Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ζητά χείρα βοηθείας ο Ομπάμα
Ζητά χείρα βοηθείας ο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
25.11.08

Τη συνεργασία από τις άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις θα ζητήσει η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην παγκόσμια οικονομική κρίση, διαβεβαίωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του οικονομικού του επιτελείου.

«Θα πρέπει να τείνουμε το χέρι στις άλλες χώρες του κόσμου για να επεξεργαστούμε μια παγκόσμια απάντηση» στην κρίση ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ζήτησε την άμεση υιοθέτηση από το Κογκρέσο ενός σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας.
Το σχέδιο «θα πρέπει να έχει το απαραίτητο εύρος και την εμβέλεια για να ξαναβάλει σε τροχιά την οικονομία μας», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για να αφεθεί να χαθεί, αλλά υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να δώσει καμία «λευκή επιταγή» χωρίς να υπάρξουν μακροπρόθεσμες αλλαγές εκ μέρους των αυτοκινητοβιομηχάνων.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον διορισμό του Τίμοθι Γκάϊτνερ ως υπουργού Οικονομικών της μελλοντικής κυβέρνησης που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του προέδρου Μπίλ Κλίνταν, Λόρενς Σάμερς, 53 ετών, που πιθανολογείτο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, διορίστηκε διευθυντής τους Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Ο 47χρονος Γκάϊτνερ είναι πρόεδρος της FED Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος της νομισματικής επιτροπής της FED.

Λαμπρός οικονομολόγος αλλά και διακριτικός, είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της χάραξης των μέτρων εξαίρεσης που ελήφθησαν από την FED στην προσπάθεια υπέρβασης της τρέχουσας κρίσης--όπως η διάσωση των τραπεζών και οι πολλές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια για να μην διακοπεί η ροή των πιστώσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα πρέπει να διαχειριστεί το σχέδιο ανάκαμψης του οικονομικού τομέα που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο από το Κογκρέσο για ένα συνολικό ποσό 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπάρακ Ομπάμα θα παραθέσει νέα συνέντευξη τύπου στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του. Στη δεύτερη συνέντευξη τύπου, μέσα σε μια εβδομάδα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επικεντρωθεί εκ νέου στην οικονομική του πολιτική και να αποκαλύψει την τοποθέτηση περισσότερων συνεργατών του στο οικονομικό επιτελείο.

Την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του νέου υπουργού οικονομικών εξέφρασε ο Χένριν Πόλσον.
«Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην αντίληψή του για τις αγορές, στην κρίση του, στις διοικητικές του αρετές και στην ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του» αναφέρει ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να λάβει, αν καταστεί αναγκαίο, και άλλα μέτρα όπως αυτά που έλαβε υπέρ της Citigroup και ότι θα ενημερώνει κάθε φορά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2633&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote