Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πολιτική «ήπιας ισχύος»
Πολιτική «ήπιας ισχύος» Εκτύπωση E-mail
03.12.08

Όσοι ήλπιζαν σε μια εντυπωσιακή αλλαγή από την πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Μπους είναι έξαλλοι.

Ήδη ορισμένοι οπαδοί του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, οργανώνουν την «Ταξιαρχία της 23ης του Γενάρη», δηλαδή μια ομάδα υποστηρικτών του οι οποίοι τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία θα είναι ήδη απογοητευμένοι από τον πρόεδρό τους. Ο Ομπάμα πάντως, προσπαθεί να δώσει διαβεβαιώσεις ότι όλοι αυτοί οι ισχυρογνώμονες και έμπειροι άνθρωποι που στελεχώνουν την ομάδα εξωτερικής πολιτικής κατανοούν πως θα πρέπει να υλοποιήσουν τη δική του πολιτική. Με τη χρήση τόσο της διπλωματίας όσο και της στρατιωτικής δύναμης, δηλαδή την πολιτική της «ήπιας ισχύος» που ήταν τόσο σημαντική στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Οι προκλήσεις
Όμως τα μέτωπα είναι πολλά και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Και όπως ισχυρίζεται ο αναλυτής Άντονι Κόρντσμαν, του Ιδρύματος CSΙS, «ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια να θέσει προτεραιότητα για κάποια διότι με αυτόν τον τρόπο θα αγνοήσει κάποια άλλα. Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις και τρομοκρατικές οργανώσεις έτοιμες να τεστάρουν τον νέο πρόεδρο», λέει. Και υπάρχουν τουλάχιστον 6 σοβαρές προκλήσεις για την ομάδα του.

Δύο πόλεμοι (Ιράκ και Αφγανιστάν), η κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, οι πυρηνικές απειλές του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, η ανοιχτή πληγή του Μεσανατολικού, η νέα Ρωσία και βέβαια η Κίνα που με τα χρήματα και τον στρατό της μπορεί να αποτελεί την απάντηση στις ανάγκες πολλών από τις σημερινές κρίσεις. Στο θέμα του Ιράκ ο Ομπάμα φαίνεται να προσαρμόζει τις θέσεις του πιο κοντά σε εκείνες της Κλίντον και του Γκέιτς και να υποστηρίζει τώρα ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν μόνο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Για το Αφγανιστάν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιζητά αύξηση των εκεί Αμερικανών στρατιωτών προκειμένου να περιοριστεί η δράση των Ταλιμπάν.

Τι θα συμβεί όταν προκύψουν διαφωνίες μεταξύ των μελών της ομάδας εξωτερικής πολιτικής; Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να δηλώσει ότι «τα πάντα σταματούν σε εμένα». Η ομάδα του κατηγορείται για υπέρμετρο πραγματισμό, καθώς δεν συμβολίζει την αλλαγή που υποσχέθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. Οι περισσότεροι αρθρογράφοι στην Ουάσιγκτον δείχνουν να προτιμούν την πολιτική της «ήπιας ισχύος».

tanea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2669&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote