Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέο πακέτο Πόλσον
Νέο πακέτο Πόλσον Εκτύπωση E-mail
27.11.08

Μπορεί το «πακέτο διάσωσης» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ύψους 700 δισ. που εκπονήθηκε απ τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, και υιοθετήθηκε τον περασμένο μήνα απ' το Κογκρέσο να είχε αρχικά ακουστεί σαν αστρονομικό ποσό, όμως η ανάγκη για τη νεκρανάσταση των καταναλωτικών, μικροεπιχειρηματικών και στεγαστικών πιστώσεων είναι τόσο μεγάλη που χθες και πάλι Πόλσον και Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσαν δυο μέτρα με τα οποία θα διοχετευθούν άλλα 800 δισ. δολάρια

με μοναδικό στόχο το «ξεπάγωμα» των πιστώσεων ή, όπως διευκρίνισε ο απερχόμενος υπουργός, την ενίσχυση της ρευστότητας για τους καταναλωτές.

Η κεντρική τράπεζα θα διαθέσει τα 600 απ τα συνολικά 800 δισ. δολάρια για την αγορά ομολόγων από στεγαστικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα με κρατική έγκριση. Συγκεκριμένα, ποσό ύψους 100 δισεκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί σε ομόλογα από τις εταιρείες ενυπόθηκων δανείων «Fannie Μae» και «Freddie Μac».

Πιστώσεις
«Στόχος αυτής της ενέργειας είναι η μείωση του κόστους και η αύξηση της διαθεσιμότητας πιστώσεων στην αγορά κατοικιών, η οποία με τη σειρά της θα στηρίξει τις αγορές κατοικιών και θα οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές γενικότερα», τόνισε η Fed.

Επιπλέον κονδύλια 200 δισ. δολαρίων θα διατεθούν από τη Fed για προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας για να υποστηριχτούν καταναλωτικά και σπουδαστικά δάνεια, καθώς και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις.

Οπως ανέφερε ο Πόλσον, τον Οκτώβριο ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών, τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων και τα φοιτητικά δάνεια έχουν ουσιαστικά παγώσει. «Θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στην αγορά», υπογράμμισε.

Παράλληλα, χθες, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το αρχικά προβλεπόμενο 0,3%. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα στοιχεία «ανησυχητικά» και υπογράμμισε, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του, ότι «για αυτόν το λόγο πρέπει να λάβουμε τόσο τολμηρά μέτρα».

Η αγορά αντέδρασε θετικά στα μέτρα της Fed με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι ομοσπονδιακές Αρχές φτάνουν στο κέντρο του προβλήματος και δρουν με γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2642&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote