Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow "Πρόκειται για εμπαιγμό"
"Πρόκειται για εμπαιγμό" Εκτύπωση E-mail
22.11.08

Εντονες επικρίσεις εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2009 που κατατέθηκε στη Βουλή, με κύριο σημείο αιχμής τη συνέχιση της λιτότητας και την κοινωνική αναλγησία.

"Η αδυναμία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να εκτιμήσουν έγκαιρα και στοιχειωδώς την πορεία της οικονομίας είναι ανησυχητικά έκδηλη. Έναν μόλις μήνα μετά τη συζήτηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, όλες οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς το χειρότερο", αναφέρει σε δηλώσεις της, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

"Τα έσοδα μειώνονται κατά 355 εκατ.ευρώ, οι δαπάνες αυξάνονται κατά 160 εκατ.ευρώ, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανεβαίνει κατά 511 εκατ.ευρώ. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας εξαντλούνται", αναφέρει η κ.Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι "το μόνο που μένει σταθερό είναι η ανεξήγητη αισιοδοξία του κ. Αλογοσκούφη και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί το καράβι της οικονομίας στα βράχια".

Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό του λαού, δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό, Χρήστος Παπουτσής.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει η κυβέρνηση αποτυπώνονται οι λαθεμένες επιλογές και τα αδιέξοδα της πολιτικής της ΝΔ, συμπλήρωσε και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό κάλπικο ως προς τα στοιχεία στα οποία βασίζεται.

Ο κ.Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τον Ιούνιο δεν έχει δώσει δημοσιονομικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Επομένως σε ποια βάση στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2009;» ρωτά ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο διεθνές αρνητικό κλίμα, ο κ. Παπουτσής είπε ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να έχει έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, ωστόσο η κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς αντίθετη πορεία, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική προοπτική της χώρας.

«Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αποτυπώνει κανένα ελπιδοφόρο σχεδιασμό στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και απασχόλησης, αλλά πλήττει βάναυσα το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, συνθλίβει τον αγροτικό κόσμο και υπονομεύει και την προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του εμπορίου και του τουρισμού» ανέφερε.

"Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι διανοητικό"

"Φοβούμαι ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πλέον διανοητικό. Δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης" τόνισε από το βήμα της Βουλής και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ότι η "κυβέρνηση, κατέθεσε έναν προϋπολογισμό, με πανηγυρικό τρόπο, που επιβεβαιώνει και επισημοποιεί την απόλυτη πολιτική της αμηχανία, ανικανότητα κι ανεπάρκεια".

"Αρκείται σ’ έναν συμβατικό, εικονικό, ανεφάρμοστο προϋπολογισμό, ο οποίος έχει γραφτεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα νέα εκρηκτικά δεδομένα στη διεθνή οικονομία, αλλά βεβαίως και στην εγχώρια οικονομία".

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, "θα περίμενε κανείς σήμερα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να εμφανιστούν στη Βουλή, με έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, μ’ έναν προϋπολογισμό, που θα ήταν στην πραγματικότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης".

"Προστατεύει το κεφάλαιο"

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες προστασίας του κεφαλαίου από την οικονομική κρίση, είναι επιθετικός προς τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2009, τον οποίο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Το κόμμα καλεί την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροβιοτέχνες, τους εμπόρους και τους αγρότες να απορρίψουν και τον προϋπολογισμό και συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε..

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο κόσμος πρέπει να αντιπαρατεθεί «στην πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου που προβάλει η κυβέρνηση και στην παραλλαγή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ», αντιτάσσοντας διεκδικήσεις που αυξάνουν το λαϊκό εισόδημα και προστατεύουν τους ανέργους.

«Χρειάζεται τώρα λαϊκή συσπείρωση και αποφασιστική πάλη κατά των μονοπωλίων, κατά του "ευρωμονόδρομου"», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κοινωνικά ανάλγητος

 

«Η κυβέρνηση εν μέσω βαθιάς και κλιμακούμενης καπιταλιστικής κρίσης, κατέθεσε ένα προϋπολογισμό για το 2009 που σπρώχνει την οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία στην απόγνωση και τον εφιάλτη», σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα 28 δις στις Τράπεζες, έχουμε ενώπιον μας έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, κοινωνικής αναλγησίας και οικονομικής καθίζησης».

 

Σε κώμα η... αγελάδα 

«Ενώ σε όλη την Ευρώπη, η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος, για έξοδο από την κρίση και την ύφεση, η κυβέρνηση Καραμανλή, αμετροεπώς αυξάνει κατά 7 δις τους φόρους για το 2009», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Η Αγελάδα είναι σε κώμα και κάποιοι συνεχίζουν ακόρεστα το άρμεγμα. Στο τέλος θα ψοφήσει η Αγελάδα και θα τους μείνει άδεια η καρδάρα».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2623&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote