Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Ήθελαν να σκοτώσουν 5000 ανθρώπους"
"Ήθελαν να σκοτώσουν 5000 ανθρώπους" Εκτύπωση E-mail
01.12.08

Λίγο μετά τον τερματισμό της κρίσης στην Ινδία, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σιβράι Πατίλ καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μ.Κ. Ναραγιανάν.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση του Μανμοχάν Σινγκ γιατί δεν κατάφερε να εμποδίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους -σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών-183 νεκρούς.


Στην Βομβάη, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Διαδήλωσαν για την αποτυχία της κυβέρνησης να αποτρέψει το μακελειό. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι αρχές θα μπορούσαν να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα κι έχασαν πολύτιμο χρόνο μέχρι να στείλουν τους κομάντος στα σημεία των επιθέσεων. Διαδηλώσεις κατά των επιθέσεων πραγματοποιήθηκαν και στο Πακιστάν.


Ο Πατίλ, λίγο πριν παραιτηθεί, δήλωσε ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να σκοτώσουν 5000 άτομα. "Βρέθηκε τέτοια ποσότητα πυρομαχικών στην κατοχή τους ώστε γίνεται προφανές πως ήθελαν να δολοφονήσουν 5.000 ανθρώπους", είπε ο Πατίλ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την ποσότητα των εκρηκτικών που κατασχέθηκε.


"Εμπόλεμη κατάσταση"
Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι τα μέτρα ασφάλειας στο εσωτερικό και στα σύνορά του θα ενισχυθούν σα να βρισκόταν η χώρα σε «εμπόλεμη κατάσταση». Επανέλαβε επίσης πως έχει αποδείξεις ότι οι επιθέσεις συνδέονται με το Πακιστάν-μια κατηγορία την οποία το Ισλαμαμπάντ την αρνείται. «Το αν είχαν την υποστήριξη της κυβέρνησης…αυτό θα’ρθει στο φως ύστερα από τις έρευνες», επισήμανε στο BBC ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Σακίλ Αχμάντ.


Αναλυτές επισημαίνουν πως οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για τις σχέσεις των δύο πυρηνικών δυνάμεων και για τις μεταξύ τους ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.


Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, οι περισσότεροι από τους 10 τρομοκράτες, αν όχι όλοι, προέρχονταν από το Πακιστάν. Ένας από τους συλληφθέντες, ο Αϊμάλ Κασάμπ, φέρεται να ομολόγησε ότι είναι μέλος της οργάνωσης Λασκάρ-ε- Τάιμπα, η οποία έχει την έδρα της στο Πακιστάν. Η ίδια η οργάνωση πάντως αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις.


Ο Κασάμπ
"Ο Αϊμάλ Κασάμπ είχε εκπαιδευτεί στο στρατόπεδο της Λασκάρ-ε- Τάιμπα στο Πακιστάν. Από την ανάκριση προκύπτει ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να επιτεθούν και σε άλλους στόχους", επισήμανε ο Ρακές Μαρία, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας.


Οι οργανώσεις
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ορισμένες ενδείξεις παραπέμπουν στην Λασκάρ -ε- Τάιμπα αλλά και στην Τζαίς-ε- Μοχάμεντ, οργάνωση η οποία, στο παρελθόν, δραστηριοποιήθηκε στο Κασμίρ. Και οι δύο οργανώσεις πιστεύεται ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα.


Η πρώτη οργάνωση απαγορεύτηκε στο Πακιστάν το 2002 κατόπιν αμερικανικών πιέσεων. Έκτοτε, ειδικοί εκτιμούν ότι λειτουργεί με άλλο όνομα, το "Τζαμαάτ-ουντ- Ντάουα". Όμως εκπρόσωπος της συγκεκριμένης οργάνωσης, αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην Τζαμαάτ-ουντ-Ντάουα και στην Λασκάρ-ε- Τάιμπα και καταδίκασε τις επιθέσεις στη Βομβάη.


ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2657&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote