Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Παγκόσμιο σοκ για το μακελειό
Παγκόσμιο σοκ για το μακελειό Εκτύπωση E-mail
28.11.08

Δύο ντουζίνες «αμούστακα παιδιά» γύρω στα 20, οπλισμένα με αυτόματα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, ήταν οι μαυροντυμένοι τρομοκράτες που αιματοκύλισαν την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, τη Βομβάη, προκαλώντας παρατεταμένο σοκ και δέος σε όλο τον πλανήτη.

Στόχος τους ήταν ειδικά οι Βρετανοί και Αμερικανοί ένοικοι των ξενοδοχείων «Ταζ Μαχάλ» και «Ομπερόι», σύμφωνα με αυτόπτες που γλίτωσαν από την κόλαση.

Αργά χθες βράδυ το πρακτορείο ΡΤΙ μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας συνέλαβαν σε ένα από τα ξενοδοχεία που δέχθηκαν επίθεση τρεις εξτρεμιστές, μεταξύ των οποίων έναν Πακιστανό.

 
 
Ενα ολονύχτιο θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη, με τις ειδικές δυνάμεις του ινδικού στρατού να προσπαθούν να εξουδετερώσουν την τελευταία ενεργό ομάδα 10-12 τρομοκρατών και να σώσουν 200 ομήρους στα δύο μεγάλα ξενοδοχεία και στο Εβραϊκό Κέντρο.

Στο τελευταίο παρέμεναν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί. Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 8 τρομοκράτες και απελευθέρωσε 84 ομήρους από το «Ομπερόι», ενώ έως αργά χτες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 125 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες.

Θύματα Ευρωπαίοι
Τραγικό τέλος είχε ο 72χρονος Κύπριος επιχειρηματίας Ανδρέας Λιβέρας, που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο «Ταζ Μαχάλ». Θανατώθηκαν ακόμη ένας Αυστραλός, ένας Ιταλός, ένας Ιάπωνας κι ένας Γερμανός επιχειρηματίας των ΜΜΕ.

Ενοπλος που κρατούσε ομήρους στο Εβραϊκό Κέντρο ζήτησε μέσω τηλεοπτικού καναλιού διαπραγματεύσεις με την ινδική κυβέρνηση, ζητώντας εκδίκηση για τους «νεκρούς μουσουλμάνους του Κασμίρ».

Η αναφορά του παρέπεμψε σε πακιστανικό δάκτυλο, τον οποίο υπέδειξαν χωρίς δισταγμό ο επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης και ο αρχηγός του στρατού.

Ο πρωθυπουργός, Μαχμοχάν Σινγκ, τόνισε πως οι δράστες έχουν τις βάσεις τους «έξω από τη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι το Νέο Δελχί δεν θα ανεχτεί «γείτονες που προσφέρουν καταφύγιο σε επιτιθέμενους τρομοκράτες». Παρά τις διαμαρτυρίες του Πακιστανού υπουργού Εξωτερικών για «βιαστικά συμπεράσματα» της ινδικής κυβέρνησης και την ανεπιφύλακτη καταδίκη της σφαγής από την πλευρά του Ισλαμαμπάντ, ο αρχηγός του ινδικού στρατού ήταν κατηγορηματικός:

«Οι τρομοκράτες ήρθαν από το Πακιστάν, πιθανόν από την επαρχία Φαριντκότ. Περνώντας τα σύνορα δήλωσαν ότι προέρχονται από το Χαϊντεραμπάντ», δήλωσε ο στρατηγός Ρ.Κ. Χούντα. Αλλες πηγές του ινδικού επιτελείου εξέταζαν το ενδεχόμενο η τρομοκρατική «διμοιρία» να αποβιβάστηκε στις ακτές της Βομβάης με ταχύπλοο προερχόμενο από το Καράτσι του Πακιστάν. Για τον λόγο αυτόν διενέργησαν τουλάχιστον δύο νηοψίες σε εμπορικά πακιστανικά πλοία ανοιχτά των ινδικών ακτών.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών μας», τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Σινγκ, κάνοντας λόγο για «καλά οργανωμένο και ενορχηστρωμένο σχέδιο, που αποσκοπούσε στην πρόκληση γενικευμένου πανικού», στην πόλη-βιτρίνα της Ινδίας.

Την ευθύνη ανέλαβε με ηλεκτρονικό διάγγελμα η πρωτοεμφανιζόμενη μουσουλμανική οργάνωση Μουτζαχεντίν Ντεκάν, ενώ οι ισλαμικές πακιστανικές οργανώσεις, Λασκάρ Τάιμπα και Τζαϊς Μοχάμεντ, αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη.

Επάνω σε ένα «τρελό» όχημα οι δράστες «γάζωσαν» τουλάχιστον 10 πολυσύχναστους στόχους της νυχτερινής Βομβάης. Ανάμεσά τους ο σιδηροδρομικός σταθμός, το ηλικίας 105 χρόνων ξενοδοχείο «Ταζ Μαχάλ», το ξενοδοχείο «Ομπερόι» και το Cafe Leopold. Επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας, σε περιπολικά και ταξί, έξω από κινηματογράφους και στην περιοχή του λιμανιού.

Μαρτυρίες φρίκης
Οι επιζώντες διηγήθηκαν ιστορίες φρίκης. Η Αυστραλή ηθοποιός Μπρουκ Σάτσγουελ είπε ότι άκουγε τους ενόπλους να πυροβολούν ανθρώπους στον διάδρομο του ξενοδοχείου, ενώ η ίδια σώθηκε επειδή πρόλαβε να κρυφτεί στην ντουλάπα.

«Επεσα κάτω από τον πάγκο της ρεσεψιόν και οι υπάλληλοι με έσπρωξαν προς την έξοδο. Δεν είδα νεκρούς, αλλά περπατούσα ξυπόλητη επάνω στα αίματα», είπε η Ισπανίδα πολιτικός Εσπεράνσα Αγκίρε, νομάρχης της Μαδρίτης. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένας Βρετανός ευρωβουλευτής, καθώς και τουρίστες από ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισπανία, Νορβηγία, Καναδά και Σιγκαπούρη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

12 Μαρτίου 1993: 257 νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίες σε 15 ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη. Η επίθεση θεωρήθηκε απάντηση σε αντιμουσουλμανικές διαδηλώσεις, κατά τις οποίες εκατοντάδες μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους.

13 Δεκεμβρίου 2001: Επτά νεκροί κατά την επίθεση 5 ενόπλων στο κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί. Ολοι οι επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν, ενώ τέσσερα μέλη της οργάνωσης Τζάις ε Μοχάμεντ καταδικάστηκαν αργότερα για τη σχεδίαση της επίθεσης.

25 Αυγούστου 2003: Τουλάχιστον 45 νεκρούς και 150 τραυματίες άφησε πίσω της η διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα, κοντά στο Ταζ Μαχάλ και την αγορά χρυσαφικών κοντά στον ναό Μούμπα Ντέβι. Οι αρχές απέδωσαν την ευθύνη στην οργάνωση Λασκάρ ε Ταϊμπα.

29 Οκτωβρίου 2005: Συνολικά 61 νεκροί και 210 τραυματίες από τρεις βόμβες που εξερράγησαν σε αγορές του Νέου Δελχί. Μια ελάχιστα γνωστή ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, όμως οι αρχές κατηγόρησαν τη Λασκάρ ε Ταϊμπα.

11 Ιουλίου 2006: Τουλάχιστον 200 νεκροί και 700 τραυματίες ύστερα από έκρηξη επτά βομβών στο σιδηροδρομικό μητροπολιτικό δίκτυο της Βομβάης. Η αστυνομία κατηγόρησε τη Λασκάρ ε Ταϊμπα.

25 Αυγούστου 2007: Πάνω από 42 νεκρούς άφησαν πίσω τους οι δύο βόμβες που εξερράγησαν στο Χιντεραμπάντ.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2649&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote