Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ξεπουλάνε τα όπλα ελέω ...Ομπάμα
Ξεπουλάνε τα όπλα ελέω ...Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
24.11.08

Δεν φτάνει που τους ήρθε «καπέλο» ένας μαύρος Δημοκρατικός ονόματι «Χουσεϊν», τώρα οι συντηρητικοί, Ρεπουμπλικάνοι στην πλειονότητά τους, Αμερικανοί φοβούνται ότι πρόκειται να χάσουν και τα πολυαγαπημένα τους όπλα.

Προκειμένου να προλάβουν τα «χειρότερα», τουτέστιν μια ενδεχόμενη επιβολή αυστηρότερων μέτρων περιορισμού της οπλοκατοχής από τον Ομπάμα και το Δημοκρατικά ελεγχόμενο Κογκρέσο, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν επιδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε μια φρενήρη κούρσα εξοπλισμών, φροντίζοντας να «αρματωθούν» σαν «αστακοί» όσο έχουν ακόμη τη δυνατότητα. Μπορεί να μη διαθέτουν τα χρήματα για να ξεπληρώσουν στεγαστικά δάνεια, λεφτά για πυρομαχικά, πολεμοφόδια, πιστόλια, καραμπίνες και οπλοπολυβόλα, ωστόσο, απ ό,τι φαίνεται, έχουν.

Ως εκ τούτου, απ άκρου εις άκρον στις ΗΠΑ, όχι μόνο στις επονομαζόμενες κόκκινες αλλά και στις μπλε πολιτείες, οι έμποροι οπλισμού κάνουν «χρυσές δουλειές» και δηλώνουν πως οι πωλήσεις τους μετά την εκλογή Ομπάμα έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμη και αυτά της περιόδου η οποία διαδέχτηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Συγκεκριμένα, οι θιασώτες της οπλοκατοχής τρέμουν στην ιδέα πως ο Ομπάμα μπορεί να επαναφέρει την απαγόρευση κατοχής ημιαυτόματων όπλων και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, η οποία ήρθη το 2004 με απόφαση του Μπους (είχε θεσπιστεί από τον Κλίντον το 1994), να αυξήσει τη φορολογία προϊόντων οπλισμού και να επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στις αγοραπωλησίες τους.

Αλλωστε, ο Ομπάμα είχε στο παρελθόν, ως μέλος του νομοθετικού σώματος στο Ιλινόις, υποστηρίξει την απαγόρευση Κλίντον και είχε προτείνει μέτρα περιορισμού της οπλοκατοχής, ενώ το 1999 φέρεται να προωθούσε αυξήσεις μέχρι και 500% στην ομοσπονδιακή φορολογία όπλων και πυρομαχικών.

Ρεκόρ πωλήσεων
Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης, πολλά είναι τα καταστήματα που ξεπουλούν (το «Cheaper Than Dirt!» στο Τέξας έκανε εισπράξεις 101.000 δολαρίων μόνο την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές, το «Franklin Gun Shop» στο Τενεσί έφτασε στο σημείο να πουλά 70 όπλα ημερησίως, το «Μemorial Shooting Center» στο Χιούστον είδε τα αποθέματά του να εξαντλούνται) και αναγκάζονται πλέον να βάλουν τους πελάτες σε λίστες αναμονής. Ειδικότερα, ανάρπαστα έχουν γίνει τα ημιαυτόματα τυφέκια AR-15, τα οποία πολλοί φοβούνται πως θα απαγορευτούν στο μέλλον.

Βροχή οι αιτήσεις
Συνολικά στις ΗΠΑ την εβδομάδα 3 - 9 Νοεμβρίου το FBI έγινε αποδέκτης περίπου 374.000 αιτήσεων για ελέγχους ιστορικού νέων αγοραστών όπλων (background checks: πραγματοποιούνται από τις Αρχές και πιστοποιούν κατά πόσο κάποιος πληροί τις ψυχολογικές και νομικές προϋποθέσεις προκειμένου να οπλοφορήσει), αριθμός αυξημένος κατά 49% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ηδη από τον περασμένο Οκτώβρη (όταν η νίκη του Ομπάμα θεωρούνταν δεδομένη) οι εν λόγω έλεγχοι είχαν γνωρίσει μια αύξηση της τάξης του 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007. Χαρακτηριστικά, μόνο στην πολιτεία του Κολοράντο έγιναν μέσα σε μία ημέρα 1.500 έλεγχοι ιστορικού, πλήθος το οποίο συνιστά ιστορικό ρεκόρ.

Πολύ κακό για το τίποτα
Σχολιάζοντας τον τρέχοντα αναβρασμό στην αγορά, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως γίνεται «πολύς ντόρος για το τίποτα», καθώς «οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το θέμα της οπλοκατοχής, δεν τους συμφέρει πολιτικά», όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Σκοτ Πόου. Σε ανάλογο πνεύμα, ο Μαρκ Τάσνετ, καθηγητής Νομικών στο Χάρβαρντ, σημειώνει πως «θα ξαφνιαζόταν εάν έβλεπε το Κογκρέσο να επαναφέρει τις απαγορεύσεις των ημιαυτομάτων».

280 εκατομμύρια όπλα βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

30 χιλιάδες άτομα σκοτώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από τα πυρά όπλων.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2628&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote