Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ένας νεκρός, πολλά γιατί
Ένας νεκρός, πολλά γιατί Εκτύπωση E-mail
07.12.08

Νεκρός έπεσε ανήλικος στην περιοχή των Εξαρχείων κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.Σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ και τις διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ. περιπολικό δέχτηκε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Στη διάρκειά της άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. πυροβόλησε και η σφαίρα έπληξε στο στήθος ή την κοιλιακή χώρα ανήλικο, ο οποίος τραυματισμένος σοβαρά μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Κατά άλλες πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές οι νεαροί βρισκόντουσαν στην περιοχή όταν πέρασε το περιπολικό, δέχτηκε φραστική επίθεση και αυτή οδήγησε τον άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. να πυροβολήσει τον ανήλικο, δύο φορές, στην κοιλιακή χώρα και το θώρακα.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις πληροφορίες θέλουν το περιπολικό να έφυγε αρχικά και να γύρισε λίγα λεπτά αργότερα για να ακολουθήσει η θανάσιμη εξέλιξη.

Κατά ανεπιβεβαίωτες πάντα πληροφορίες το θύμα, Α.Α.Γ., δεχόταν καρδιακές μαλάξεις από το πλήρωμα του ασθενοφόρου ήδη τη στιγμή που τον επιβίβαζαν για να τον μεταφέρουν στον Ευαγγελισμό.

Σε κάθε περίπτωση, απο την αστυνομία αποκλείστηκε η περιοχή, ενώ κλήθηκε εισαγγελεας ο οποίος θα προΐσταται στην ερευνα που θα γίνει για το περιστατικό.

Έμμεση παραδοχή

Η αντίδραση του υπουργείου προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα αλλά παράλληλα εμμέσως έκανε σαφές ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη στάση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη κινήθηκε η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, καθώς και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, ως προϊστάμενος των δύο συλληφθέντων.

Οπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ερευνώνται οι ισχυρισμοί των δύο ειδικών φρουρών για το κατά πόσον τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφουν.

Παράλληλα, έχει διαταχθεί και ιατροδικαστική εξέταση, η οποία θα αποδείξει αν η σφαίρα που έπληξε θανάσιμα το θύμα, προέρχεται απο εξοστρακισμό όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι ειδικοί φρουροί, ή από από απευθείας βολή.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά από ένα τέτοιο γενονός, στη γύρω περιοχή το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα, με κόσμο να συγκεντρώνεται και τα επεισόδια με τους άνδρες της αστυνομίας να είναι σημαντικά.

Περίπου 3.000 άτομα, όχι μόνο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και από απλούς πολίτες, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο και ξεκίνησαν πορεία, η οποία διασπάστηκε και κομμάτιά της κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Σε δεκάδες σημεία των δρόμων του κέντρου στήθηκαν οδοφράγματα και φωτιές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ευρύτατη χρήση χημικών από την ΕΛ.ΑΣ.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Ο φόνος του ανηλίκου πυροδότησε κινητοποιήσεις και σε πολλές άλλες πόλεις πέραν της Αθήνας, που επίσης αντιμετώπισαν τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Μεταξύ άλλων επεισόδια ξέσπασαν στην Θεσσαλονίκη όπου υπήρξε επίθεση με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου, στα Γιάννενα, στα Χανιά και αλλού.

Υπέβαλαν παραίτηση Χηνοφώτης - Παυλόπουλος

Τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας υπέβαλαν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης στον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό.

O υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, από τις Σέρρες έκανε την παρακάτω δήλωση: "Εκ μέρους της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και εμού προσωπικά εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού.

Θέλω να διαβεβαιώσω οτι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες με τις οποίες συνέβη ο θάνατος αυτός, η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο η λήψη των μέτρων εκείνων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Η αστυνομία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό το οποίο μάλιστα έχει αυτή την κατάληξη όχι απλώς είναι καταδικαστέο είναι πέρα και έξω απο τη λογική της αστυνομίας σύμφωνα με το κράτος δικαίου και σύμφωνα με την αποστολή της".

Ερωτηματικό η συγκυρία

Με το πολιτικό θερμόμετρο να είναι στα ύψη και τις αντίστοιχες αναμνήσεις από το πρόσφατο και παλαιότερο πολιτικό παρελθόν της Ελλάδας να μην έχουν σβήσει, το τραγικό γεγονός αναμένεται ήδη από αύριο να προκαλέσει κύμα συζητήσεων και σεναρίων.

Με την κυβέρνηση να βάλλεται πανταχόθεν για το σύνολο σχεδόν της πολιτικής της και κυρίως για το Βατοπέδιο, την οικονομία, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό, κάποιος μπορεί να διαγνώσει επικοινωνιακά οφέλη. Ωστόσο η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το Μαξίμου κάθε άλλο παρά βελτιώνεται με τις αναμνήσεις άλλων εποχών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον εάν είναι εντελώς τυχαία αυτή η τραγική συγκυρία και ποιον θα ευνοούσε τελικά, και όχι σε πρώτη ανάγνωση των γεγονότων.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2689&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >