Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Η Χίλαρι είναι κοντά στην Ελλάδα»
«Η Χίλαρι είναι κοντά στην Ελλάδα» Εκτύπωση E-mail
14.12.08

Την εκτίμηση ότι η Χίλαρι Κλίντον διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ελληνισμό, γνωρίζει τα θέματα που τον απασχολούν, και κατανοεί τις ελληνικές ευαισθησίες, εκφράζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, η οποία στις προκριματικές εκλογές ήταν πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών υπέρ της Χίλαρι» και διατηρεί στενές σχέσεις με την πρώην Πρώτη Κυρία.

Είναι κόρη του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία της Καλιφόρνιας και χρηματοδότη του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντζελο Τσακόπουλου, ο οποίος τη δεκαετία του ’90 είχε διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο Κλίντον και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κρίση των Ιμίων με προσωπικές παρεμβάσεις στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι υπολογίζει στην Ελένη Τσακοπούλου για να εξασφαλίσει την αναγκαία πρόσβαση στη νέα υπουργό Εξωτερικών και γενικότερα στην κυβέρνηση Ομπάμα. Η οικογένεια Τσακόπουλου έχει δραστηριοποιηθεί για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την ίδρυση εδρών ελληνικών σπουδών σε τρία φημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: στο Columbia της Νέας Υόρκης με την έδρα «Κυριάκος Τσακόπουλος», στο Stanford της Καλιφόρνιας με την έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», και στο Georgetown της Ουάσιγκτον με την έδρα «Ελένη και Μάρκος Τσακόπουλος-Κουναλάκης».

Μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές, η Ελένη Τσακοπούλου έγινε συμπρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα» μαζί με τον υπουργό Οικονομικών του Ιλινόι και προσωπικό φίλο του νεοεκλεγέντος προέδρου, Αλέξη Γιαννούλια.

Αν και στην Ελλάδα η επιλογή της Χίλαρι έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ως γερουσιαστής δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερη κινητικότητα στο Σκοπιανό ή στο Κυπριακό, η κ. Τσακοπούλου θεωρεί ότι η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι θετικά διακείμενη προς τις ελληνικές θέσεις. Ταυτόχρονα, ενδεχόμενη απόφαση της Κλίντον να τοποθετήσει τον γνώστη των ελληνικών θεμάτων Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια (αν δεν ασχοληθεί με το Μεσανατολικό ή το Ιράν) γεννά ελπίδες σε μερικούς και ανησυχίες σε άλλους. Πάντως, η κ. Τσακοπούλου τονίζει ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην άμεση και συστηματική ενημέρωση των αξιωματούχων που θα αναλάβουν τον χειρισμό των ελληνικών ζητημάτων.

«Η επιλογή της δείχνει μεγαθυμία του Ομπάμα»

— Τι άνθρωπος είναι η Χίλαρι Κλίντον;

— Είναι αυτή που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια. Μια πολύ ευφυής πολιτικός, με πολλές γνώσεις, που ενδιαφέρεται για τη χώρα της, αλλά και για την ασφάλεια του κόσμου γενικότερα.

— Ποια είναι ακριβώς η σχέση της με τον Μπαράκ Ομπάμα;

— Πολλοί το ρωτούν αυτό. Ακούω συχνά για αρνητικά πράγματα που ειπώθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά έχοντας ζήσει την καμπάνια ως πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών υπέρ της Χίλαρι», μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συγκρούσεις δεν ξέφυγαν από τα όρια της ευπρέπειας. Ποτέ δεν σταμάτησαν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον κι αυτό, φυσικά, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Από την πλευρά μου, ως υποστηρίκτρια της προεδρικής υποψηφιότητας της Χίλαρι, μπορώ να σας πω ότι τα επιχειρήματά μας ήταν πάντα θετικά. Υποστηρίζαμε ότι η Χίλαρι ήταν η καλύτερη για την προεδρία. Δεν προσπάθησε ποτέ να μειώσει τον αντίπαλό της. Υποστηρίζαμε ότι θα είχε καλύτερη αντίληψη των εξωτερικών και στρατιωτικών ζητημάτων λόγω της εμπειρίας της και των επαφών της όλα αυτά τα χρόνια, όπως και της παρουσίας της στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

«Εκατέρωθεν σεβασμός»

— Υπήρξε, όμως, μια πολύμηνη σκληρή εσωκομματική σύγκρουση.

— Οι προκριματικές εκλογές ήταν μια σκληρή αντιπαράθεση, αλλά όχι βρώμικη. Υπήρξε πάντα ευπρεπής. Ο εκατέρωθεν σεβασμός ήταν εμφανής σε όλες τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις τους. Αλλωστε, μοιράζονταν τις ίδιες θέσεις στα περισσότερα ζητήματα. Γι’ αυτό δεν ήταν πολύ δύσκολο να επουλώσουν τα όποια τραύματα δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των προκριματικών. Πρέπει να πω επίσης ότι η επιλογή της Χίλαρι ως υπουργού Εξωτερικών δείχνει τη μεγαθυμία του νεοεκλεγέντος προέδρου, γιατί η αλήθεια είναι πως δεν είχε ανάγκη να της δώσει τη συγκεκριμένη θέση. Τον Αύγουστο υπήρχε η πίεση να την διορίσει αντιπρόεδρο. Τώρα δεν υπήρχε καμία πίεση να την διορίσει στο υπουργικό συμβούλιο. Της ζήτησε να γίνει υπουργός Εξωτερικών γιατί αισθάνεται την υποχρέωση έναντι του αμερικανικού λαού να επιλέξει τους καλύτερους για να υπηρετήσουν τη χώρα.

«Επισκέφθηκε το Φανάρι δύο φορές»

— Τι μπορούν να περιμένουν η ελληνική Ομογένεια και η Ελλάδα από την υπουργό Εξωτερικών Κλίντον;

— Ολο το διάστημα που ήμουν πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για την Κλίντον», έλεγα σε όλους πόσο καλά γνωρίζει και κατανοεί τα ζητήματά μας και πώς όλα αυτά τα χρόνια έχει βρεθεί πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και μοιράζεται την προσέγγισή μας σε αυτά που μας απασχολούν: για την ασφάλεια στην περιοχή της Ελλάδας, την Κύπρο, τις θρησκευτικές ελευθερίες. Από την αρχή, όταν υπήρχαν δέκα υποψήφιοι για το χρίσμα, πίστευα στη Χίλαρι και θεωρούσα πως ήταν η καλύτερη για μας, οπότε καταλαβαίνετε πόσο ενθουσιασμένη είμαι που θα γίνει υπουργός Εξωτερικών.

— Τι συγκεκριμένο έχει κάνει τα οκτώ χρόνια που ήταν Πρώτη Κυρία και τα οκτώ χρόνια που ήταν γερουσιαστής, για την Κύπρο, το όνομα των Σκοπίων και γενικότερα για τον Ελληνισμό;

— Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Χίλαρι δεν θα εφαρμόζει τη δική της πολιτική, αλλά αυτήν του Λευκού Οίκου. Η πολιτική αυτή θα προκύψει από την ομάδα του προέδρου και ο ίδιος έχει πει ότι ακόμη δεν έχει σχηματίσει τις θέσεις του σε πολλά ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Αυτό που έχει τώρα σημασία για μας είναι οι άνθρωποι που θα τον πλαισιώσουν και θα τον συμβουλεύουν στα θέματα αυτά να κατανοούν τα ζητήματά μας και τις θέσεις μας. Η Χίλαρι κατανοεί τις θέσεις μας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Θα πρέπει εδώ να υπογραμμίσω ότι ως Πρώτη Κυρία και ως γερουσιαστής υπήρξε υπέρμαχος της θρησκευτικής ελευθερίας. Ως Πρώτη Κυρία επισκέφθηκε το Πατριαρχείο δύο φορές. Αυτό είναι ζήτημα τεράστιας σημασίας για τους Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία, που αποτελεί συνδετικό κρίκο για τον Ελληνισμό. Ο Αρχιεπίσκοπός μας διορίζεται από τον Πατριάρχη. Δεν μπορώ να πω σε ποιο βαθμό επηρεάζει αυτό την Ελλάδα, αλλά μπορώ με κάθε βεβαιότητα να υπογραμμίσω ότι είναι κορυφαίας σημασίας για μας τους Ελληνοαμερικανούς.

Το Σκοπιανό

— Η θέση της στο Σκοπιανό, για το οποίο η Ομογένεια επίσης ενδιαφέρεται πολύ, υιοθετώντας μάλιστα πιο «σκληρές» θέσεις από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις;

— Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Χίλαρι έχει ακούσει πολύ περισσότερα για το θέμα αυτό από κάθε άλλο μέλος της Γερουσίας. Δεν θα εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές θέσεις, αλλά θα φέρει τη δική της προσέγγιση. Και αυτή η προσέγγιση έχει σχηματισθεί μέσα από επανειλημμένες συζητήσεις με πολλούς από εμάς στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

— Θα είναι δίκαιη στον χειρισμό των ζητημάτων που μας αφορούν;

— Η προτεραιότητα της Αμερικής είναι η ανοικοδόμηση των σχέσεών της με όλο τον κόσμο. Το έχει δηλώσει σαφώς ο Ομπάμα. Η Χίλαρι έρχεται στη νέα της θέση με πολλές και σημαντικές υφιστάμενες γνωριμίες και θα εργασθεί για τη χάραξη πολιτικών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η Πρώτη Κυρία στην Αθήνα το ’99

— Πόσο την έχει επηρεάσει η εμπειρία της από τις βίαιες διαδηλώσεις κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα τον Νοέμβριο του ’99;

— Οποτε έχουμε μιλήσει για την Ελλάδα, μου έχει δώσει να καταλάβω πόσο πραγματικά σέβεται την Αρχαία Ελλάδα και πόσο χαίρεται που η αμερικανική κουλτούρα και η δημοκρατία μας έχει επηρεασθεί από την Ελλάδα. Οι αρχές της Ελλάδας αποτέλεσαν το θεμέλιο στο οποίο οικοδομήθηκε η σημερινή Αμερική. Αυτό δεν είναι λίγο. Η εμπειρία μιας επίσκεψης στην Ελλάδα, όταν έρχεσαι από το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, είναι συγκινητική. Στην Ελλάδα ίσως δεν το αντιλαμβάνονται, αλλά εγώ το έχω διαπιστώσει με όλους τους Αμερικανούς πολιτικούς που επιστρέφουν από επισκέψεις στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, είμαι βέβαιη ότι η Χίλαρι έφυγε από την Ελλάδα έχοντας μια πανέμορφη εικόνα.

«Θα ακουστούμε πάλι έπειτα από οκτώ χρόνια»

— Τι μπορεί να κάνει τώρα η ομογένεια για την προβολή των ελληνικών θέσεων;

— Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει μια πολύ ικανή ομάδα που τον πλαισιώνει και η οποία θα προσπαθήσει να ανορθώσει την Αμερική. Ως Ελληνοαμερικανοί μπορούμε να νιώθουμε αισιόδοξοι λόγω του διορισμού της Χίλαρι ως υπουργού Εξωτερικών. Καταλαβαίνει τα θέματά μας και την οπτική μας. Η νέα κυβέρνηση θα έχει ανοιχτές τις πόρτες για να ακούει τις απόψεις μας.

— Αρα πρέπει να ενημερωθούν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.

— Ακριβώς. Και επιδιώκουν την ενημέρωση. Συνέβαινε στην κυβέρνηση Κλίντον, αλλά όχι σε αυτήn του Μπους. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε για να ενημερώσουμε σωστά, συστηματικά και με σαφήνεια τη νέα κυβέρνηση. Θα ακουγόμαστε και πάλι με έναν τρόπο που δεν γινόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά η νέα κυβέρνηση θα κάνει όλα όσα θα θέλαμε να κάνει ως Ελληνοαμερικανοί. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις φωνή, να εκφράζεις την άποψή σου και να εισακούεσαι. Αυτό δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, όμως τώρα μας δίνεται και πάλι η ευκαιρία να μιλήσουμε και να μας ακούσουν.

— Υπήρξαν φήμες ότι ως πρόεδρος η κ. Κλίντον ενδεχομένως να σας διόριζε επόμενη πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα. Τώρα θα είναι υπουργός Εξωτερικών.

— Δεν θα έδινα ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις φήμες. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία κάθε Αμερικανός μπορεί να είναι υπερήφανος για την πατρίδα του. Η Αμερική διόρθωσε ένα μεγάλο λάθος και επανήλθε στον σωστό δρόμο.

 

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2724&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων