Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Χίλαρι επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Η Χίλαρι επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Εκτύπωση E-mail
02.12.08

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διόρισε σήμερα την πρώην αντίπαλο του Χίλαρι Κλίντον υπουργό Εξωτερικών της μελλοντικής του κυβέρνησης, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Η Χίλαρι Κλίντον, 61 ετών, που είχε αμφισβητήσει τον Μπαράκ Ομπάμα σε μια μακρά και χωρίς οίκτο προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, θα γίνει υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης από τις 20 Ιανουαρίου.

Εξ αυτού ο Μπιλ Κλίντον δέχτηκε να αποκαλύψει τα ονόματα περισσοτέρων από 200.000 δωρητών του Ιδρύματος του για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων και να επιτρέψει στη σύζυγο του να γίνει αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο διορισμός της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.

Η Χίλαρι Κλίντον ευχήθηκε σήμερα να μπορέσει να αποκαταστήσει τη θέση των ΗΠΑ ως "θετικής δύναμης αλλαγής" στον κόσμο, μετά τον διορισμό της στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών από τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

"Οι Αμερικανοί δεν απαιτούν μόνο μια νέα αρχή σε εθνικό επίπεδο αλλά επίσης μια νέα προσπάθεια για να αποκατασταθεί η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο ως θετικής δύναμης της αλλαγής", δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Σικάγο μαζί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Αναφερόμενη στις διάφορες κρίσεις στον κόσμο, η Κλίντον εκτίμησε ότι η "Αμερική δεν μπορεί να τις λύσει χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να τις λύσει χωρίς την Αμερική".

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του "ότι πολλά πρέπει να γίνουν, από το να αποφευχθεί η διάδοση πυρηνικών όπλων στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, έως την επίτευξη μιας μόνιμης ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, και την ενίσχυση των διεθνών θεσμών".
Η Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης θα είναι η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα αναλάβει αυτό το επιφανές αξίωμα, μετά την Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την προεδρία Μπίλ Κλίντον και την Κοντολίζα Ράις, την οποία θα διαδεχτεί.

Η Χίλαρι Κλίντον "θα φέρει τρομερή ενέργεια, εξυπνάδα και τεχνογνωσία" στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, πριν από τον επίσημο διορισμό της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η Ράις έκρινε ότι η Χίλαρι θα αποτελέσει "πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο για τις γυναίκες" και ότι "θα φέρει τρομερή ενέργεια, εξυπνάδα και τεχνογνωσία στη θέση αυτή". Μου αρέσει πολύ, έχει εργαστεί σκληρά γι' αυτήν τη χώρα", πρόσθεσε η Ράις, υπογραμμίζοντας ότι εκείνη και η Κλίντον μοιράζονται μια βαθειά αγάπη για τις ΗΠΑ".

Οι άλλοι Υπουργοί είναι έως τώρα....


Ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε σήμερα τον Ερικ Χόλντερ στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο 57χρονος κ. Χόλντερ θα είναι ο πρώτος μαύρος που αναλαμβάνει μια τέτοια θέση σε αμερικανική κυβέρνηση και πρόκειται να αντικαταστήσει τον 67χρονο Μάικλ Μουκάσι.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της αμερικανικής μεγαλούπολης ο κ. Χόλντερ υπήρξε για μεγάλο διάστημα εισαγγελέας με σταθερή θέση και στόχο του την πάταξη της διαφθοράς.

Ακολούθως έγινε δικαστής σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια γενικός εισαγγελέας στην Ουάσινγκτον. Σήμερα είναι μέλος πολύ μεγάλης εταιρείας δικηγόρων της Ουάσινγκτον.

Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της υπουργού Τζάνετ Ρένο επί διακυβέρνησης Κλίντον, μεταξύ του 1997 και 2000.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών και παρά το γεγονός ότι είναι φίλοι με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, έχει να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα από το 2004.


Ο Μπαράκ Ομπάμα, θα εμπιστευτεί στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, την αποστολή "να τελειώσει τον πόλεμο στο Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο", παραδίδοντας σταδιακά τον έλεγχο της χώρας στους Ιρακινούς, όπως δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στο Σικάγο.

"Όπως είπα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μου, θα εμπιστευτώ στον υπουργό Άμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις μας μια νέα αποστολή μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου: να τελειώσουν τον πόλεμο στο Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο, παραδίδοντας επιτυχώς τον έλεγχο στους Ιρακινούς", υπογράμμισε, αφού είχε ανακοινώσει ότι ο νυν επικεφαλής του Πενταγώνου συμφώνησε να παραμείνει στη θέση του και μετά τις 20 Ιανουαρίου.

"Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι έχουμε τα απαραίτητα μέσα και τη στρατηγική για να νικήσουμε την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν" στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Ομπάμα. "Το Αφγανιστάν είναι το μέρος απ' όπου ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και εκεί θα πρέπει να τελειώσει", κατέληξε.


Όρισε επίσης σήμερα την κυβερνήτη της Αριζόνας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική θέση αφού η Ναπολιτάνο θα είναι υπεύθυνη για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.

Η 51χρονη Ναπολιτάνο θεωρείται ειδική στα θέματα λαθρομετανάστευσης και έχει αποκτήσει σχετική εμπειρία ως κυβερνήτρια, επί έξι χρόνια, της Αριζόνας, μιας Πολιτείας που συνορεύει με το Μεξικό.

Η Ναπολιτάνο είχε εκφράσει εξ αρχής την υποστήριξή της στον Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε το διορισμό της κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Σικάγο.


Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη

Η πρώην διπλωμάτης Σούζαν Ράις 44 χρόνων, επελέγη από το εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, για τη θέση της μελλοντικής πρεσβευτού των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η κ. Ράις που είναι μαύρη αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα αντικαταστήσει τον Ζαλμάι Χάλιζαντ, τον 55χρονο σουνίτη μουσουλμάνο με αφγανική καταγωγή.

Σημειώνεται στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής εκστρατείας η Σούζαν Ράις ήταν μια από τους βασικούς συμβούλους του κ. Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς θα έχει ως αποστολή να τελειώσει τον πόλεμο στο Ιράκ, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2662&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 02.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote