Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι νέοι «Ινδιάνοι» των ΗΠΑ
Οι νέοι «Ινδιάνοι» των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
21.05.07
Επίθεση σε μετανάστες στο πάρκο Μακ Αρθουρ του Λος Αντζελες. Στο πάρκο Μακ Αρθουρ του Λος Αντζελες έπεσε το τελευταίο άγριο ξύλο σε τριτοκοσμικούς μετανάστες

. Στον απόηχο της Πρωτομαγιάς και ακριβώς ένα χρόνο από το «El Gran Boicot» (τις ογκώδεις διαδηλώσεις μεταναστών στις ΗΠΑ τον Μάιο 2006), οι νέες βίαιες επιχειρήσεις των ειδικών αστυνομικών με πλαστικές σφαίρες κατά των μεταναστών διαδηλωτών τεκμηριώνουν εκείνο που μήνες ψιθυρίζεται στην Ουάσιγκτον: την πλήρη εφαρμογή μιας ολόφρεσκης στρατηγικής της έντασης με στόχο τη «διαχείριση» των αλλοδαπών εργατών.

Η στρατηγική αυτή οξύνει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των μεταναστών, τους μετατρέπει σε πρωταγωνιστές συγκρούσεων με την αστυνομία, και τελικά σε αποδιοπομπαίους τράγους μιας ξενοφοβικής και ρατσιστικής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, αυτές τις μέρες συζητείται στο Καπιτώλιο και η οριστική μορφή που θα πάρει το περιφερόμενο εδώ και μερικά χρόνια μεταναστευτικό νομοσχέδιο, που δεν φαίνεται να συναντά ουσιαστικές διαφωνίες ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς εμπνευστές του και τους συγκαταβατικούς Δημοκρατικούς.

 Πρόκειται για το «Πρόγραμμα Επισκεπτών Εργατών», που προβλέπει αυστηρότερους μεθοριακούς ελέγχους, αυστηρότερες ποινές για τους παράνομους μετανάστες, ορθολογικότερο μοίρασμα αλλοδαπών με προσωρινές άδειες εργασίας σ' όσους ενδιαφέρονται για χαμηλόμισθους, ασυνδικάλιστους και εκμεταλλευόμενους εργάτες, και νέα διαδικασία νομιμοποίησης.

 Με άλλα λόγια, είναι ο εκσυγχρονισμός ενός προηγούμενου νόμου, του HR 4437/2005, που συνέδεε μετανάστευση, τρομοκρατία και εθνική ασφάλεια και ρύθμιζε τις αρχικές φάσεις της αστυνόμευσης των μεταναστών στις ΗΠΑ.

 Πολλοί είναι εκείνοι που εντοπίζουν στο ζήτημα αυτό μία από τις κορυφαίες -και λιγότερο γνωστή- αντιφάσεις της αμερικανικής κοινωνίας.

Οι ΗΠΑ, αν και διαφημίζονται ως «χώρα των μεταναστών», διακρίνονται τόσο για τους σκληρούς αντιμεταναστευτικούς τους νόμους, όσο και για τη δυσανεξία στους ίδιους τους μετανάστες, ακόμη «και τους νόμιμους» όπως ειρωνικά επισημαίνει σχόλιο της ιστοσελίδας του CNN.

 Ετσι, περίπου 2.000.000 μετανάστες κάθε χρόνο αποκτούν άδεια εργασίας στις ΗΠΑ (λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού), ενώ οι παράνομοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 12.000.000.

Ανασφάλιστη, εκβιαστική, κακοπληρωμένη εργασία, είναι το κίνητρο που προσφέρεται στην εργοδοσία, που ανταμείβει με ψήφους τους πολιτικούς που την εξυπηρετούν.

 Αποκαλυπτική είναι η θερμή συνεργασία Μπους και Εντουαρντ Κένεντι, του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Μασαχουσέτης (και αδελφού των δολοφονηθέντων Τζον και Ρόμπερτ Κένεντι), στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.

 Ο Εντουαρντ, γνωστός και ως «διαπραγματευτής του παρασκηνίου», έχει αναλάβει να «πουλήσει» στους Δημοκρατικούς συναδέλφους του το μεταναστευτικό νομοσχέδιο του Μπους, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει τη φιλοφροσύνη του προς τον τελευταίο των Κένεντι.

 Στον αντίποδα, οι μετανάστες, κυρίως Λατινοαμερικανοί, με νωπές τις αναμνήσεις της καταστολής που ακολούθησε το περσινό «El Gran Boicot», και πάντα ευάλωτοι στις αστυνομικές επιχειρήσεις και την εργοδοτική ασυδοσία, συσπειρώνονται και σχηματίζουν κοινό μέτωπο διεκδικήσεων.

 Συμπαραστάτες τους, αν και με δισταγμούς, εμφανίζονται οι Αφροαμερικανοί, που ζουν έναν αντίστοιχο κόσμο πιέσεων.

Το αποτέλεσμα είναι η ανάδυση ενός νέου κινήματος μαύρων και μεταναστών στις ΗΠΑ, που δεν διεκδικεί μόνο ισοπολιτεία αλλά βγάζει γλώσσα και καταδικάζει τη ρατσιστική Αμερική των νεοσυντηρητικών.

 Ο επερχόμενος μεταναστευτικός νόμος υπενθυμίζει πόσο εύκολα το «αμερικανικό όνειρο» μπορεί να αποδειχθεί εφιάλτης, για όσους επιμένουν να ονειρεύονται. 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=270&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 22.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote