Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εμπλέκουν το δεξί χέρι του Ομπάμα
Εμπλέκουν το δεξί χέρι του Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
19.12.08

Ο Ραμ Ιμάνουελ, ο άνθρωπος που θα αναλάβει καθήκοντα προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επί διακυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα που εδώ και μέρες πλήττει το Δημοκρατικό στρατόπεδο, μετά την αποκάλυψη πως ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόις προσπαθούσε να πουλήσει την έδρα που άφησε ο Ομπάμα στη Γερουσία, προκειμένου να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ροντ Μπλαγκόγεβιτς, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία προς ίδιον όφελος και διαφθορά, παραιτήθηκε από το αξίωμά του, ενώ το επιτελείο του Ομπάμα προσπαθεί να αποστασιοποιήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και το στενό του περιβάλλον του από το σκάνδαλο.

 Ο Μπ. Ομπάμα με τον Κεν Σαλαζάρ, που διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων.

Προ ημερών άρχισαν να εμφανίζονται κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν τον Ραμ Ιμάνουελ να έχει «διαπραγματευτεί» με τον κυβερνήτη του Ιλινόις ή με τον προσωπάρχη του για το θέμα του διαδόχου του Ομπάμα.

Χθες, ανώτατος σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε δημοσίως υπερασπιζόμενος τον Ιμάνουελ σχετικά με τις επαφές του με τον κυβερνήτη του Ιλινόις. Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Αξελροντ δήλωσε: «Γνωρίζω τον Ραμ... εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εχω εργαστεί μαζί του στενά. Είναι κάποιος που διαθέτει τεράστια ακεραιότητα χαρακτήρα, καθώς και ικανότητες. Νομίζω πως είμαστε τυχεροί που τον έχουμε... Δεν ανησυχώ για τον Ραμ. Είναι τεράστιο κεφάλαιο για μας και θα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα, όπως υπήρξε και για το Κογκρέσο».

 Ο Τομ Βίλσακ, πρώην κυβερνήτης της Αϊόβα, ορίστηκε υπ. Γεωργίας.

Ομως, η εφημερίδα «Chicago Sun-Τimes» δημοσίευσε χθες ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Ιμάνουελ είχε κατ ιδίαν πιέσει τον κύκλο του κυβερνήτη Μπλαγκόγεβιτς να διορίσει την έμπιστη συνεργάτιδα του Ομπάμα, Βάλερι Τζάρετ, στη θέση της Γερουσίας που άφησε κενή ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μετά την 4η Νοεμβρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Ιμάνουελ είχε ζητήσει να οριστεί η Τζάρετ ως αντικαταστάτρια μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Η οποιαδήποτε συζήτηση του Ιμάνουελ ή οποιουδήποτε άλλου μέλους του επιτελείου Ομπάμα για το θέμα της πλήρωσης της έδρας του στη Γερουσία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί παράνομη πράξη.

Ομως, αυτό που σχολίαζαν τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι πως παραμένει άγνωστο κατά πόσον είτε ο Ιμάνουελ είτε η Τζάρετ (η οποία στη συνέχεια δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση της Γερουσίας) είχαν γνώση του γεγονότος ότι ο Μπλαγκόγεβιτς ζητούσε οικονομική ανταμοιβή για την οποιαδήποτε επιλογή που ο ίδιος, βάσει του νόμου της Πολιτείας, ήταν υποχρεωμένος να ανακοινώσει.

Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Ομπάμα είχε δηλώσει πως «σε μερικές ημέρες» θα δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το κατά πόσον υπήρξαν επαφές του επιτελείου του με την ομάδα του Μπλαγκόγεβιτς.

Χθες ο Αξελροντ δήλωσε πως η ομάδα Ομπάμα είναι έτοιμη να δώσει την αναφορά της και προσέθεσε: «Οταν τη δείτε, θα καταλάβετε ότι επιβεβαιώνονται όλα όσα είπε ο πρόεδρος, που σημαίνει ότι ουδέποτε μίλησε με τον κυβερνήτη ή τους βοηθούς του».

«ΤΙΜΕ»: Ο ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008
Το πρόσωπο της χρονιάς για το 2008 είναι... -ποιος άλλος;- ο Μπαράκ Ομπάμα! Το αμερικανικό περιοδικό «Τime» των 3,4 εκατομμυρίων αναγνωστών ανακοίνωσε ότι δίνει το ετήσιο βραβείο του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ «για την ικανότητά του να προσφέρει βεβαιότητα, σχεδιάζοντας ένα φιλόδοξο μέλλον στη διάρκεια αυτής της ζοφερής περιόδου».

«Ηρθε να κατακτήσει τη δημόσια σφαίρα τόσο γρήγορα που ξεχνάει κανείς ότι πριν από δύο χρόνια οι μισοί Αμερικανοί ούτε που είχαν ακούσει το όνομά του», σχολίασε το περιοδικό «Τime» για τον Αφροαμερικανό, ο οποίος έχει ήδη φιγουράρει στο εξώφυλλό του 15 φορές μόνο μέσα στο 2008! «Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ιστορία που γοήτευσε τον κόσμο, από την Τζακάρτα μέχρι το Δουβλίνο και από την Αϊόβα μέχρι το Νιου Χαμσάιρ», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο συντάκτης εξωτερικού δελτίου του «Τime», Μάικλ Ελιοτ.

Ο τίτλος του προσώπου της χρονιάς είναι συνήθως τιμητικός, ωστόσο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν για διαφορετικούς λόγους στον Αδόλφο Χίτλερ και στον Ιωσήφ Στάλιν. Πέρυσι τον τίτλο κέρδισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόπερσι «ο κάθε χρήστης του Διαδικτύου».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2747&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote