Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σ. Αραβία και Blackwater στους δωρητές
Σ. Αραβία και Blackwater στους δωρητές Εκτύπωση E-mail
19.12.08

Ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, και ομάδες συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κύριων δωρητών του ιδρύματος Κλίντον, όπως αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπιλ Κλίντον είχε δεχθεί να αποκαλύψει τα ονόματα των περισσοτέρων από 200.000 δωρητών του ιδρύματός του ώστε να επιτραπεί στη σύζυγό του, τη γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον, να γίνει υπουργός Εξωτερικών του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η δημοσιοποίηση αυτών των ονομάτων ήταν μία από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ομάδα του Ομπάμα.

Ο διορισμός της Χίλαρι Κλίντον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, που ανακοινώθηκε την 1η Δεκεμβρίου από τον Ομπάμα, θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία.

Όμως ο κατάλογος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο διορισμό της εξαιτίας μιας πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων.

Το ίδρυμα Κλίντον, το οποίο διεξάγει εκστρατείες εναντίον των ασθενειών, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής, έχει λάβει από 75 ως 165 εκατομμύρια δολάρια από ξένες κυβερνήσεις και από οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από κράτη, σύμφωνα με την Whasington Post.

Η Σαουδική Αραβία έδωσε 10 ως 25 εκατομμύρια δολάρια, ενώ άλλες κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής, το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπρουνέι συνεισέφεραν με 1 ως 5 εκατομμύρια δολάρια καθεμιά.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1997 από τον Μπιλ Κλίντον δεν αποκαλύπτει τους ακριβείς λογαριασμούς του, όμως αναφέρει τους δωρητές κατά κατηγορία, ανάλογα με το ύψος των συνεισφορών τους.

Η εταιρεία Blackwater, η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση ασφαλείας που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς στο Ιράκ, δώρισε στο ίδρυμα Κλίντον 10.000 ως 25.000 δολάρια. Στις αρχές Δεκεμβρίου απαγγέλθηκαν σε βάρος πέντε πρακτόρων της Blackwater κατηγορίες για φόνους έπειτα από ένα περιστατικό κατά το οποίο σκοτώθηκαν 14 ιρακινοί άμαχοι, το Σεπτέμβριο 2007 στη Βαγδάτη.

Δωρητές από την Ινδία αποτελούν επίσης μεγάλο μέρος του καταλόγου, ανάμεσα στους οποίους ο ινδός πολιτικός Αμάρ Σινγκ που έχει δωρίσει από 1 ως 5 εκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ προσπαθούν αυτή τη στιγμή να κατευνάσουν τις εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το γειτονικό της Πακιστάν μετά τις φονικές επιθέσεις στη Βομβάη.

«Ο κατάλογος φανερώνει σε ποιο βαθμό ο Μπιλ Κλίντον στηρίχθηκε σε ξένες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στα πετρελαϊκά κράτη της Μέσης Ανατολής, για να καθιερώσει το ίδρυμά του στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας», σχολιάζει η Whasington Post σε άρθρο της την Παρασκευή, στο οποίο υπογραμμίζει πως τα εθνικά συμφέροντα αυτών των χωρών εντάσσονται στα θέματα με τα οποία ασχολείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2749&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote