Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Λύεται η «πολιορκία» στην Ταϊλάνδη
Λύεται η «πολιορκία» στην Ταϊλάνδη Εκτύπωση E-mail
04.12.08

Η Λαϊκή Δημοκρατική Συμμαχία της Ταϊλάνδης αποφάσισε να τερματίσει «υπό όρους» στις 5 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) την πολιορκία των δύο διεθνών αεροδρομίων της Μπανγκόκ

μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καθαιρέσει τον πρωθυπουργό Σομτσάι Ουανγκσαουάτ και να θέσει υπό απαγόρευση το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Δύναμης μαζί με δύο μικρότερους συμμάχους του, για τη νοθεία στις εκλογές του 2007.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν θα τερματιστεί σύντομα η ταλαιπωρία 250.000 ξένων επιβατών (ανάμεσά τους 100 Ελληνες) που παραμένουν καθηλωμένοι στην Μπανγκόκ από τις 25 Νοεμβρίου.

Ο διοικητής των αεροδρομίων της Ταϊλάνδης θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των δύο κεντρικών αερολιμένων, Σουβαρναμπούμι και Ντον Μουεάνγκ.

Αστυνομικοί περιπολούν σε αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, όπου χιλιάδες ξένοι επιβάτες είναι εγκλωβισμένοι. Αγνωστο παραμένει ακόμα πότε θα τελειώσει η ταλαιπωρία τους

Πάντως λίγο πριν από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, τοπικές εφημερίδες και αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι εμπορικές πτήσεις μπορεί να καθυστερήσουν έως τις 15 Δεκεμβρίου. «Χρειαζόμαστε χρόνο για να ελέγξουμε τα συστήματα ασφαλείας», τόνισε στο Ρόιτερ ο πρώτος αερολιμενάρχης της χώρας, Σ. Πρασουτανόντ.

Θετικό σημάδι ήταν η χτεσινή αναχώρηση μιας πτήσης εμπορευμάτων για τη Μαλαισία, ενώ τη Δευτέρα οι διαδηλωτές έδωσαν άδεια να απογειωθούν 37 αεροσκάφη με ξένους επιβάτες για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταπάο, 140 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπανγκόκ. Από εκεί κάποιοι ξένοι τουρίστες περιμένουν πτήσεις για επιστροφή στις χώρες τους.

Αύριο οι αντιμαχόμενες παρατάξεις της Ταϊλάνδης έχουν «ανακωχή», λόγω των γενεθλίων του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέτζ, που θεωρείται εθνικό σύμβολο. Αλλά όσοι επιβάτες δεν προλάβουν να αναχωρήσουν έως τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου κινδυνεύουν να κάνουν γιορτές στην Ταϊλάνδη, αφού η αντιπολίτευση παραμένει με το «όπλο παρά πόδα».

Οι «άστεγοι» κυβερνητικοί βουλευτές ανακοίνωσαν ότι θα ιδρύσουν νέο κόμμα και τη Δευτέρα θα εκλέξουν πρωθυπουργό τον αντιπρόεδρο της σημερινής κυβέρνησης, Τσανβαράτ Τσαρνβιρακούλ.

«Αν έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση μαριονετών ή αν η νέα κυβέρνηση δεν προωθήσει με ειλικρίνεια τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τότε κι εμείς θα επιστρέψουμε», απείλησε ο αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατικής Συμμαχίας, Σόμντι Λιμτονγκούλ, που ηγήθηκε των χιλιάδων καταληψιών.

Ο πρωθυπουργός Ουανγκσαουάτ συμμορφώθηκε προς την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου -που επιπλέον τον έθεσε σε πενταετή πολιτική καραντίνα- υπογραμμίζοντας ότι «ξαναγίνεται απλός πολίτης».

Αυτό όμως δεν απομάκρυνε τους φόβους για αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στους «κόκκινους» οπαδούς της κυβέρνησης και στους «κίτρινους» οπαδούς της αντιπολίτευσης, που παίζουν κλεφτοπόλεμο στους δρόμους τα 2,5 τελευταία χρόνια.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  • Δεκέμβριος 2006: Ο πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα απομακρύνεται με στρατιωτικό πραξικόπημα.
  • Φεβρουάριος 2007: Ο στενός του συνεργάτης Σαμάκ Σουνταραβέτζ ορκίζεται πρωθυπουργός.
  • Δεκέμβριος 2007: Το Κόμμα Λαϊκής Δύναμης κερδίζει τις εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία.
  • Αύγουστος 2008: Ο Σαμάκ απομακρύνεται για σκάνδαλα διαφθοράς και αντικαθίσταται από τον κουνιάδο τού Τακσίν, Σομτσάι Ουανγκσαουάτ. Η αντιπολίτευση -μια ετερόκλιτη συμμαχία φιλομοναρχικών, επιχειρηματιών και μεσαίων στρωμάτων- κατεβαίνει στους δρόμους και καταλαμβάνει κυβερνητικά κτίρια.
  • Οκτώβριος 2008: Ο Τακσίν καταδικάζεται ερήμην σε δύο χρόνια φυλάκιση. Παρ όλα αυτά διατηρεί την ισχυρή επιρροή του σε αγροτικά στρώματα του πληθυσμού και στις νοτιοανατολικές επαρχίες.
  • 25 Νοεμβρίου 2008: Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές καταλαμβάνουν τα δύο αεροδρόμια της Μπανγκόκ και εμποδίζουν τις πτήσεις.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2670&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote