Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Γιώργος: Πρακτικές αυθαιρεσίας
Γιώργος: Πρακτικές αυθαιρεσίας Εκτύπωση E-mail
09.12.08

Την πλήρη διερεύνηση και τον απόλυτο καταλογισμό ευθυνών ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για λογικές και πρακτικές αυθαιρεσίας και αυταρχισμού.

Ο κ. Παπανδρέου, στη χθεσινή ομιλία του στην 24η τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, μίλησε για «πρακτικές αυθαιρεσίας που πολώνουν την κοινωνία, διχάζουν και ενισχύουν την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση, την ανομία και τη βαρβαρότητα», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να σταθούμε με πραγματική αγωνία και ευθύνη στα αίτια που γεννούν αυτά τα φαινόμενα. Τα κοινωνικά αίτια, τη διαχρονική παρουσία των γνωστών - αγνώστων, τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων».

 
 
Με σκληρή γλώσσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται γιατί επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα και ζητεί επίμονα και δικαίως να υπάρξει επιτέλους από την πολιτεία μια υπεύθυνη αντιμετώπιση, για να σημειώσει ότι «ζούμε στιγμές θλίψης και απογοήτευσης. Αδύναμοι μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, μπροστά στην απώλεια σεβασμού απέναντι στον πολίτη, μπροστά στην απώλεια σεβασμού της κοινής λογικής».

Ανασφάλεια
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «εδώ και πέντε χρόνια, οι Ελληνες πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι ζουν σε ένα ανασφαλές, κοινωνικά και οικονομικά, περιβάλλον. Καθημερινά αντιμετωπίζουν ένα κράτος που κυριολεκτικά λεηλατεί τα βασικά ατομικά δικαιώματά του, χωρίς κανείς να λογοδοτεί γι αυτό.

Δεν πρέπει να νιώθουμε αδύναμοι και ταπεινωμένοι από την κατάντια, αλλά οργισμένοι, εξοργισμένοι με την ανικανότητα, την απάθεια, την ανευθυνότητα σε κάθε επίπεδο του κράτους και της κυβέρνησης», για να προσθέσει ότι «ως πολίτες έχουμε τη δύναμη, μπορούμε και πρέπει ν αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα. Να εμπεδώσουμε επιτέλους, να θωρακίσουμε μια κοινωνία δικαίου».

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πλήρεις εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, τόνισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί οι ευθύνες να καταλογισθούν στα χαμηλότερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά να αποδοθούν προς πάσα κατεύθυνση, αφού προηγουμένως διερευνηθεί ποια ήταν η πολιτική που διαμορφώθηκε τον τελευταίο καιρό για το κέντρο της Αθήνας και ποιες εντολές πήραν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, «η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να είναι αποτελεσματική και δημοκρατική ταυτόχρονα. Να είναι αποτελεσματική, δημιουργώντας ασφάλεια στην καθημερινότητα του πολίτη και δημοκρατική, προστατεύοντας ατομικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα».

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κάλεσμα για μαζική παρέμβαση του λαού

Τη μαζική, οργανωμένη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία της Τετάρτης, γιατί ο αγώνας κατά της κρατικής βίας και καταστολής είναι ταυτόχρονα και αγώνας για τη δουλειά, για τον μισθό, για τη σύνταξη, για την Παιδεία, για την Υγεία, επισήμανε με δηλώσεις η Αλέκα Παπαρήγα.

«Καιρό τώρα παρακολουθούμε ένα κρυφτούλι ανάμεσα σε "γνωστούς αγνώστους" και στην αστυνομία, ζήτημα το οποίο μας έχει προκαλέσει πάρα πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες», τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «αυτό το κρυφτούλι οδήγησε στον θάνατο ενός αθώου παιδιού.

Και από αυτή την άποψη εμείς θεωρούμε ότι η προστασία βρίσκεται σε ένα πανίσχυρο, οργανωμένο, περιφρουρημένο κίνημα».

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ακόμη ότι σήμερα χρειάζεται πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και ότι το θέμα δεν είναι η εκδίκηση, με καταστροφή καταστημάτων, με πυρκαγιές, με εμπρησμούς αυτοκινήτων, γιατί «αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κρατικής καταστολής και όλων εκείνων που θέλουν να περάσουν τον συντηρητισμό, τη φοβία στον λαό, την αποχή από τις μαζικές κινητοποιήσεις».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ
Να φύγει τώρα η κυβέρνηση

«Η ΝΔ δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα της ΝΔ το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα».

Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι «η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής» και ότι «ο 15χρονος είναι πια δίπλα σ' όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία».

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, είπε ο κ. Αλαβάνος, καλώντας τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά.

«Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή. Οταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομήλικού τους. Το σύνθημα "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία" είναι πάλι στην επικαιρότητα», είπε ο κ. Αλαβάνος, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση «φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την τυχόν συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και της βίας».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Διακομματική για τις ευθύνες

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για να βοηθήσει στην εξεύρεση των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο τον 15χρονο, ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. «Είτε πρόκειται για αναρχικό είτε για κουκουλοφόρο, είτε για αστυνομικό, είτε για στρατιώτη, είτε πρόκειται για αριστούχο μαθητή, είτε για ένα παιδί του δρόμου, ένα πρεζόνι, ο πόνος είναι πόνος», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Σημειώνεται ότι το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να προσέξει τις άθλιες προβοκάτσιες που μπορούν να δρομολογηθούν κάτω από το βάρος της συγκίνησης, για τον χαμό του παιδιού».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2699&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote