιά περίπτωση μην επαναπαυθείτε στους ξηρούς καρπούς που θα σας φέρουν με το ποτό, γιατί σίγουρα θα επιβαρύνετε το στομάχι σας.
Επίσης, πριν ξεκινήσετε από το σπίτι, ενυδατωθείτε σωστά. Πιείτε όσα περισσότερα υγρά γίνεται (όχι αλκοόλ) αφού κάθε ποτήρι νερό ή χυμό που θα καταναλώσετε πριν βγείτε, θα αποδειχθεί διπλό το επόμενο «δύσκολο» πρωί. ΅Αλλωστε, το αλκοόλ είναι διουρητικό και συνεπώς τα υγρά αυτά πρέπει να αναπληρωθούν. Κι αν τυγχάνει να παίρνετε κάποιο φάρμακο, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δείξτε «χαρακτήρα»
Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική. Βασικό ρόλο όμως διαδραματίζει και κάτι άλλο: προσέξτε τι πίνετε! Σε γενικές γραμμές, τα ποτά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι πιο επικίνδυνα, ενώ άλλα, όπως το κόκκινο κρασί, εξαιτίας της σύνθεσής τους, μπορεί να είναι πιο βαριά. Καλό θα είναι να πίνετε ένα ποτό την ώρα, αφού τόσος περίπου είναι ο χρόνος που χρειάζεται το ήπαρ για να διασπάσει το αλκοόλ. Φυσικά, μην παραλείψετε να πιείτε εναλλάξ με το ποτό σας νερό ή χυμούς. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε τις εμπνεύσεις και τους πειραματισμούς. Με άλλα λόγια, πίνετε το ίδιο ποτό και το ίδιο σφηνάκι. Για παράδειγμα, αν καταναλώνετε βότκα, μη «χτυπήσετε» σφηνάκι Β52, αλλά ένα σφηνάκι βότκας ή έστω με αυτήν ως βάση. Επίσης, αποφεύγετε τα ποτά με εφέ του στυλ πολλά χρώματα και ζαχαρωμένα ποτήρια, που μπορούν να αποβούν «μοιραία», αφού «χτυπάνε» περισσότερο.

Καινούργια μέρα ξημερώνει το πρωί
Κι αν τελικά υποκύψατε στον πειρασμό του αλκοόλ και ξυπνήσατε με hangover; Κακά τα ψέματα, θεραπεία δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως τρόποι για να κάνετε τον οργανισμό σας να αισθανθεί καλύτερα. Μόλις γυρίσετε σπίτι, πιείτε όσο περισσότερο νερό μπορείτε πριν πέσετε για ύπνο. Το επόμενο πρωί, για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πρέπει να καταναλώνετε φρέσκους χυμούς φρούτων ή λαχανικών. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι ο χυμός ντομάτας ή πορτοκαλιού, που είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Β. Επίσης, καλό θα είναι να αποφύγετε τον καφέ γιατί έχει διουρητικές ιδιότητες και επιδεινώνει την κατάσταση στο ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σας, διότι προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία. Για να περάσει η ναυτία, ένα μήλο ή μια μπανάνα (και τα δυο μαζί ακόμα καλύτερα) χτυπημένη στο μπλέντερ με λίγο πάγο μπορεί να αποδειχθεί «σωτήρια». Επειδή «σύμμαχος» του hangover είναι το γεμάτο στομάχι, φάτε ελαφρά. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια, όπως λευκό ψωμί με μέλι, και αποφύγετε τις λιπαρές, το γάλα και τις φυτικές ίνες, γιατί θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όσο κι αν αισθάνεστε ότι το πάπλωμα σας έχει πλακώσει, ένας περίπατος στη φύση και τον καθαρό αέρα θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αφού το οξυγόνο θα τονώσει την εγκεφαλική σας λειτουργία, που σίγουρα λόγω του ποτού θα έχει πέσει σε «χειμερία νάρκη».

Φροντίστε και το σώμα σας
Εκτος όμως από τον οργανισμό, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει και το σώμα. Μια βουτιά στην μπανιέρα, την οποία εννοείται ότι έχετε γεμίσει με ζεστό νερό και άφθονο αφρόλουτρο, είναι ό,τι καλύτερο για να απομακρύνετε τις τοξίνες. Μετά το μπανάκι, απλώστε στο λαιμό και το πρόσωπο μια ενυδατική κρέμα, για να επαναφέρετε το φυσιολογικό pH του δέρματός σας.
Κι επειδή όλοι ξέρουμε για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες στα μάτια, βρέξτε ένα ύφασμα με κρύο νερό και τοποθετήστε το στα κλεισμένα σας μάτια για 10 λεπτά. Για πιο«βαριές» καταστάσεις, βάλτε το βρεγμένο ύφασμα πρώτα στην κατάψυξη για περίπου 3 λεπτά, ενώ αν αγαπάτε τη φύση, βάλτε στα μάτια σας φέτες αγγουριού ή πατάτας. Πάντως, μην περιμένετε θαύματα! Τα έντονα συμπτώματα του hangover υποχωρούν κατά τη διάρκεια της μέρας, αφήνοντας πίσω τους μια αίσθηση δυσφορίας και κούρασης. Την επόμενη φορά λοιπόν φροντίστε να διασκεδάσετε, χωρίς να γίνετε «σκνίπα»!

neo

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2758&Itemid=27

Τελευταία ανανέωση ( 21.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote