Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μήνυμα στην Άγκυρα
Μήνυμα στην Άγκυρα Εκτύπωση E-mail
27.11.08

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα απηύθυναν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ό, τι αφορά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Η λύση του Κυπριακού «προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή. Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι «η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, καθώς και οι εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία» ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «τα οφέλη της Κύπρου από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη δεν μπορούν να τα γευθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι της».

Για επίλυση «στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», και για λύση η οποία «θα οδηγήσει σε ένα κράτος, ομοσπονδιακό, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα»,έκανε λόγο ο κ. Χριστόφιας,

Ο δε Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου, αρχών που βρίσκονται στο κέντρο του αξιακού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και χαρακτήρισε «μη αποδεκτή την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου που έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Δημ. Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κατέστησε σαφές ότι «μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία» και σημείωσε ότι η άποψη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι διαφορετική.

«Μιλούν για δύο κράτη που θα συνομολογήσουν έναν νέο συνεταιρισμό. Αυτή η θέση απορρίπτεται. Δύο πολιτείες θα δημιουργηθούν, εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και τονίζω, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνήσουν για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Τότε θα εμφανιστούν οι δύο πολιτείες, οι οποίες θα συναποτελούν τα συστατικά μέρη της ομοσπονδίας. Μετά την υπογραφή λύσης από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων»,τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε χτίστες, όχι χαλαστές, αλλά την ίδια ώρα επαγρυπνούμε υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και ασφαλώς και της Ελλάδας από τις επιβουλές του προκλητικού γείτονα».

Αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος, ο κ.Χριστόφιας επανέλαβε ότι «η Κύπρος υποφέρει από την κατοχή του 37% του εδάφους της από την Τουρκία» και πρόσθεσε:

«Η ουσία του Κυπριακού είναι η παραβίαση του διεθνούς νόμου, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Θέλω να τονίσω ακόμη μια φορά και ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος κράτους - μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών και θα ασκεί τα καθήκοντά του ανελλιπώς, χωρίς να δέχεται τον οποιονδήποτε περιορισμό από οπουδήποτε».

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε ό, τι αφορά την στάση της Τουρκίας και τις εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου, που έχει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία» και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα η Τουρκία να αλλάξει στρατηγική αντίληψη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίλυση του Κυπριακού.

Χαιρέτισε δε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, «κράτος - μέλος πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ζώνης του ευρώ, μια χώρα με ακμαία οικονομία» και πρόσθεσε:»Η Κύπρος έχει ωφέλεια από την ευρωπαϊκή της ένταξη, αλλά και η Ευρώπη έχει ωφέλεια από μια Κύπρο μέλος της, που βρίσκεται γεωγραφικά στον στρατηγικό χώρο της Μέσης Ανατολής. Λυπάμαι γιατί τα πλεονεκτήματα της ένταξης δεν μπορούν να τα γευθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι της. Ελπίζω σύντομα να αποτελεί παρελθόν η εικόνα της Λευκωσίας ως της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνσή τους, ενώ τόνισαν ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, όπως το Μεσανατολικό.

Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια και στο πρόσωπό του την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για την συμπαράσταση και την συμπαράταξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού.



e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2644&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote