Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Κεντροαριστερά των «δώρων»
Η Κεντροαριστερά των «δώρων» Εκτύπωση E-mail
19.12.08
Αν είχε μουστάκια, είναι σίγουρο ότι θα... γελούσαν κι αυτά. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στέκεται αυτές τις ημέρες παράμερα και απολαμβάνει τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η Κεντροαριστερά και δη το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Βάλτερ Βελτρόνι, το οποίο σήμερα διεξάγει προγραμματισμένη συνεδρίαση του ηγετικού του οργάνου που μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται κρισιμότατη.

Κάποιες εσωτερικές αμφισβητήσεις της ικανότητάς του να ηγείται του κόμματός του ο Βελτρόνι τις γνώριζε και μολονότι δεν τις υποτιμούσε, αισθανόταν αρκετά δυνατός για να τις αντιμετωπίσει. Σήμερα όμως πάει στη συνάντηση με πολλά επιπλέον προβλήματα που κάνουν εκείνες τις αντιρρήσεις να μοιάζουν με την ενόχληση μιας μύγας στη ράχη του αλόγου.

Το PD έχασε στις αρχές της εβδομάδας τις εκλογές στη «δική» του περιφέρεια του Αμπρούτσο καταποντιζόμενο. Το σύνολο των κομμάτων της Δεξιάς έλαβε 48,8% ενώ της Κεντροαριστεράς 42,7%. Το PD είχε πάρει στις εθνικές εκλογές του Απριλίου 38% και τώρα στο Αμπρούτσο 19,6%. Εκ των κερδισμένων της αναμέτρησης αναδείχτηκε το κόμμα «Ιταλία των Αξιών» του Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Ο ηγέτης του, δοξασμένος σε άλλες εποχές για την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» που στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποκάλυψε τη σήψη του πολιτικού οικοδομήματος από τη συστημική διαφθορά, γίνεται και πάλι μόδα. Οχι μόνο για τη νίκη του.

Πριν και μετά τις εκλογές στο Αμπρούτσο, δεκάδες εργολάβοι, πολιτικοί και πολιτευτές προσήχθησαν στις δικαστικές αρχές με κατηγορίες για διαφθορά, δωροδοκία και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ανάμεσά τους βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη του PD.

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για το Δημοκρατικό Κόμμα», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Φράνκο Παβοντσέλο, προσθέτοντας ότι το PD «μοιάζει να λιώνει από την κάψα των σκανδάλων».

Ηταν ένα σκάνδαλο που προκάλεσε τις εκλογές στο Αμπρούτσο -ο περιφερειάρχης Οταβιάνο ντελ Τούρκο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον περασμένο Ιούλιο όταν μαζί με πολλούς συνεργάτες του κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε υπόθεση δωροληψίας ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ- και ένα σκάνδαλο που ακολούθησε τη διεξαγωγή τους - ο Λουτσάνο Ντ' Αλφόνσο, δήμαρχος της Πεσκάρα (PD και αυτός), συνελήφθη για διαφθορά. Σε ένα άλλο σκάνδαλο, που ξεπήδησε από τους διαδρόμους του κτηρίου της Total Ιταλίας, ο βουλευτής του PD Σαλβατόρε Μαρτζότα φέρεται επίσης εμπλεκόμενος. Στην πιο τραγική έκφανση αυτής της ιστορίας, ένας τοπικός σύμβουλος της Νάπολης που είχε κατηγορηθεί ως υποκινητής της βίας κατά την περίοδο των ταραχών με επίκεντρο τα σκουπίδια, ο Τζόρτζο Νούνιες, αυτοκτόνησε πριν από ένα μήνα μαθαίνοντας ίσως ότι θα κατηγορούνταν και για διαφθορά. Η κατηγορία επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν εκδόθηκαν 13 εντάλματα σύλληψης ενός μεγαλοεπιχειρηματία-εργολάβου και πολιτικών που κατηγορήθηκαν για «συστηματική διασπάθιση δημοσίου χρήματος». Δύο από αυτούς ήταν στενοί συνεργάτες της δημάρχου της Νάπολης Ρόζα Ρούσο Ιερβολίνο. Δύο άλλοι, πρώην συνεργάτες της.

«Δωροδοκούπολη»

Και ο Μπερλουσκόνι, που δανείζεται ήδη τον όρο «Δωροδοκούπολη» (Tangentopoli) από μια άλλη εποχή, δέχεται «ένα θείο δώρο» κατά τον Γάλλο πολιτειολόγο, ειδικό στην Ιταλία, Μαρκ Λαζάρ. Η δε Αριστερά «πληρώνει το τίμημα των σκανδάλων και την απογοήτευση του εκλογικού σώματος απέναντι στην προσδοκία για ηθική και εντιμότητα στην πολιτική». Ποιος εισπράττει; Πρώτος ο Μπερλουσκόνι που τώρα έχει ένα επιπλέον επιχείρημα για να αρνείται διάλογο με την αντιπολίτευση στο θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και δεύτερος ο Αντόνιο ντι Πιέτρο. Προχθές η «Stampa» τιτλοφορούσε κύριο άρθρο της: «Ντι Πιέτρο ηγέτης της Αριστεράς». Ηταν η -ομολογημένη και από την εφημερίδα- προβοκατόρικη αφετηρία μιας συλλογιστικής που καταλήγει στο ότι ο παλιός δικαστής εισέπραξε στο Αμπρούτσο την επιβράβευση του κόσμου για το ότι αυτός δεν είναι διεφθαρμένος. Το ίδιο το αποτέλεσμα όμως είναι «σύμπτωμα» σοβαρής πάθησης του PD που διαγιγνώσκεται ως «έλλειψη ταυτότητας». «Αν δεν επέλθει αυτοΐαση, θα οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή του». Η σημερινή συνεδρίαση του PD αναμένεται μαραθώνια και επώδυνη. *

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2750&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote