Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πυραμίδα 50 δισ. δολαρίων
Πυραμίδα 50 δισ. δολαρίων Εκτύπωση E-mail
15.12.08

Μια απάτη ύψους 50 δισ. δολαρίων με θύματα ιδιώτες και μεγάλες τράπεζες από όλο τον κόσμο συγκλονίζει τη Γουόλ Στριτ. Πίσω από το σκάνδαλο του αιώνα βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ένας σύμβουλος επενδύσεων υπεράνω πάσης υποψίας.

 

Στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση μετά το κραχ του ΄29, οι επενδυτές πίστευαν ότι τα είχαν δει όλα: τράπεζες με ιστορία 150 χρόνων που χρεοκόπησαν μέσα σε μια νύχτα, πιστωτικά ιδρύματα που πέρασαν στα χέρια της Ομοσπονδια- κής Κεντρικής Τράπεζας, αυτοκινητοβιομη- χανίες που προσπαθεί να σώσει το κράτος από την ολοκληρωτική κατάρρευση. Το κάδρο συμπληρώνεται με ένα σκάνδαλο πολλών δισ. δολαρίων και πρωταγωνιστή έναν πιονιέρο της εφαρμογής της πληροφορικής στις συναλλαγές, πρόεδρο τη δεκαετία του 1980 της Εκτελεστικής Επιτροπής του χρηματιστηρίου εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Νasdaq. Με μια καριέρα σχεδόν 50 χρόνων στις πλάτες του, ο Μπέρναρντ Μάντοφ ήταν ένα από τα πλέον γνωστά πρόσωπα στον κόσμο των επενδύσεων. Η εταιρεία του Μadoff Ιnvestment LLC, στην Τρίτη Λεωφόρο, παρείχε συμβουλές σε μεγάλους επενδυτές παγκοσμίως. Στο ίδιο κτίριο διατηρούσε μυστικά ένα μικρό γραφείο του οποίου μόνο αυτός είχε το κλειδί. Κι εκεί, δεν κρατούσε τα στοιχεία και τις επενδύσεις των πελατών του στον υπολογιστή, αλλά σε χειρόγραφα για να μην αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη.

Το μεγάλο κόλπο
Ο Μπέρναρντ Μάντοφ ξεγέλασε τους πελάτες του χρησιμοποιώντας το «σχήμα Πόντσι», μια παραλλαγή της γνωστής πυραμίδας: υποσχόταν αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 10%, μόνο που στους επενδυτές μοίραζε τα κέρδη από το κεφάλαιο που του εμπιστεύονταν οι επόμενοι πελάτες του. Όσο οι επενδυτές δεν ζητούσαν σε ρευστό τα λεφτά τους, το σύστημα λειτουργούσε άψογα. Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε κάποιους από αυτούς στο γραφείο του Μπέρναρντ Μάντοφ. Ήταν η αρχή του τέλους για τον 70χρονο χρηματιστή, ο οποίος άρχισε το ταξίδι του στον κόσμο των επενδύσεων το 1960 με ένα κεφάλαιο μόλις 5.000 δολαρίων. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επενδυτών, ο Μάντοφ έπρεπε να πληρώσει 7 δισ. δολάρια. Είχε μόλις 200 εκατομμύρια. Όπως έγινε γνωστό, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας εξομολογήθηκε σε κάποιους υπαλλήλους του ότι βρισκόταν «με την πλάτη στον τοίχο». Αυτοί που έθεσαν τέλος στη μυστική δραστηριότητα του Μάντοφ, ειδοποιώντας τις Αρχές, ήταν τα δυο του παιδιά του, Άντριου και Μαρκ.

Ο Μπέρναρντ Μάντοφ συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη από το FΒΙ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, όταν ο ομοσπονδιακός πράκτορας που πήγε στο σπίτι του τον ρώτησε αν είχε να δηλώσει κάτι, ο Μάντοφ του απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να θεωρήσει τον εαυτό του αθώο. Για τα αδικήματα που διέπραξε, αντιμετωπίζει κάθειρξη είκοσι χρόνων. Πίσω από την προσωπική ιστορία ενός χρηματιστή που θεωρείται θρύλος στους κύκλους του, οι αναλυτές αναζητούν τις επιπτώσεις από τον νέο σεισμό που χτύπησε τη Γουόλ Στριτ.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2731&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote