Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η μονομαχία των δυναστειών
Η μονομαχία των δυναστειών Εκτύπωση E-mail
18.12.08

Καρολάιν Κέννεντυ ή Άντριου Κουόμο; Στη μονομαχία για την έδρα που αφήνει η Χίλαρι Κλίντον στη Νέα Υόρκη δεν βρίσκονται αντιμέτωπα απλώς δύο πρόσωπα.

Είναι η δυναστεία των Ιρλανδών απέναντι στη δυναστεία των Ιταλών. Ωστόσο, η Ιστορία και μια τρίτη δυναστεία, οι Κλίντον, δίνουν το δικό τους βάρος.
Κριτής της μονομαχίας είναι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Πάτερσον. Αυτός θα αποφασίσει, όπως προβλέπει ο νόμος, ποιος από τους δύο κληρονόμους θα αντικαταστήσει τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία εγκαταλείπει τον Ιανουάριο τη Γερουσία για να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα. Από τη μια πλευρά είναι η Καρολάιν Κέννεντυ, κόρη του μυθικού προέδρου JFΚ, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ντάλας. Από την άλλη, ο Άντριου Κουόμο, γενικός εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη και γιος του Μάριο, κυβερνήτη της πολιτείας από το 1983 έως το 1994, ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, δεν διεκδίκησε ποτέ το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ. Και οι δυο τους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την έδρα της Γερουσίας που χηρεύει. Χείρα βοηθείας στον Πάτερσον για την επιλογή φαίνεται ότι δεν μπορούν να δώσουν ούτε οι Νεοϋορκέζοι θεατές της μονομαχίας: σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες, οι δύο βασικοί υποψήφιοι συγκεντρώνουν το 25% των προτιμήσεων ο καθένας, ενώ με πολύ μικρότερα ποσοστά ακολουθούν πρόσωπα που φιλοδοξούν επίσης να διαδεχθούν την Κλίντον, όπως η πρώην βουλευτής των Αντιπροσώπων Ελίζαμπεθ Χόλτζμαν, η βουλευτής Καρολάιν Μαλόνεϊ και η ηθοποιός Φραν Ντρέσερ.

Η προσωπική διάσταση
Πιο επιθετικός αρχικά, γράφει ο ανταποκριτής της «Corriere della Sera», εμφανίστηκε ο εγγονός των μεταναστών από τον ιταλικό Νότο. Στη συνέχεια, όμως, αντιλήφθηκε ότι η τακτική του τον απομάκρυνε από τον στόχο του και χαμήλωσε τους τόνους, εκφράζοντας την «απεριόριστη εκτίμηση» που τρέφει στο πρόσωπο της αντιπάλου του. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαράθεση έχει και μια προσωπική διάσταση: ο Άντριου Κουόμο ήταν σύζυγος της Κέρι Κέννεντυ, κόρης τού επίσης δολοφονηθέντος Ρόμπερτ και εξαδέλφης της Καρολάιν. Το ζεύγος, που ένωσε τις δυο δυναστείες, χώρισε βίαια το 2003 ανοίγοντας νέες πληγές. Οι Κέννεντυ επίσης είναι σίγουροι και δεν συγχωρούν ότι ο άνθρωπος που έδωσε στα μέσα ενημέρωσης λεπτομέρειες για μια εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του ήταν ο Άντριου. Αυτός πιθανολογείται ότι είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Κέρι υποστηρίζει τόσο φανατικά την ξαδέλφη της, αν και επιμένει ότι «ο γάμος της δεν έχει καμία σχέση». Το βέβαιο είναι ότι το βάρος της Ιστορίας γέρνει προς την πλευρά των Κέννεντυ. Ο Άντριου Κουόμο ελπίζει πάντως στη φήμη του αδιάφθορου που έχει χτίσει από το 2006, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του. Αλλά και στην υποστήριξη μιας άλλης δυναστείας, των Κλίντον, που δύσκολα θα συγχωρήσουν την υποστήριξη των Κέννεντυ στον Μπαράκ Ομπάμα.


Ο αρχικός ενθουσιασμός και οι επιφυλάξεις

ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΗ ενός πρώην προέδρου και ανιψιά δύο γερουσιαστών. Ο θείος της Μπόμπι Κέννεντυ κατείχε την έδρα της Νέα Υόρκης, που διεκδικεί η ίδια σήμερα, όταν δολοφονήθηκε στο Λος Άντζελες το 1968. Είναι έτοιμη, όμως, για ένα τέτοιο αξίωμα; Ο αρχικός ενθουσιασμός πέρασε και άρχισαν να παρουσιάζονται ορισμένες επιφυλάξεις. Η Καρολάιν Κέννεντυ, σημειώνουν οι «Νew Υork Τimes», εδώ και χρόνια δεν έχει «κανονική» δουλειά και ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη μιας δημόσιας θέσης. Πολλοί αρθρογράφοι και μπλόγκερ, ακόμη και οι δυνάμει συνάδελφοί της στη Γερουσία, αναρωτιούνται αν θα έπαιρνε κανείς στα σοβαρά την υποψηφιότητά της, αν δεν είχε αυτό το επίθετο. Φίλοι και συνεργάτες της ωστόσο υποστηρίζουν ότι η 50χρονη Καρολάιν έχει εμπειρία στα κοινά, κυρίως διευθύνοντας ένα πρόγραμμα για τη δημόσια εκπαίδευση στη Νέα Υόρκη. Η θητεία της διήρκεσε 22 μήνες και μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όταν εξέφρασε την υποστήριξή της στον Μπαράκ Ομπάμα, ουδεμία σχέση με την πολιτική είχε. Έξι μήνες αργότερα είναι πιθανό να γίνει το νέο σύμβολο των Κέννεντυ. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι κράτησε το όνομά της όταν παντρεύτηκε το 1986 τον Έντουιν Σόλσμπεργκ, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της «Figaro», τα μέλη της οικογένειας Κέννεντυ γεννιούνται και πεθαίνουν με το ίδιο όνομα.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2743&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote