Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επεισοδιακή επίσκεψη Μπους στο Ιράκ
Επεισοδιακή επίσκεψη Μπους στο Ιράκ Εκτύπωση E-mail
15.12.08

Ο Τζορτζ Μπους έφθασε αιφνιδιαστικά σήμερα στο Ιράκ για μια επίσκεψη αποχαιρετισμού, η οποία όμως έμελλε να είναι επεισοδιακή.

Αιτία το ...παπούτσι ενός Ιρακινού δημοσιογράφου, το οποίο παραλίγο να προσγειωθεί στο κεφάλι του Αμερικανού προέδρου. Ο Ιρακινός δημοσιογράφος αποκάλεσε "σκυλί" τον Τζορτζ Μπους προτού του εκσφενδονίσει τα υποδήματά του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαγδάτη. Το ένα πέρασε πάνω από το κεφάλι του και έπεσε στον τοίχο, την στιγμή που ο Μπους χαιρετούσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαμογέλασε και είπε πως "δεν πειράζει", ενώ ο Αλ Μαλίκι φαίνεται να πάγωσε.

Οι άλλοι Ιρακινοί δημοσιογράφοι ζήτησαν συγγνώμη από τον Αμερικανό πρόεδρο για λογαριασμό του συναδέλφου τους, που εργάζεται για την τηλεόραση.

Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου αφότου έδωσε την εντολή για εισβολή στη χώρα το 2003. Ο κ. Μπους που αποχωρεί από το αξίωμα του στις 20 Ιανουαρίου και παραδίδει την Προεδρία στον Μπαράκ Ομπάμα, μετέβη στο Ιράκ το Νοέμβριο του 2003 την ημέρα των ευχαριστιών, τον Ιούνιο του 2006, και τον Σεπτέμβριο του 2007.

Η επίσκεψη γίνεται μετά την υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ, που επιτεύχθηκε μετά από μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις και η οποία προβλέπει αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα έως το τέλος του 2011.

Οι Μπους και αλ-Μαλίκι έβαλαν σήμερα τη μονογραφή τους στην τριετή διμερή συμφωνία που ήδη είχε υπογραφεί στις 17 Νοεμβρίου από τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ.

Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο και καθορίζει το πλαίσιο αποχώρησης των 146.000 αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, βάζοντας τέλος στην οκτάχρονη στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2728&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 15.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote