Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Αντίσταση» και στην Ακρόπολη
«Αντίσταση» και στην Ακρόπολη Εκτύπωση E-mail
19.12.08

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση σχετικά με τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν χθες το πρωί φοιτητές και φοιτήτριες στην Ακρόπολη, καλώντας τους πολίτες της χώρας σε αγώνα αντίστασης εν όψει και της σημερινής Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και εκφράζονται είτε με ακτιβιστικές δράσεις, είτε με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, είτε με καταλήψεις, οι οποίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Χθες το πρωί κατέλαβαν το κτίριο της ΓΣΕΕ στο κέντρο της Αθήνας (Πατησίων 69 και Λ. Αλεξάνδρας) σωματεία εργαζομένων και εξεγερμένων εργατών, όπως αυτοαποκαλούνται.

Χωρίς προβλήματα εξελίχθηκε η διαμαρτυρία των νέων, οι οποίοι ανήρτησαν δύο τεράστια πανό στην Ακρόπολη. Οταν αποχώρησαν, ο έφορος της Α Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αλ. Μάντης, τους προσέφερε ένα δενδρύλλιο ελιάς και ένα βαζάκι με ελιές από τα δέντρα της Ακρόπολης, δώρο που σπάνια δίνεται στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου

Την ίδια ώρα κλειστή επ αόριστον παραμένει η ΔΟΥ Σαντορίνης, καθώς χθες κατελήφθη από κατοίκους του νησιού, οι οποίοι ζητούν την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου «Sea Diamond» και την απάντηση των καυσίμων του.

Ομάδα περίπου 300 αντιεξουσιαστών απέκλεισε για αρκετές ώρες το Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα, διαμαρτυρόμενη για την παρουσία του Αλ. Κούγια στην πόλη όπου θα έδινε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την απόκτηση του 50% της Παναχαϊκής. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους και τους άνδρες των ΜΑΤ, κατά την είσοδο του δικηγόρου στο Στάδιο.

Η ΓΣΕΕ κατηγόρησε τους καταληψίες πως δεν επιλέγουν τους δύσκολους «στόχους» της εξουσίας

Συνθήματα, αντί για κάλαντα
Στις χθεσινές καταλήψεις προστέθηκε αυτή της αίθουσας Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου. Οι καταληψίες χρησιμοποίησαν τη μικροφωνική εγκατάσταση για να αντικαταστήσουν τα κάλαντα, που μεταδίδονταν στην πόλη από μεγάφωνα, με την εκφώνηση επαναστατικών κειμένων και προκηρύξεων και την εκπομπή τραγουδιών κατά της Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, εκτός από τις κεντρικές καταλήψεις στη Νομική, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το ΕΜΠ στην Αθήνα, στη Σχολή Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στο Παράρτημα στην Πάτρα και στο Εμπορικό Επιμελητήριο στις Σέρρες, συνεχίζονται τοπικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων σε όλη τη χώρα.

Στην πρωτεύουσα υπό κατάληψη παραμένει το δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, το παλιό δημαρχείο Χαλανδρίου - ΚΕΠ, το Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας και το δημοτικό κτίριο «Γαλαξίας» στην πλατεία Νέας Σμύρνης, στη συμπρωτεύουσα το δημαρχείο Συκεών, καθώς επίσης το δημαρχείο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο και Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ
Ανήρτησαν δύο τεράστια πανό με τη λέξη «αντίσταση» σε διάφορες γλώσσες

Δύο τεράστια πανό με τη λέξη «αντίσταση» σε διάφορες γλώσσες άπλωσαν χθες στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, με φόντο τον Παρθενώνα, φοιτητές, μέλη της νεολαίας Συνασπισμού και κάποιοι μαθητές, καλώντας όλους τους πολίτες της Ευρώπης να συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή μέρα δράσης σήμερα, «ενάντια στην καταστολή και την περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και την εργασιακή επισφάλεια», όπως είπαν.

Η διαμαρτυρία των παιδιών εξελίχθηκε ειρηνικά. Εισήλθαν το πρωί περίπου 100 άτομα στον αρχαιολογικό χώρο με... ελευθέρας, με το φοιτητικό τους πάσο δηλαδή, ενώ σημειώθηκαν κάποιοι μικροί διαπληκτισμοί, όταν οι φύλακες διαπίστωσαν στον έλεγχο ογκωδών αντικειμένων πως κουβαλούσαν σακούλες με πανό.

Αμέσως ειδοποιήθηκε ο έφορος της Α Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αλέξανδρος Μάντης, ο οποίος μίλησε με τους νεαρούς σε ήρεμο κλίμα.

Οι νέοι έμειναν πάνω από μία ώρα στον χώρο της Ακρόπολης και καθ όλη τη διάρκεια ο ιερός βράχος λειτουργούσε κανονικά.

Στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ ο κ. Μάντης τούς πρόσφερε ένα δενδρύλλιο ελιάς και ένα βαζάκι με ελιές από τα ελαιόδεντρα της Ακρόπολης -δώρο που δίδεται σπάνια σε επισκέπτες- επισημαίνοντας πως η Ακρόπολη προσφέρεται από τα αρχαία χρόνια μόνο για ειρηνικές δραστηριότητες...

Οι φοιτητές μιλούσαν για συμβολική κίνηση, από ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, που σκόπευε να καλέσει τους νέους όλης της Ευρώπης σε κοινή δράση, αφού όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα...

«Οι εργαζόμενοι μας μίλησαν για τα προβλήματα που κι εκείνοι αντιμετωπίζουν ως συμβασιούχοι με προγράμματα stage, που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου», σημείωσε ο Ηλίας Σιούτας, φοιτητής Οικονομικών, ενώ η 25χρονη Ντιάνα Μάνεση διευκρίνισε πως επελέγη η Ακρόπολη, ως σύμβολο της δημοκρατίας, αφού η διαμαρτυρία τους στρέφεται ενάντια στη «διαρκή καταπάτηση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, την υποβαθμισμένη παιδεία και τον εργασιακό μεσαίωνα».

ΚΑΤΑΛΗΨΗ απο ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ
Στα χέρια των «εξεγερμένων εργατών» βρίσκονται τα γραφεία της ΓΣΕΕ

Κατάληψη στο κτίριο της ΓΣΕΕ, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας, έκαναν χθες το πρωί μερικές δεκάδες άτομα, που αυτοπροσδιορίζονται ως «εξεγερμένοι εργάτες».

Ως αιτήματα προβάλλουν την άμεση απελευθέρωση των προφυλακισμένων στα επεισόδια των τελευταίων ημερών, να μην ασκηθεί καμία δίωξη στους συλληφθέντες, την αυτοοργάνωση των εργατών και γενική απεργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισβολή έγινε γύρω στις 8 το πρωί, όταν οι πρώτοι υπάλληλοι της Συνομοσπονδίας προσήλθαν στα γραφεία και ξεκλείδωσαν την είσοδο.

Οι καταληψίες, αφού εγκαταστάθηκαν στο κτίριο, άρχισαν να μοιράζουν την προκήρυξή τους σε περαστικούς και σε διερχόμενους με αυτοκίνητα.

Οπως λένε, κατέλαβαν το κτίριο για να το μετατρέψουν «σε χώρο ελεύθερης έκφρασης και συνάντησης των εργατών», θέλουν «να διαλύσουν τον μύθο που προωθούν τα ΜΜΕ, πως οι εργάτες είναι απόντες από τις συγκρούσεις και ότι η οργή που εκφράζεται είναι υπόθεση 500 κουκουλοφόρων», ενώ κατηγορούν τη ΓΣΕΕ και τον συνδικαλιστικό μηχανισμό που -όπως λένε- τη στηρίζει, «πως υπονομεύουν αγώνες και παζαρεύουν την εργατική μας δύναμη για ψίχουλα».

Κάποιες πληροφορίες ήθελαν τους καταληψίες να πρόσκεινται κυρίως στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της κατηγορεί την «ομάδα των νέων» πως δεν επιλέγουν τους δύσκολους «στόχους» της εξουσίας, «που είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα και την επίλυση των αιτημάτων τους» αλλά τους εύκολους, για εντυπωσιασμό και επικοινωνιακή διαχείριση, ενώ υπογραμμίζει πως «δεν δικαιούνται να υπονομεύουν τη δημοκρατική δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, και τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης των συνδικάτων».

Επίσης θέτει τους καταληψίες προ των ευθυνών τους, για τον εξοπλισμό, αλλά και για το ίδιο το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει τη Συνομοσπονδία. Γύρω στις τέσσερις το απόγευμα συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ διαμαρτυρόμενοι για την εισβολή. Οι εισβολείς σήμαναν συναγερμό και στον χώρο προσήλθαν «φίλιες δυνάμεις».

Μπροστά στον φόβο επεισοδίων, οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν και μέχρι αργά το βράδυ το κτίριο της ΓΣΕΕ βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ πληροφορίες ήθελαν τους καταληψίες να έχουν πολλαπλασιαστεί.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2748&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 19.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote