Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Μεγάλη Εβδομάδα» στην Εξεταστική
«Μεγάλη Εβδομάδα» στην Εξεταστική Εκτύπωση E-mail
01.12.08

Με την εξέταση των πολιτικών προσώπων που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση του Βατοπαιδίου θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Ενώπιον της Επιτροπής θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα ο Άθως Κοιρανίδης, οικονομικός διαχειριστής των επιχειρήσεων της Μονής, και στη συνέχεια ακολουθούν οι κ.κ. Δρυς, Φωτιάδης και Μπέζας.

Η Επιτροπή αναμένει τη Δευτέρα και τα αποτελέσματα από την ανάλυση των 17 λογαριασμών της Μονής.

Την ίδια ώρα, άγνωστοι παραμένουν οι παραλήπτες πολλών από τα 100 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η Μονή από τις αγοραπωλησίες των επίμαχων ακινήτων. Τα ποσά αυτά διακινήθηκαν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, ακόμη και «offshore» εταιρειών.

«Ώς φαινόμενο των καιρών, για το οποίο όλοι είμαστε ηθικοί αυτουργοί» περιέγραψε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την υπόθεση του Βατοπαιδίου από την Πάτρα, όπου τιμήθηκε η μνήμη του πολιούχου της πόλης, Αγίου Ανδρέα.

Διευκρινίσεις για Εφραίμ από το Φανάρι

Αν η αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου αρνηθεί την απόσυρση του ηγουμένου Εφραίμ από τις διοικητικές και διαχειριστικές του ευθύνες, τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εγκαλέσει τον ηγούμενο και θα του απευθύνει κατηγορία για απείθεια προς τα συμπεφωνημένα στο Φανάρι την Παρασκευή, ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Σεβασμιώτατος Μηλίτου, υπέρτιμος και έξαρχος Ιωνίας κ. Απόστολος.

Ο κ. Απόστολος κάνει σαφές ότι, σε περίπτωση που την προσεχή Τρίτη η αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου δώσει αρνητική απάντηση στα όσα διαλαμβάνονται στο ανακοινωθέν της Παρασκευής της Ιεράς Συνόδου, τότε «το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ενεργήσει σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, το εκκλησιαστικό και κανονικό δίκαιο».

Ο μητροπολίτης Μηλίτου Απόστολος αποκάλυψε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «προέτρεψε τον ηγούμενο Εφραίμ να παραιτηθεί πλήρως της ηγουμενίας της Μονής μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, αλλά αυτός (ο κ. Εφραίμ) δεν το δέχτηκε».

Περαιτέρω, ο μητροπολίτης Απόστολος τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν είναι βάρβαρος θεσμός, αλλά ήρεμη δύναμη» και γι' αυτό μετά την αρνητική στάση του ηγουμένου, του υπέδειξε τη λύση, η οποία αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Απόστολος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δίνει στον ηγούμενο τη διακριτική ευχέρεια να επικαλύψει την απόσυρσή του με απόφαση της αδελφότητας της Μονής».

Σύμφωνα με το μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου, μετά και τις αποκαλύψεις και τα στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προσέλαβε σοβαρότατες διαστάσεις.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτή τη στιγμή στέκεται στο γεγονός ότι ο κ. Εφραίμ με τις διοικητικές και διαχειριστικές πράξεις του έχει προκαλέσει μεγάλο σκανδαλισμό» υπογράμμισε ο και επισήμανε ότι η Μονή Βατοπαιδίου με τις επενδυτικές εταιρείες και τις δραστηριότητες της στο Χρηματιστήριο «ξέφυγε από το μοναστικό ιδεώδες του Αγίου Όρους».

Επίσης, σημείωσε ότι ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους «είναι ετεροβαρής και δεν δίνει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, πέραν της πνευματικής δικαιοδοσίας, πολλά περιθώρια επέμβασης».


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2659&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote