Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στα μαλακά για τη «ζαρντινιέρα»
Στα μαλακά για τη «ζαρντινιέρα» Εκτύπωση E-mail
17.12.08

 

«Θα ήθελα κάποιος από αυτούς να μπει φυλακή». Ο Αυγουστίνος Δημητρίου, ο 26χρονος Κύπριος σπουδαστής που ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς τον Νοέμβριο του 2006 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σκύβει το κεφάλι στο άκουσμα της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.

 

Το δικαστήριο καταδίκασε τέσσερις από τους οκτώ κατηγορούμενους αστυνομικούς που φέρονταν ως φυσικοί αυτουργοί του ξυλοδαρμού του σε φυλάκιση τριών ετών για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ σε έναν από αυτούς, τον αρχιφύλακα, επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης τριών μηνών, επειδή έβγαλε τον σκούφο του νεαρού και τον πέταξε στο έδαφος.
 
«Σέβομαι την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά ποτέ δεν θα γίνω όπως ήμουν πριν», τόνισε ο Αυγ. Δημητρίου μετά τη λήξη της δίκης
Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες με 5 ευρώ την ημέρα, που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και συνεχίζουν να υπηρετούν κανονικά στις υπηρεσίες τους.
 
Οι άλλοι τέσσερις αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 μηνών για απλή συνέργεια στην επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ σε όλους το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και οι αφέσεις τους έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
 
Ο Αυγουστίνος Δημητρίου δεν ξέρει νομικά και το ξεκαθαρίζει από την αρχή. «Δεν ξέρω να κρίνω αν είναι μεγάλες ή μικρές οι ποινές αυτές. Ομολογώ ότι θα ήθελα κάποιος να μπει φυλακή για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι και να μην το ξανακάνουν. Ωστόσο είμαι δικαιωμένος γιατί τιμωρήθηκαν», λέει.
 
Μια μέρα πριν φύγει από τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία, όπως σημειώνει, δεν θέλει να επισκεφτεί ποτέ ξανά, ούτε για ψώνια, ούτε για διακοπές, ούτε για διασκέδαση, ο 26χρονος Κύπριος σπουδαστής θέλει να συναντήσει και να ευχαριστήσει τα μέσα ενημέρωσης και τους πανεπιστημιακούς που του συμπαραστάθηκαν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
 
«Μόνο εγώ ξέρω τι περνάω δύο χρόνια τώρα. Στη θέση μου θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε και σέβομαι την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά ποτέ δεν θα γίνω όπως ήμουν πριν», δηλώνει και στέλνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια.
 
Αναφερόμενος στις μαζικές διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών δήλωσε ότι «για να συμμετέχουν τόσοι πολλοί σημαίνει ότι έχουν δίκιο».
 
Από σήμερα ο Αυγουστίνος Δημητρίου θα βρίσκεται στην Πάφο, όπου θα προσπαθήσει να βάλει τη ζωή του σε τάξη, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή του στα διοικητικά δικαστήρια μέσω της οποίας ζητεί αποζημίωση 1 εκατομμύριο ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.
 
Ο συνήγορός του, Παναγιώτης Μανώλης, τόνισε ότι «αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες ο Αυγουστίνος δύσκολα θα μπορούσε να αποδείξει την πραγματική διάσταση των γεγονότων» και πρόσθεσε ότι η οικογένεια του Κύπριου σπουδαστή «νιώθει δικαιωμένη γιατί οι αστυνομικοί αφενός κρίθηκαν ένοχοι κι αφετέρου τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης».
 
«Φοβάται τους πάντες»
«Σήμερα βλέπετε το πρόσωπο του Αυγουστίνου και είναι καθαρό από αίματα. Ομως ο εσωτερικός του κόσμος είναι τραυματισμένος κι αν δεν πάρει 8 χάπια την ημέρα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Φοβάται τους πάντες και τα πάντα και δεν θέλει να βγαίνει από το σπίτι», είπε ο κ. Μανώλης.
 
Οσο για τον πατέρα του θύματος, Φίλιππο Δημητρίου, ζήτησε από τους αστυνομικούς «να παραδειγματιστούν από την τιμωρία των ανθρώπων που έκαναν τόσο κακό στον γιο μου και να είναι πολύ προσεχτικοί απέναντι στους πολίτες».
 
Εστειλε τα συλλυπητήρια της οικογένειάς του στους συγγενείς του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και συμπλήρωσε ότι «το παιδάκι αυτό το σκότωσαν σωματικά, τον γιο μου ψυχικά. Και τα δύο είναι πολύ-πολύ άδικα».
 
Η οικογένεια Δημητρίου ήρθε τον τελευταίο μήνα έξι φορές στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρίσταται στη δίκη. Σήμερα επιστρέφουν στην Κύπρο και θα έρθουν πάλι για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ -όπως είπαν- όλες αυτές τις μέρες δεν βγήκαν καθόλου από το ξενοδοχείο, γιατί βλέπουν παντού σκιές.
 
ΕΝΤΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Με την έκδοση της απόφασης για την πολύκροτη υπόθεση της «ζαρντινιέρας» επικράτησε ένταση έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, όπου από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες νεαροί που φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών.
 
Οταν έγιναν γνωστές οι ποινές, εκσφενδόνισαν μπουκάλια και αβγά προς τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, αλλά και κροτίδες κρότου-λάμψης και προς στιγμήν επικράτησε πανδαιμόνιο.
 
Οι νεαροί συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα και έκαναν πορεία στην Εγνατία οδό, όπου απέκλεισαν τον δρόμο στο ύψος της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τα πανεπιστήμια όπου και διαλύθηκαν.
 
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΚΝΕ
Αιχμές κατά της Δικαιοσύνης
 
Δεν έφταναν τα τελευταία γεγονότα με τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη και την κρατική καταστολή που δέχονται σε καθημερινή βάση οι διαδηλωτές, ήρθε χθες και η απόφαση για τους αστυνομικούς που ήταν κατηγορούμενοι για τη γνωστή υπόθεση της «ζαρντινιέρας» στη Θεσσαλονίκη.
 
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης δήλωσε:
 
«Η απόφαση του δικαστηρίου για την περιβόητη υπόθεση της "ζαρντινιέρας" επιβεβαιώνει ότι πράγματι η Δικαιοσύνη είναι "τυφλή". Επιβραβεύει πανηγυρικά την κυβερνητική πολιτική που μετέτρεψε την Ελληνική Αστυνομία, από Σώμα που υπηρετεί τον πολίτη σε Σώμα "πραιτόρων".
 
Οι επικοινωνούντες καθεστωτικοί μηχανισμοί πέταξαν στα σκουπίδια τον σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων».
 
Οι ποινές «χάδι» εκλήφθηκαν από φοιτητές ως άλλη μία ένδειξη της ατιμωρησίας προς τους αστυνομικούς.
 
Ατιμωρησία
Η νεολαία του ΣΥΝ αναφέρει ότι συνεχίζεται το καθεστώς ατιμωρησίας των σερίφηδων-αστυνομικών και προσθέτει: «11 μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και συνεχίζεται το ιδιότυπο καθεστώς ασύλου και ατιμωρησίας το οποίο απολαμβάνουν οι αστυνομικές δυνάμεις, όταν αποδεδειγμένα ασκούν βία και τρομοκρατία στους πολίτες».
 
Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας πως «η κρατική τρομοκρατία θα σπάσει μόνο μέσα από τους μαζικούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για την προάσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί, οι αγώνες μας συνεχίζονται».
 
Από την πλευρά της η ΚΝΕ επισημαίνει ότι «η απόφαση του δικαστηρίου, που ουσιαστικά αθωώνει τους αστυνομικούς για τη γνωστή περίπτωση του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ακολουθούν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, πρόκληση για τον λαό και τη νεολαία».
 

Εθνος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2741&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 17.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote