Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Με «βήμα χελώνας» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Με «βήμα χελώνας» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ Εκτύπωση E-mail
19.12.08

Η Τουρκία θα κάνει αύριο Παρασκευή ένα νέο μικρό βήμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το άνοιγμα δύο νέων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στον ευρωπαϊκό συνασπισμό, έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία της ΕΕ.

Οι πρεσβευτές των 27 έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για το άνοιγμα αύριο, στη διάρκεια συνόδου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν, δύο από τα 35 κεφάλαια των συνομιλιών, αυτά για την «ελεύθερη κυκλοφορία του κεφαλαίου» και για «την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης».

Έτσι θα φτάσουν τα δέκα τα κεφάλαια που έχουν ανοίξει μέσα σε τρία χρόνια, από την αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τον Οκτώβριο 2005.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, ελπίζει επίσης να ανοίξει δύο κεφάλαια ως τον Ιούνιο 2009, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Τσέχα πρεσβευτής στην ΕΕ Μιλένα Βιτσένοβα.

Μολονότι πολλά κράτη μέλη, με πρώτη τη Γαλλία, αντιτάσσονται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η απόφαση να ανοίξουν τα δύο κεφάλαια ελήφθη χωρίς τις συνηθισμένες πολεμικές που περιβάλλουν τις συζητήσεις αυτές.

Όμως οι εντάσεις υπάρχει κίνδυνος να επανεμφανιστούν αρκετά σύντομα το 2009, όταν οι 27 θα πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.

Το Δεκέμβριο 2006, η ΕΕ είχε αποφασίσει να παγώσει 8 από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της άρνησης της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία «δεν έχει προχωρήσει στην οδό της εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία» και ζήτησαν να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό «επειγόντως».

Όταν ανέστειλε τα οκτώ κεφάλαια, το 2006, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση στα τέλη του 2009. Μπορεί να αποφασίσει να φρενάρει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, παγώνοντας για παράδειγμα και άλλα κεφάλαια.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2745&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote