Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Εκτύπωση E-mail
09.12.08

Αστυνομικοί συνεχίζουν να κάνουν χρήση όπλων, ενώ την ίδια ώρα πολλές περιοχές της Αθήνας εξακολουθούσαν να φλέγονται και η αναταραχή από το θάνατο του 15χρονου από σφαίρα ειδικού φρουρού να έχει εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Το απόγευμα της Τρίτης αστυνομικός της ομάδας «Ζ» πυροβόλησε στον αέρα, εν μέσω επεισοδίων στη Λ. Αμφιθέας.

Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε έρευνα, για να διευκρινισθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του πιστόλι. Το συμβάν έγινε γνωστό από καταγγελίες κατοίκων, μετά τις οποίες, με εντολή του αρχηγείου από τη ΓΑΔΑ, ανακλήθηκαν όλοι οι μοτοσικλετιστές που είχαν πάει στην περιοχή, για να εξεταστούν τα όπλα τους.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε, ενημέρωσε την υπηρεσία του ότι ήταν μαζί με δύο συναδέλφους του στην οδό Αχιλλέως, στις γραμμές του τραμ, όπου είχαν μεταβεί μετά από εντολή του κέντρου για να επιληφθούν σε επεισόδιο που δημιούργησε ομάδα νεαρών.

Κατά τους ισχυρισμούς του αστυνομικού, εγκλωβίστηκαν από τους νεαρούς και, για να μπορέσουν να διαφύγουν, πυροβόλησε μία φορά στον αέρα.

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι πυροβολισμοί ήταν περισσότεροι -όπως ακούγεται και στο βίντεο που μεταδίδεο το e-tipos.com- και μάλιστα ένας από αυτούς έδειξε πέντε κάλυκες που περισυνέλεξε από το σημείο.

Ερευνα έχει διαταχθεί επίσης από το αρχηγείο της αστυνομίας, με αφορμή φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας από τον ΕΤ και η οποία παρουσιάζει αστυνομικό των ΜΑΤ που ήταν σε διμοιρία στη διασταύρωση Κυρρίλου Λουκάρεως στην Αλεξάνδρας την Κυριακή το απόγευμα, ο οποίος εμφανίζεται να προτάσσει το πιστόλι του.

Το χρονικό των επεισοδίων στην Αθήνα...

Τα επεισόδια σημειώνονταν στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την Πατησίων και στην οδό Στουρνάρη, όπου πληροφορίες κάνουν λόγο για λεηλασίες σε καταστήματα.

Ομάδες νεαρών, που έφθασαν από το Σύνταγμα, όπου νωρίτερα είχαν σημειωθεί άλλα επεισόδια, κατά τη διάρκεια της πορείας δασκάλων και μαθητών έξω από τη Βουλή, άναψαν φωτιές στην Πατησίων και την Αλεξάνδρας και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, αλλά οι νεαροί άρχισαν να υποχωρούν προς τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο.

Περί τις 10 το βράδυ τα επεισόδια γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου φαίνονταν να βρίσκονται σε ύφεση. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ παρέμεναν στις κάθετες οδούς της Στουρνάρη, καθώς επίσης και στην Πατησίων.

Επιπλέον ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονταν στην Πατησίων και σε κάθετες προς αυτήν οδούς, όπως στην Ηπείρου, αλλά και στην παράλληλη της Πατησίων, την 3ης Σεπτεμβρίου, σβήνοντας τις όποιες φωτιές είχαν προηγηθεί.

Το τοπίο μοιάζει βομβαρδισμένο γύρω από το Πολυτεχνείο στην Στουρνάρη, στην Τζορτζ, την Πατησίων και στους γύρω δρόμους, με πέτρες και πολλά καμένα αντικείμενα διάσπαρτα στο δρόμο, ενώ υπάρχουν και πολλοί φλεγόμενοι κάδοι.

Eπίθεση αργά το απόγευμα πραγματοποίησαν δεκάδες αθίγγανοι στο αστυνομικό τμήμα Ζεφυρίου. Αφού έβαλαν φωτιά σε φορτηγό, το έσπρωξαν στον προαύλιο χώρο του τμήματος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά από σκάγια.

Αρκετή ώρα μετά τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι αθίγγανοι έβαλαν φωτιά και σε ένα αυτοκίνητο στην πλατεία Συντριβανίου.

Για ζημιές σε 322 μαγαζιά και δύο περίπτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο Mega.

... στη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο

Οι πόρτες του νεκροταφείου κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας έκλεισαν, με αποτέλεσμα πολλοί συγγενείς, φίλοι και πολίτες που βρέθηκαν στην κηδεία να εγκλωβιστούν μέσα στο νεκροταφείο, την ώρα που διαδραματίζονταν έξω τα επεισόδια.

Πετροπόλεμος σημειώθηκε στους δρόμους της Νέας Σμύρνης. Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν αρχικά στις οδούς Πόντου και Αχιλλέως και στη συνέχεια επεκτάθηκαν προς την Ελ. Βενιζέλου στην κατεύθυνση του Βερόπουλου, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων.

Κουκουλοφόροι στη συνέχεια κατέβηκαν την οδό Αχιλλέως προς το Παλαιό Φάληρο, κατευθυνόμενοι προς το Αστυνομικό Τμήμα, σπάζοντας προθήκες τραπεζών και καταστημάτων. Η πρώτη ομάδα των κουκουλοφόρων έφθασε στην οδό Αίαντος, κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα, προκαλώντας καταστροφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολίτες από το Παλαιό Φάληρο έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της Παναγίτσας, παίρνοντας το νόμο στα χέρια τους, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Στη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο ο κόσμος έχει κλειστεί στα σπίτια του.

Οι κεντρικές λεωφόροι στις δύο περιοχές, Ελ. Βενιζέλου και Αχιλλέως, παραμένουν κλειστές, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και προβλήματα κυκλοφορίας τόσο των αυτοκινήτων όσο και του τραμ.

Τραυματίες στα νοσοκομεία

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» οδηγήθηκε δάσκαλος που τραυματίστηκε και στο Γενικό Κρατικό ένας νεαρός με κάταγμα από χτυπήματα των ΜΑΤ. Στο Γενικό Κρατικό νοσηλεύεται τραυματισμένος και ο δημοσιογράφος του Alpha Κώστας Σαρικάς.

Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία» και μία 16χρονη.

Πικετοφορία στις 9 το βράδυ στο Σύνταγμα

Στις 9 το βράδυ ξεκίνησε ειρηνική συγκέντρωση με μαύρα ρούχα και αναμμένα κεριά στο Σύνταγμα, με το σύνθημα: «Ζητούμε δικαιοσύνη για τον Αλέξανδρο». H πορεία ολοκληρώθηκε περί τα μεσάνυχτα, χωρίς σοβαρά επεισόδια.

Επεισόδια και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου ομάδα νεαρών απωθήθηκε από τους αστυνομικούς, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Μελενίκου.

Νωρίτερα, οι άγνωστοι έριξαν μολότοφ και πέτρες στην οδό Εθνικής Αμύνης και στη βόρεια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης και κατέφυγαν στο Πανεπιστήμιο.

Επεισόδια εκδηλώθηκαν το απόγευμα στην οδό Ερμού στην Πάτρα, κοντά στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, όπου σημειώθηκαν οδομαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις. Στην Πάτρα παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολίτες να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον κουκουλοφόρων, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Σε σύρραξη μεταξύ εμπόρων, πολιτών και κουκουλοφόρων εξελίχθηκε η νύχτα στη Λάρισα.

Οι έμποροι κυρίως, αλλά και απλοί πολίτες, ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην «απώθηση» των κουκουλοφόρων και «οπλισμένοι» και οι ίδιοι με καδρόνια στα χέρια έκαναν επιθέσεις στους διαδηλωτές και περιφρουρούσαν τις περιουσίες τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποφεύχθηκαν συμπτώματα αυτοδικίας, που προκάλεσαν την παρέμβαση της αστυνομίας για την προστασία των συλληφθέντων.

Το κέντρο της Λάρισας έχει πνιγεί από τα δακρυγόνα, έχουν ήδη γίνει συλλήψεις, ενώ προηγήθηκαν προσαγωγές και μεταξύ των προσαχθέντων περιλαμβάνονται αλλοδαποί και τσιγγάνοι.

Μικροεπεισόδια από ομάδα μαθητών σημειώθηκαν και στο κέντρο της Ρόδου. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ προσήγαγαν πέντε άτομα.

Επεισόδια και στη Μυτιλήνη, όπου ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, σπάζοντας τζάμια και πετώντας μπογιές. Η αστυνομία απάντησε, κάνοντας χρήση χημικών.

Τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαθητικών συγκεντρώσεων στην Καρδίτσα. Ο ένας ανήλικος συνελήφθη για φθορές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης και οι άλλοι δύο για φθορές στο κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας.

Επιπλέον, αναζητούνται οι δράστες που προκάλεσαν φθορές στα υποκαταστήματα δύο τραπεζών στο κέντρο της πόλης.



e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2701&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote