Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα Σκόπια φέρνουν εκλογές το φθινόπωρο
Τα Σκόπια φέρνουν εκλογές το φθινόπωρο Εκτύπωση E-mail
20.05.07
Ενώ η πλήρης αρνητικότητα των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας, και οι προκλητικές ενέργειες όπως η μετονομασία του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας σε «Μέγας Αλέξανδρος» έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις με την Αθήνα, η ΠΓΔΜ επέλεξε να συγκρουσθεί και με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται παγιώνει το υπάρχον αδιέξοδο στις συνομιλίες για το όνομα και επηρεάζει άμεσα την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, ενώ έχει αποκτήσει και διεθνή διάσταση, καθώς η Αθήνα απειλεί να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

 Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι σύντομα, ίσως και μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα αποφασίσει να καταθέσει την εντολή διαμεσολάβησης στον γενικό γραμματέα, με τη δικαιολογία ότι οι πολυετείς προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες.

Μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να επισπεύσει τις εκλογές καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα ήθελε να προσφύγει στις κάλπες με αιωρούμενη μια δυσάρεστη εξέλιξη στο θέμα του ονόματος. 

«Ρεαλιστική λύση»

 Η Ελλάδα έχει εκφράσει δυσφορία για τη στάση των ΗΠΑ, που έχει ενισχύσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.

 Το θέμα θα συζητήσει στις αρχές Ιουνίου, στην Αθήνα, ο Αμερικανός υφ. Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επιθυμεί να είναι παρών κατά την ολοκλήρωση της θητείας του απερχόμενου πρέσβη Τσαρλς Ρις, στις 13 Ιουνίου.

 Ο τρίτος στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας γνωρίζει τις ευαισθησίες της Ελλάδας από τη θητεία του ως πρέσβης στην Αθήνα, και θα αναζητήσει «ρεαλιστική λύση» στο θέμα, σε μια απόπειρα να καθησυχάσει την κυβέρνηση Καραμανλή, που δηλώνει αποφασισμένη να μην «ταπεινωθεί», και εμφανίζεται απρόθυμη να καταβάλει βαρύ πολιτικό κόστος στο εσωτερικό για να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

 Καθώς η διαφαινόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο βίας στα Βαλκάνια, η Ουάσιγκτον προσβλέπει στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας, χωρίς όμως να της προσφέρει το έλασσον: την άσκηση πίεσης προς τα Σκόπια για να δεχθούν συμβιβαστική λύση για το όνομα.

 Η επίσκεψη Μπερνς θα πραγματοποιηθεί σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα διολισθαίνει προς τις επόμενες εκλογές με την πληγή του Σκοπιανού να παραμένει ανοιχτή, και την Ουάσιγκτον να αποδίδει στην ΠΓΔΜ μεγαλύτερη στρατηγική σημασία από την Ελλάδα.

 Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η πρόσφατη επιστολή της Κοντολίζα Ράις προς τον Σκοπιανό ομόλογό της, με την οποία διαβεβαιώνει τη γειτονική μας χώρα ότι θα υποστηρίξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ακόμη και χωρίς συμφωνία για το όνομα. 

Τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία θα εκφράσει και δημόσια ο πρόεδρος Μπους, όταν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις 10 Ιουνίου στα Τίρανα, αν και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων –όχι μόνο στην ΠΓΔΜ, αλλά και στην Αλβανία– μεταθέτει για τις αρχές του 2008 την εξέταση της αίτησής τους για ένταξη.

 «Κόντρα» Μιλόσοσκι - ομογένειας 

Το τελευταίο κρούσμα αντιπαράθεσης έχει προέλθει από την ενεργοποίηση του «ελληνικού λόμπι» στο Κογκρέσο, με στόχο να πεισθεί η ΠΓΔΜ να συμφωνήσει στο όνομα και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

 Η δραστηριότητα της ομογένειας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος δήλωσε ότι «θα ήταν σοφότερο για το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ να επικεντρώσει την προσοχή και την ενέργειά του στη βελτίωση της κατάστασης στη μητέρα πατρίδα (Ελλάδα) και στην υποστήριξη της σταθεροποίησης των Βαλκανίων στο πλαίσιο της ενοποίησης του ΝΑΤΟ, αντί να τη χαραμίζει σε μια παράλογη διμερή διαφορά με τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” γύρω από το όνομα της τελευταίας». 

Η αντίδραση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ήταν άμεση και έντονη. Η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» έκανε λόγο για «παράφρονα δήλωση» και επέκρινε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση Μπους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας», σημειώνοντας ότι «επέλεξε να εμπιστευθεί ανθρώπους του επιπέδου του Μιλόσοσκι αντί για έναν παλιό δοκιμασμένο φίλο, την Ελλάδα». 

Το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο κατηγόρησε τα Σκόπια ότι προκαλούν με την προπαγάνδα που προβάλλουν μέσα από σχολικά βιβλία και χάρτες, αλλά και ενέργειες όπως η μετονομασία του αεροδρομίου, ενώ υπενθύμισε στον κ. Μιλόσοσκι ότι η Ελλάδα είναι πολιτικά και οικονομικά η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων.

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και ανακοινώσεις του ΣΑΕ Αμερικής και της Παμμακεδονικής Ενωσης.

 Αναγνώρισε και η Ν. Κορέα 

Την ήδη δύσκολη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα των Σκοπίων ήρθε να επιβαρύνει και η πρόσφατη απόφαση της Νότιας Κορέας, γενέτειρας του νέου γ.γ. του ΟΗΕ, να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», προκαλώντας την εύλογη ενόχληση της Ντόρας Μπακογιάννη.

 Η υπ. Εξωτερικών και οι συνεργάτες της αισθάνονται εκτεθειμένοι καθώς μόλις πριν από δύο μήνες, σε δίωρο δείπνο εργασίας που παρέθεσαν στον Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη, του εξήγησαν λεπτομερώς τις ελληνικές ευαισθησίες στο θέμα και ζήτησαν την πιεστική διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

 Η Ουάσιγκτον προσκαλεί Καραμανλή 

Ο κ. Μπερνς έπλεξε το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή και εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης Μπους «να τον υποδεχθεί και πάλι στην Ουάσιγκτον».

 Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε κορυφαίους ομογενείς, τόνισε ότι ο ίδιος συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα σε δίωρο γεύμα εργασίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Ζάγκρεμπ, και σημείωσε ότι γνωρίζει καλά τον κ. Καραμανλή από τη θητεία του στην Αθήνα.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συμπεριφέρθηκε με αξιοπρέπεια» και ως πρωθυπουργός «επιτελεί άριστο έργο».

 Υπογράμμισε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεργασθεί στενά με την κυβέρνηση Καραμανλή σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου, των ευρωαμερικανικών σχέσεων και της Κύπρου.

Επισήμανε ότι έφθασε η ώρα να υπάρξει σύντομα νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, στην οποία, όπως είπε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

 Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπερνς συζητεί με την κυπριακή κυβέρνηση το ενδεχόμενο επίσκεψής του στη Λευκωσία, σε μια ένδειξη της επιθυμίας της Ουάσιγκτον να λιώσει ο πάγος που ακολούθησε την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

 Το σχέδιο Τζ. Μπους προβληματίζει την Αθήνα Την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να ενταχθεί η ΠΔΓΜ στο ΝΑΤΟ και να αρθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας έως το φθινόπωρο αναμένεται να εκφράσει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε χώρες της Βαλκανικής τον Ιούνιο.

 Οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ για να «τελειώσει» η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων, σε συνδυασμό με το πλήρες αδιέξοδο που προκαλεί στη διαμεσολάβηση Νίμιτς η άκαμπτη αδιαλλαξία της ηγεσίας της γειτονικής χώρας, προκαλούν εντονότατες ανησυχίες στην Αθήνα.

 Η κυβέρνηση αναγνωρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να πετύχουν τα Σκόπια τον στόχο τους, να αναγνωριστούν δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τον ΟΗΕ.

Στην περίπτωση που ο κ. Νίμιτς καταθέσει την εντολή του τον Σεπτέμβριο και τα Σκόπια προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι προεξοφλούν δυσμενή για την Ελλάδα απόφαση όχι μόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και στη Γενική Συνέλευση.

 Η προοπτική αυτή οδηγεί αρκετούς υπουργούς και συνεργάτες του πρωθυπουργού να εισηγούνται τη διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο, ώστε να «προλάβει» η κυβέρνηση τη διεθνή αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία. Ωστόσο, διατυπώνεται από κυβερνητικά στελέχη και ο αντίλογος.

 Οτι δηλαδή προσφυγή στις κάλπες με το Σκοπιανό θα έχει δύο, τουλάχιστον, παρενέργειες: πρώτον, την ενόχληση της Ουάσιγκτον, που θα θεωρήσει ότι αναζωπυρώνονται εθνικιστικές εντάσεις στην περιοχή, και δεύτερον, την ενδεχόμενη ενίσχυση του κόμματος του κ. Γ. Καρατζαφέρη, εξέλιξη που απεύχεται για πολλούς λόγους η κυβέρνηση. 

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=266&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 20.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote