Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow 'Eληξε η «ομηρία» του Μουμπάι
'Eληξε η «ομηρία» του Μουμπάι Εκτύπωση E-mail
30.11.08

Ο απολογισμός των επιθέσεων στο Μουμπάι από ισλαμιστές εξτρεμιστές ανέρχεται σε 195 νεκρούς και 295 τραυματίες, ανέφερε αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην πόλη, την άτυπη οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας.

«Τερματίστηκαν» οι επιχειρήσεις, «νεκροί» όλοι οι εξτρεμιστές

Τα ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν το πρωί του Σαββάτου ότι οι επιχειρήσεις κατά των εξτρεμιστών έλαβαν τέλος. Συγκεκριμένα, επικαλούμενα τον αξιωματικό επικεφαλής της δύναμης των ειδικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ στο Μουμπάι, ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε.

Ο στρατιωτικός δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV ότι δύο εξτρεμιστές σκοτώθηκαν στο ξενοδοχείο.

Δεν υπήρξε καμία πληροφορία για την τύχη των ομήρων και των φιλοξενουμένων στο ξενοδοχείο όπου εξελισσόταν η μάχη.

Εκπαιδευμένα σκυλιά οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο και έφθασαν ασθενοφόρα, ενώ άνδρες της πυροσβεστικής κατέσβεσαν την φωτιά που είχε ξεσπάσει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο του ιστορικού κτίσματος, πιθανώς από έκρηξη χειροβομβίδας.

Μια σορός εθεάθη να πέφτει, διαπερνώντας ένα παράθυρο, από το ισόγειο του ξενοδοχείου στο εξωτερικό του. Τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν ότι ήταν ένας από τους εξτρεμιστές.

«Οι επιχειρήσεις τερματίστηκαν, όλοι οι τρομοκράτες είναι νεκροί», δήλωσε πριν από λίγο ο Χασάν Γκαφούρ, επικεφαλής της αστυνομίας, 60 ώρες μετά την έναρξη των επιθέσεων.

Συνεργασία Ινδίας - Πακιστάν

Η κυβέρνηση του Πακιστάν θα αποστείλει εκπρόσωπο της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ISI, για να συμβάλλει στις έρευνες στο Μουμπάι της Ινδίας όσον αφορά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη την Τετάρτη και όχι τον διευθυντή της, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Πακιστάν APP.

Σε μια εξέλιξη δίχως προηγούμενο, η κυβέρνηση του Πακιστάν είχε ανακοινώσει ότι ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας επρόκειτο να μεταβεί στην Ινδία για να συμβάλλει στις έρευνες κατόπιν αιτήματος του Ινδού πρωθυπουργού.

Το πρακτορείο επικαλέσθηκε ως πηγή κυβερνητικό αξιωματούχο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες που να εξηγούν την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης Ζαρντάρι στο Ισλαμαμπάντ.

Μπράουν: Δεν υπάρχουν στοιχεία για βρετανική εμπλοκή

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα ότι βρετανοί πακιστανικής καταγωγής εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μουμπάη, αλλά προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Η εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές της Ινδίας, έγραψε ότι κάποιοι από τους δράστες είναι Βρετανοί.

Πηγή των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι τέτοια δημοσιεύματα μπορεί να είναι υποθετικά, αλλά ενδέχεται και να περιέχουν «ψήγματα αληθείας».

Ο Μπράουν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει μιλήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό Μονχαμάν Σινγκ για τις επιθέσεις.

«Σε κανένα σημείο ο ινδός πρωθυπουργός δεν είπε ότι υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο για κάποιον τρομοκράτη βρετανικής καταγωγής. Αλλά προφανώς διεξάγονται τεράστιες έρευνες και θεωρώ ότι θα ήταν πρόωρο να βγάλουμε το όποιο συμπέρασμα», δήλωσε ο Μπράουν.

Η Ερικα Μαν, Γερμανίδα ευρωβουλευτής, η οποία βρισκόταν σε εμπορική αποστολή στο Μουμπάι, εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι είχε ακούσει πώς Βρετανοί πακιστανικής καταγωγής είχαν πάρει μέρος στις επιθέσεις και είχαν σκοτωθεί.

Αργότερα όμως, όταν έφθασε στο Λονδίνο, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αναφερόταν σε δημοσιεύματα του τοπικού ινδικού τύπου και δεν είχε επίσημη επιβεβαίωση.

Η Evening Standard στον πρωτοσέλιδο τίτλο της, στο φύλλο της Παρασκευής έγραψε: «Οι ένοπλοι του Μουμπάι ήταν Βρετανοί».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι πακιστανοί, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στη Βρετανία, συνελήφθησαν μαζί με άλλους οκτώ όταν οι Ινδοί κομάντος εισέβαλαν σε δύο ξενοδοχεία και ένα εβραϊκό κέντρο στο κεντρικό Μουμπάι για να απελευθερώσουν τους ομήρους.

Άφιξη στο Παρίσι αεροσκάφους με επιζήσαντες από την επίθεση

Οι ινδικές ειδικές δυνάμεις έχουν διασώσει συνολικά 610 άτομα από τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία και το πολιτιστικό κέντρο υπερορθοδόξων Εβραίων στο Μουμπάι, στις δυτικές Ινδίες, που δέχθηκαν επίθεση και καταλήφθηκαν από ενόπλους ισλαμιστές, ανακοίνωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα, σήμερα έφθασε το μεσημέρι στο Παρισινό αεροδρόμιο του Ρουασί ένα νοικιασμένο αεροσκάφος από τη Γαλλία, που μετέφερε 77 Γάλλους κι άλλους διασωθέντες από τα επεισόδια στο Μουμπάι.

Δύο από τους επιβαίνοντες είναι ελαφρά τραυματισμένοι: μία Γαλλίδα με σπασμένο χέρι, που θα μεταφερθεί στο παρισινό νοσοκομείο Λαριμπουαζιέρ κι ένας Ιταλός που θα του δοθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες για φλεβίτιδα. Άλλα τέσσερα άτομα βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ, τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν των γαλλικών αρχών.

Το αεροσκάφος Airbus Α-310, που έφθασε στο παρισινό αεροδρόμιο μέσω Ριάντ, μετέφερε 29 Γάλλους, 19 Ιταλούς, 17 Ισπανούς, πέντε Γερμανούς, έναν Πολωνό, έναν Έλληνα, έναν Ολλανδό, έναν Ελβετό, έναν Αλγερινό, έναν Κονγκολέζο κι έναν υπήκοο Καζαχστάν, τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν. Μεταξύ των επιβατών του Airbus υπάρχουν τέσσερις Ευρωβουλευτές.

Τους διασωθέντες υποδέχθηκε εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν -Πιερ Ζουαγιέτ, κι εκ μέρους των κυβερνήσεών τους οι πρεσβευτές, ή προξενικοί αντιπρόσωποι της Ελλάδος, της Γερμανίας της Αλγερίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ανάμεσα στους επιβάτες είναι και δύο Έλληνες, ο κ. Παναγιωτάκης και η κα Προκοπίου που κατόρθωσαν να διαφύγουν υγιείς από το ξενοδοχείο τους.

Στον τελικό απολογισμό των νεκρών στην Βομβάη, η Γαλλία μετράει δύο Γάλλους πολίτες, τη δημιουργό της επιτυχημένης σειράς εσωρούχων «Πριγκίπισσα Ταμ-Ταμ» 46χρονη Λουμιά Χιρίτζι και τον σύζυγό της Μουράντ Αμαρσί. Το ζευγάρι δειπνούσε το τραγικό βράδυ στο ξενοδοχείο Ομπερόϊ.

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2653&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote