Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μονομαχία γυναικών στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα
Μονομαχία γυναικών στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα Εκτύπωση E-mail
22.11.08

Δύο γυναίκες αναμετρώνται στις νέες εκλογές για τη θέση του προέδρου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και η δήμαρχος της Λιλ, Μαρτίν Ομπρί θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος στην τελευταία αυτή εκλογική αναμέτρηση.

Τα αποτελέσματα από την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες, σε κλίμα έντασης και διχόνιας, έδωσαν το 42,4% στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και 34,7% στη Μαρτίν Ομπρί. Ο τρίτος υποψήφιος, ο ευρωβουλευτής Μπενουά Αμόν έλαβε το 22,8%.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι πρόσωπο που συγκεντρώνει έντονες συμπάθειες αλλά και αντιπάθειες στο εσωτερικό του κόμματος. Οι θέσεις της κινούνται περισσότερο προς τον κεντρώο πολιτικό χώρο. Πολλοί την θεωρούν σαν την μεγάλη ελπίδα των γάλλων σοσιαλιστών για επικράτηση, ενώ άλλοι, όπως σημειώνει το Reuters, απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν το κόμμα αν εκλεγεί γιατί θεωρούν ότι έχει εγκαταλείψει τις αριστερές αρχές του κόμματος. Αν κερδίσει θα διαδεχτεί τον πρώην σύζυγό της, Φρανσουά Ολάντ.

Από την άλλη πλευρά, η Μαρτίν Ομπρί, δήμαρχος της Λιλ, κόρη του Ζακ Ντελόρ και πρώην υπουργός, εισηγήτρια του 35ωρου, υποστηρίζεται από τα παλιά κομματικά στελέχη (τους λεγόμενους «ελέφαντες») και θεωρείται πιο «αριστερή» από τη Ρουαγιάλ. Έχει επίσης την υποστήριξη του Μπερτράντ Ντελανοέ, δημάρχου του Παρισιού που αποσύρθηκε από την διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος, σε μια προσπάθεια να «μειώσει τη σύγχυση».

Όποια από τις δύο κυρίες κερδίσει τη μάχη για την προεδρία του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, θα έχει μπροστά της πολύ δύσκολο δρόμο. Μεταξύ των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ηγέτης των σοσιαλιστών είναι η αποκατάσταση της διχόνοιας, η δημιουργία ενωτικού κλίματος σε ένα κόμμα κατακερματισμένο και για πολλούς «υπό διάλυση», την τελευταία περίοδο. Επίσης η νέα αρχηγός θα πρέπει να ορθώσει μια ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή απέναντι στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει αντίσταση στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2620&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote