Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία
Ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία Εκτύπωση E-mail
26.11.08

Τις βασικές πτυχές και τις στοχεύσεις του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα έστειλε σαφή μηνύματα προς τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες τους συνδικαλιστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να βάλουν στη θέση του «εγώ» το «εμείς» και να «αναλογιστούμε τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το χειρότερο με την κρίση είναι ότι δεν έχει ούτε ορατό τέλος και κανένας δεν μπορεί να κάνει, σήμερα, ασφαλή εκτίμηση, ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την ένταση, ούτε για την τροπή που μπορεί να προσλάβει, ενώ σημείωσε ακόμη ότι η αντοχή της ελληνικής οικονομίας στην κρίση, δικαιώνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Οι παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε με έμφαση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της ύφεσης και οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2009, είναι πολύ απαισιόδοξες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι απαιτούνται πολιτικές υπευθυνότητας, και βαθιά συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.

Αναφερόμενος στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε ότι αυτό είναι προσηλωμένο σε τρεις αρχές:

Πρώτον στην ευελιξία, αλλά στο πλαίσιο κανόνων ασφάλειας. Δεύτερον στην ανταπόκριση στις ανάγκες του σήμερα, αλλά χωρίς να υπονομεύεται το αύριο και τρίτον στην ανάπτυξη, αλλά με κοινωνική ευαισθησία, με ενίσχυση των επενδύσεων της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας.

Ζήτησε συστράτευση όλων των δυνάμεων για την επίτευξη αυτού του στόχου: «Στην πορεία αυτή, η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας απαιτεί τη σύμπραξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Απαιτεί, από όλους να βάλουμε το «εμείς»στη θέση του «εγώ» και να αναλογιστούμε «τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε» είπε ο κ.Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους τραπεζίτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας, από τις επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, αλλά και να προσαρμοστούν στην ιδέα συγκρατημένου κέρδους, αποφεύγοντας πρακτικές απολύσεων, από τους συνδικαλιστές να λειτουργήσουν με αυξημένη υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εστιάζοντας τη δράση τους στην προστασία της εργασίας για τους πολλούς και όχι στα προνόμια για τους λίγους και από τις πολιτικές δυνάμεις «να απορρίψουμε τις σειρήνες του λαϊκισμού, που, κάτω από τις σημερινές συνθήκες προσλαμβάνουν επικίνδυνο χαρακτήρα για την ίδια την πορεία της χώρα.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2639&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote