Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μωσαϊκό ευθυνών
Μωσαϊκό ευθυνών Εκτύπωση E-mail
16.12.08

Πολιτικές ευθύνες αναγνωρίζει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου που παραδόθηκε στη Βουλή, τις οποίες αποδίδει διαχρονικά σε κυβερνητικά στελέχη για πλημμελή έλεγχο αποφάσεων δημόσιων υπηρεσιών.

Όπως αποκάλυψε στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, το πόρισμα περιλαμβάνει όχι μόνο αντικειμενικές, αλλά και υποκειμενικές ευθύνες.

«Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ούτε υποψία ποινικών ευθυνών» συμπλήρωσε o Γιάννης Τραγάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οποιοσδήποτε αναλαμβάνει θέση βουλευτή ή υπουργού... έχει σίγουρα πολιτική ευθύνη».

«Η ΝΔ συγκαλύπτει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών της» δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για κομματική σκοπιμότητα από την πλευρά της ΝΔ, ενώ υποστήριξαν ότι, όσο εκκρεμεί το ζήτημα των τραπεζικών λογαριασμών, δεν έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά το έργο της Εξεταστικής.

Παράλληλα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κατάλογος των προτεινόμενων για ανάκριση, εάν υπάρξουν αποδείξεις και όχι απλά ενδείξεις.

Σε ό,τι αφορά πιθανές πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο η παράγραφος που αφορά τον κ. Καραμανλή, καθώς εκτιμούν ότι είναι αρμόδιος, δεδομένου ότι ο ίδιος «ελέγχει και κατευθύνει τις ενέργειες των υπουργών του».

Σε συνέντευξη Τύπου οι βουλευτές επανεπιβεβαίωσαν το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτής επιτροπής καλώντας τη ΝΔ να είναι παρούσα στη Βουλή στη σχετική συζήτηση.

Το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε εννέα υπουργούς της ΝΔ και ζητά προανακριτική για πέντε εξ αυτών. Προκειται για τους κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο, Ρουσόπουλο, Κοντό και Βουλγαράκη.

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ καταλογίζουν διαχρονικά πολιτικές ευθύνες και ζητούν περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών από Προανακριτική Επιτροπή.

«Με βεβαιότητα τώρα λέμε αυτό που υποψιαζόμασταν αρχικά. Το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου είναι το μεγαλύτερο μεταπολεμικά και απέδειξε τη σοβαρή διάβρωση του κράτους και τις υπόγειες διαδρομές της εξουσίας με άλλα κέντρα» δήλωσε ο Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Επί της θέσης της αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου των υπουργών της ΝΔ, για ενδεχόμενη ανίχνευση και ποινικών ευθυνών, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έκανε λόγο για «αντιφατική συμπεριφορά», δεδομένου ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε παράταση εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Κατά τα άλλα, τόνισε ο κ. Μαρκογιαννάκης, «η ΝΔ είχε τα κότσια να αναγνωρίσει και δικές της πολιτικές ευθύνες, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που απαλλάσσει πλήρως τους υπουργούς του».

Τα ξεχωριστά πορίσματα των κομμάτων θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης. Το πρωί της Τρίτης συνεδριάζει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Στο επίκεντρο, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και ο πρϋπολογισμός, η συζήτηση του οποίου αρχίζει την Τετάρτη στη Βουλή.

«Το πόρισμα ξεκάθαρα και πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία διαπιστώνει την ανυπαρξία, ποινικών ευθυνών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Για την προανακριτική, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως συγκροτείται εφόσον διαπιστωθεί υποψία ποινικών ευθυνών και το πόρισμα, εξ όσων γνωρίζει, λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν.

Σε ό, τι αφορά την πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής είπε πως από την ανακοίνωση προθέσεων μέχρι τη διενέργεια μιας πράξης πολλές φορές η απόσταση είναι μεγάλη.

«Τα ευρήματα που υπάρχουν θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν αναλόγως», τόνισε, ενώ σε υπαινιγμούς «περί δήθεν συγκάλυψης» απάντησε πως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου ήταν οργανωμένο με ευθύνη υπουργών της ΝΔ και κεντρικό συντονισμό και προκάλεσε τεράστια ζημιά στο Δημόσιο» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην κατάθεση της πορισματικής έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποτελείται από 144 σελίδες και στην οποία, όπως είπε, υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση όλων των κατηγοριών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, πολιτική ευθύνη και ανάληψή της σημαίνει παραίτηση και αναρωτήθηκε εάν ο πρωθυπουργός, που έχει και την ευθύνη, μετά την αναγνώριση των πολιτικών ευθυνών θα ζητήσει παραιτήσεις.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2735&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote