Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σομαλία: δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις
Σομαλία: δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις Εκτύπωση E-mail
08.12.08

Τουλάχιστον 15 Σομαλοί άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίσθηκαν όταν Αιθιοπικές δυνάμεις βομβάρδισαν προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα του Μογκαντίσου την Παρασκευή, έγινε γνωστό από μαρτυρίες κατοίκων τοΣάββατο.

 "Σε μια αγορά λαχανικών που βρίσκεται κοντά μου σκοτώθηκαν επιτόπου πέντε άμαχοι όταν έπεσε οβίδα" είπε ο Φαντούμο Γιουσούφ, καταστηματάρχης στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. "Οι οβίδες έπεφταν διαδοχικά κι ήταν δύσκολο να ξεφύγει κανείς". Άλλοι πολίτες στην περιοχή Άμπντι Ουάχαμπ είπαν ότι είδαν 7 νεκρούς στην περιοχή και 10 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία. Ο εκπρόσωπος των Ισλαμιστών Σεΐχης Αμπντιραχίν Ίσε Άντοου καταδίκασε την ενέργεια. "Ήταν μια πολύ άσχημη ενέργεια με στόχο αμάχους--οι Αιθίοπες έπληξαν κατοικημένες περιοχές", δήλωσε.

Δεν είναι σαφές γιατί έγινε ο βομβαρδισμός, καθώς δεν αναφέρθηκε κάποια επίθεση εναντίον των δυνάμεων της Αιθιοπίας, που εισέβαλαν στη Σομαλία το 2006 και συνέβαλαν καθοριστικά στην εκδίωξη των μαχητών της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων από τις περιοχές που έλεγχαν επί έξι μήνες.

Χθες Σάββατο η ένοπλη πτέρυγα της ΕΙΔ, αλ Σαμπαάμπ, κατέλαβε τον έλεγχο της πόλης Γκουραέλ, 370 χλμ. βόρεια του Μογκαντίσου. Η πόλη, στην κεντρική Σομαλία, αποτελεί ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο του εμπορίου στη χώρα.

Οι Ισλαμιστές έχουν ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας τους τελευταίους μήνες, αποκορυφώνοντας την εκστρατεία ανταρτοπολέμου που διεξάγουν εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης και των δυνάμεων της Αιθιοπίας.

Η Σαμπαάμπ ("Νεολαία", στα Αραβικά) κατέλαβε την πόλη μετά από τρεις ημέρες εχθροπραξιών με μια σουνιτική ένοπλη παράταξη στην περιοχή που θεωρείται προσκείμενη στην Κυβέρνηση.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς στις μάχες -ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες που επιχειρούσαν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις- ενώ μίλησαν περί "χάους" στην περιοχή. Πάνω από 5.000 πολίτες κατέφυγαν σε κοντινά δάση, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Σε συγκρούσεις στη νότια πόλη Ντόμπλεϋ ανάμεσα στη Σαμπαάμπ και τοπικές παραστρατιωτικές ομάδες επίσης χθες Σάββατο βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον επτά άνθρωποι.

Στην Μπαϊντόα, έδρα της βουλής της Σομαλίας, η έκρηξη μιας χειροβομβίδας που ερρίφθη εναντίον περιπόλου στρατιωτών της μεταβατικής κυβέρνησης σκότωσε αντ' αυτών τρεις αμάχους. Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά των στρατιωτών.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2694&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote