Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επεισόδια μετά το θάνατο του 15χρονου
Επεισόδια μετά το θάνατο του 15χρονου Εκτύπωση E-mail
07.12.08

Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Παν. Χηνοφώτης υπέβαλλαν την παραίτηση τους η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν το περιστατικό. Συγκεντρώσεις και πορείες οργανώνονται το μεσημέρι της Κυριακής.

 

Από τα επεισόδια που άρχισαν περίπου στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα τυλιχθηκαν στις φλόγες καταστήματα και τα γραφεία υποκαταστήματος της Γενικής Τράπεζας επί της οδού Ερμού καθώς και αυτοκίνητα και δίκυκλα στην ίδια περιοχή. Πολλά καταστήματα ειδικά ρούχων, μετά την καταστροφή που υπέστησαν από την φωτιά λεηλατήθηκαν και από περαστικούς.

Επεισόδια σημειώθιηκαν και στην περιοχή της Νομικής και σε μεγάλο τμήμα της οδού Σταδιου.

Οι καταθέσεις των αστυνομικών

Όπως καταθέτουν οι δύο ειδικοί φρουροί που επέβαιναν στο περιπολικό στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου το όχημα δέχθηκε επίθεση από περίπου 30 άτομα που πέταξαν εναντίον του διάφορα αντικείμενα. Οι δύο ειδικοί φρουροί, όπως λένε οι ίδιοι, απομακρύνθηκαν προς στιγμήν, αλλά σε μικρή απόσταση επί της Χαριλάου Τρικούπη σταμάτησαν το όχημα, βγήκαν έξω και γύρισαν πίσω για να καταδιώξουν τους δράστες. Εκείνοι όμως όταν είδαν τους ειδικούς φρουρούς να τρέχουν προς το μέρος τους επέστρεψαν και κινήθηκαν πάλι εναντίον τους. Τότε ο οδηγός του περιπολικού πέταξε προς το μέρος των νεαρών μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ενώ ο συνοδηγός πυροβόλησε τρεις φορές με το υπηρεσιακό του όπλο. Στην κατάθεσή του ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα και μια στο έδαφος. Οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή και τότε διαπιστώθηκε ότι ένας ήταν πεσμένος αιμόφυρτος στο δρόμο. Ο 15χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό όπου άφησε την τελευταία του πνοή τραυματισμένος από σφαίρα που δέχθηκε στο στήθος.

Παραιτήσεις Πρ. Παυλόπουλου - Παν. Χηνοφώτη

Μετά το συμβάν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης, υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως δεν τις έκανε δεκτές.

Συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί

Ο αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το γεγονός διέταξε να συλληφθούν οι δύο ειδικοί φρουροί και επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας ζητώντας να οριστούν τρεις εισαγγελείς προκειμένου να εποπτεύσουν τις έρευνες. Παράλληλα διέταξε να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν. Οι δυο ειδικοί φρουροί οδηγήθηκαν στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, που έχει αναλάβει την προανάκριση. Οι αστυνομικοί εξετάζουν τους ισχυρισμούς των πρωταγωνιστών του τραγικού περιστατικού, ενώ υπό την εποπτεια των εισαγγελέων λαμβάνουν καταθέσεις και από πολίτες, αυτόπτες μάρτυρες, για να ολοκληρώσουν τη δικογραφία.

Ενταση και επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Ιωάννινα

Μετά το περιστατικό δημιουργήθηκε ένταση στο κέντρο της Αθήνας με συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία και συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και ομάδες αναρχικών με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, αναμμένους κάδους. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται για την πρόληψη σοβαρών επεισοδίων. Επεισόδια αναμέσα σε ομάδες αναρχικών και αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τα Ιωάννινα.

Δήλωση Πρ. Παυλόπουλου

«Εκ μέρους της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και εμου προσωπικά εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες με τις οποίες συνέβη ο θάνατος αυτός, η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο η λήψη των μέτρων εκείνων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Η αστυνομία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό το οποίο μάλιστα έχει αυτή την κατάληξη όχι απλώς είναι καταδικαστέο είναι πέρα και έξω από τη λογική της αστυνομίας σύμφωνα με το κράτος δικαίου και σύμφωνα με την αποστολή της» ήταν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου από τις Σέρρες όπου βρισκόταν σε εκδήλωση της τοπικής ΝΟΔΕ, από την οποία αποχώρησε όταν πληροφορήθηκε το περιστατικό.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του καταδικάζει τη στάση της αστυνομίας για τα επεισόδια και επισημαίνει ότι οι ευθύνες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν στο ακέραιο. Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα επεισόδια στα Εξάρχεια και μόλις έχει στοιχεία στη διάθεσή του θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «δολοφονία» ενός ανηλίκου από τις αστυνομικές δυνάμεις και προσθέτει «χωρίς κανένα λόγο οι αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν νέα παιδιά λες και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Η δολοφονία αυτή αποτελεί ένα άγριο, απαράδεκτο και αφάνταστο γεγονός που αναδεικνύει το πού έχουμε φτάσει και θέτει γενικότερο πολιτικό πρόβλημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα τοποθετηθεί με σαφήνεια την Κυριακή όταν «και θα έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία αυτής της αδιανόητης και φρικτής δολοφονίας».

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2690&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 18.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >