Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Βασανιστής» ο Ράμσφελντ
«Βασανιστής» ο Ράμσφελντ Εκτύπωση E-mail
13.12.08

Το πόρισμα προέρχεται από την ανώτερη εποπτική Αρχή του αμερικανικού κράτους για τον στρατό, την επιτροπή της Γερουσίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση που προκύπτει από πολύμηνες έρευνες η επιτροπή της Γερουσίας είναι σαφής: ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και άλλοι υψηλόβαθμοι επιτελείς του αμερικανικού πενταγώνου είναι οι υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια των χιλιάδων κρατουμένων στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, στο Ιράκ και το Γκουαντάναμο.

Σε σύνοψη της σχετικής έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, Καρλ Λέβιν, και τον Ρεπουμπλικάνο, Τζον ΜακΚέιν, την περασμένη Πέμπτη αναφέρεται ότι ο Ράμσφελντ συνέβαλε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτρέποντας με απόφασή του τις τακτικές επιθετικής ανάκρισης των κρατουμένων.

 Το μεγαλύτερο μέρος του πορίσματος της έρευνας, που χρειάστηκε δύο χρόνια για να πραγματοποιηθεί, παραμένει άκρως απόρρητο. Για πρώτη φορά συνδέεται με ευθεία γραμμή η πολιτική του πόλεμου κατά της τρομοκρατίας των νεοσυντηρητικών του Τζορτζ Μπους με τις δριμείες κατηγόριες για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ στους πόλεμους αυτούς.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ένας από τους νεοσυντηρητικούς αρχιτέκτονες της εισβολής στο Ιράκ απέσυρε την απόφαση της 2ας Ιουνίου του 2002 έξι εβδομάδες μετά την έκδοσή της. Ωστόσο, η τακτική των βασανιστηρίων στην ανάκριση εξακολουθούσε να αποτελεί τη βασική πολιτική στους κύκλους του αμερικανικού στρατού, ο οποίος εξακολούθησε να εφαρμόζει τη λογική της ανάκρισης κρατουμένων με ακραίες τεχνικές.

Η υπουργική απόφαση του Ράμσφελντ έδινε την δυνατότητα στους ανακριτές των συλληφθέντων υπόπτων για τρομοκρατία στο Γκουαντάναμο να εφαρμόζουν μεθόδους βασανιστηρίων και κακοποιήσεις για τη λήψη πληροφοριών Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι οι πολιτικές αποφάσεις του Ράμσφελντ αποτελούν «ευθέως την αιτία για τα βασανιστήρια κρατουμένων» στο Γουαντάναμο και «επηρέασαν και συνέβαλαν στη χρήση επιθετικών τεχνικών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ».

«Ο βασανισμός κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ, δεν ήταν απλά το αποτέλεσμα αυτενέργειας ορισμένων στρατιωτών», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας.

«Τεχνικές ανάκρισης όπως το γδύσιμο των κρατουμένων, η καθήλωσή τους σε στάσεις που προκαλούν στρες και η χρήση σκυλιών του στρατού εναντίον τους, εμφανίστηκαν στο Ιράκ μόνο αφού είχαν εγκριθεί για χρήση στο Αφγανιστάν και στο Γουαντάναμο», επισημαίνεται στην έκθεση.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2720&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote