Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Ετοιμο για πόλεμο το Πακιστάν"
"Ετοιμο για πόλεμο το Πακιστάν" Εκτύπωση E-mail
09.12.08

Έτοιμο ακόμη και για πόλεμο με την Ινδία εμφανίζεται το Πακιστάν, εάν το Νέο Δελχί αποφασίσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, στο πλαίσιο του ανθρωποκηνυγητοπύ για τους υπόπτους των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη.

Υπό τις έντονες πιέσεις του Ινδίας και των ΗΠΑ, οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν από το Σάββατο 16 άτομα προσκείμενα ή ανήκοντα στην ισλαμιστική οργάνωση Λάσκαρ-ε -Τάιμπα, που κατηγορείται από τις ινδικές αρχές ότι οργάνωσε και διέπραξε τις επιθέσεις του Μουμπάι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο θεωρούμενος από την Ινδία ως "εγκέφαλος" των επιθέσεων, ο Ζακί-ουρ-Ρεχμάν Λαχβί.

"Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δικής μας έρευνας. Ακόμη και αν οι κατηγορίες (που διατυπώνονται από την Ινδία) εναντίον τους αποδειχθούν, δεν θα τους παραδώσουμε στην Ινδία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι. "Θα τους δικάσουμε εμείς με βάση τον πακιστανικό νόμο", πρόσθεσε.

Η Ινδία επέδωσε στο Πακιστάν κατάλογο με ονόματα υπόπτων, των οποίων απαιτεί την έκδοση, απειλώντας, με κεκαλυμμένες εκφράσεις, με αντίποινα σε αντίθετη περίπτωση.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση επί της πακιστανικής ηγεσίας για να συνεργασθεί πλήρως και επί της Ινδίας για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι το Ισλαμαμπάντ, επίσης θύμα κύματος τρομοκρατικών ισλαμιστικών επιθέσεων εδώ και 16 μήνες, θα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει τους υπαίτιους.

Ωστόσο ο ινδικός τύπος βρίθει τις τελευταίες ημέρες φημών για τον σχεδιασμό στοχευμένων επιθέσεων εναντίον στρατοπέδων εκπαίδευσης ισλαμιστών από την άλλη πλευρά των συνόρων, εάν οι πακιστανικές δυνάμεις δεν αναλάβουν δράση.

"Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι για το ενδεχόμενο αυτό εάν μας επιβληθεί", προειδοποίησε ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας: "Δεν θα ξεχάσουμε τις ευθύνες μας για την υπεράσπιση του εδάφους μας".

"Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα: είμαστε υπέρ της φιλίας, της ειρήνης και επιθυμούμε τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία", είπε.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ινδο-πακιστανικής κρίσης που το Ισλαμαμπάντ χρησιμοποιεί τόσο σκληρή γλώσσα.

Το διακύβευμα είναι σοβαρό. Στις 13 Δεκεμβρίου 2001 η επίθεση από ισλαμιστές εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου, με δέκα νεκρούς, αποδόθηκε από την Ινδία στην οργάνωση Λάσκαρ-ε-Τάιμπα και είχε φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα ενός τέταρτου ινδο-πακιστανικού πολέμου, ο οποίος αποφεύχθηκε χάρη στην αμερικανική διπλωματία.

Σήμερα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική και ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ινδία, ούτε το Πακιστάν δεν μπορούν να επιτρέψουν το ξέσπασμα ενός πολέμου, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, οι διπλωμάτες, αλλά και ανώτατοι αξιωματούχοι του Πακιστάν.

Οι ζώνες των φυλών του βορειο-δυτικού Πακιστάν έχουν γίνει ορμητήριο των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. Η Ουάσινγκτον επέτυχε από το Ισλαμαμπάντ, τον σύμμαχο-κλειδί στον "πόλεμό της κατά της τρομοκρατίας, να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση εκεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Το Πακιστάν έχει προειδοποιήσει ότι και μια απλή κίνηση στρατευμάτων προς τα σύνορα με το Πακιστάν θα σήμαινε αυτομάτως την αποχώρηση πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις ζώνες των φυλών και την ανάπτυξή τους στα ινδο-πακιστανικά σύνορα.

Στις φλόγες το "Ταζ Μαχάλ"

Πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη στο ξενοδοχείο "Ταζ Μαχάλ", έναν από τους στόχους των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στον 20ό όροφο του ξενοδοχείου, κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καθώς η πτέρυγα εκείνη ήταν άδεια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ξενοδοχείου. Δεν υπήρξαν επιπλέον υλικές ζημιές στο ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά, η οποία πιθανόν να προκλήθηκε από βλάβη στο ηλεκτρικό κύκλωμα, ξέσπασε κοντά σε μια κουζίνα που δεν χρησιμοποιείται και έγινε αντιληπτή από τους συντηρητές του κτιρίου, οι οποίοι ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία.

 

 

ethnos

Το ηλικίας 105 ετών ξενοδοχείο «Tαζ Μαχάλ, ένα από τα διασημότερα ξενοδοχεία της Ινδίας, υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές στη διάρκεια των συγκρούσεων που διήρκησαν 59 ώρες ανάμεσα στους τρομοκράτες που είχαν οχυρωθεί σε αυτό και στις επίλεκτες δυνάμεις των ινδών κομάντο.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2703&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 11.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote