Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μήνυμα Καραμανλή με πολλούς αποδέκτες
Μήνυμα Καραμανλή με πολλούς αποδέκτες Εκτύπωση E-mail
20.11.08

Σφοδρή επίθεση, στο ΠΑΣΟΚ, στην «αντιπολίτευση των ακοστολόγητων και ανεφάρμοστων πακέτων» εξαπέλυσε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός αντιπαρέταξε το «ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και υπεύθυνο σχέδιο» της κυβέρνησης για την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας από τη διεθνή οικονομική κρίση απέναντι στη «δημαγωγία, τον εμπαιγμό της κοινωνίας και την αμετροέπεια» των «διαχρονικών δημοκόπων της αντιπολίτευσης που διαψεύδονται συνεχώς».

Αναφέρθηκε εκτενώς στο κυβερνητικό σχέδιο το οποίο κινείται σε πέντε άξονες, με δράσεις για τη ρευστότητα των τραπεζών και τη μείωση των επιτοκίων, τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, τη θωράκιση της απασχόλησης την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας με έκτακτα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Μπροστά στην πρωτοφανή διεθνή κρίση αναγνώρισε την αναγκαιότητα παρεμβάσεων για την στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, προσδιόρισε όμως τα όρια του πλαισίου λέγοντας ότι «ότι η κυβέρνηση θα πάρει κάθε εφικτό και αναγκαίο μέτρο αλλά δεν θα τινάξουμε τα πάντα στον αέρα για εφήμερες εντυπώσεις».

Με κατηγορηματικό ύφος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αύξηση φόρων καθώς και ότι εν θα ανασταλεί η μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησης αλλά αντίθετα  από την κρίση επιβάλλεται τη συνέχιση και η επίσπευση της.

Επίσης ζήτησε για άλλη μια φορά στάση ευθύνης από τις Τράπεζες, τους παραγωγικούς φορείς και τα συνδικάτα.

Αναφερόμενος στο πολιτικό κόστος των κυβερνητικών επιλογών ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κοινωνία θα κάνει τις επιλογές της συγκρίνοντας ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα. Τον κόσμο τον κερδίζει αυτός που θα βγάλει με ασφάλεια και προοπτική τη χώρα από το εκρηκτικό σκηνικό της κρίσης, επεσήμανε.

Γιώργος Αλογοσκούφης

Επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στους επικριτές της πολιτικής του, εντός και εκτός ΝΔ, μιλώντας στην ΚΟ. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι όσοι αντιδρούν στην οικονομική πολιτική δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν για μικροκομματικά οφέλη. Ξεκαθάρισε ότι η οικονομική πολιτική δεν αλλάζει.

Χρ. Φώλιας

Δεν θα υπάρξει καμιά αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για το 2009, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, για τον προϋπολογισμό. Αρίθμησε τα «όπλα» του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης -δημιουργία του ταμείου εγγυοδοσίας, απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, στήριξη του καταναλωτή, τερματισμός των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών και διενέργεια ελέγχων στην αγορά- και δεσμεύτηκε ότι, ως το τέλος του μήνα, θα καταρτιστεί πλαίσιο για ένα σύγχρονο διαφανές σύστημα λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών.

Γιάννης Τραγάκης

Η συνεδρίαση αντανακλά τη θέλησή μας να συζητήσουμε με όλη την κοινωνία και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συνεννόησης, τόνισε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης. Επεσήμανε ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες από ό, τι για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τόνισε ότι απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και υπευθυνότητα από όλους και κατέληξε λέγοντας ότι η μόνη πυξίδα σιγουριάς και ασφάλειας για το μέλλον του τόπου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής.

ΓΣΕΕ

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος διαφώνησε με τον τρόπο υλοποίησης και αξιοποίησης των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ρευστότητας και πρότεινε από την πλευρά του ότι το σχέδιο θα έπρεπε να είναι απλό: αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες από τους μετόχους και όπου δεν υπάρχει επάρκεια οικονομική θα πρέπει να παρέμβει το κράτος και να κρατικοποιήσει μερικώς αυτές τις τράπεζες. Πρέπει να «χυθεί αίμα», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, διευκρινίζοντας ότι εννοεί πως πρέπει να υπάρχουν συνέπειες σε αυτούς που οδήγησαν στην κρίση. Υποστήριξε ότι πριν τη διεθνή κρίση προϋπήρχε κρίση στην ελληνική οικονομία η οποία όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ενόψει της κρίσης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρόσθετους φόρους και αφαιρεί πόρους από διαθέσιμες επενδύσεις. Είναι ανόητο στον υπέρτατο βαθμό να λέει κάποιος ότι πρέπει να καταρρεύσουν οι τράπεζες. Πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες γιατί είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, είπε ο κ. Παναγόπουλος και πρότεινε να υποχρεωθούν οι τράπεζες είτε να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στήριξης, είτε όχι.

ΑΔΕΔΥ

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η ασυδοσία και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και του ανταγωνισμού χωρίς κρατικό έλεγχο είναι ο κυριότερος παράγοντας της κρίσης. Ζήτησε τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου και ο προϋπολογισμός να στηρίξει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.

ΣΕΒ

Κανένας κλάδος και καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα αποφύγουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Μίλησε για κατάρρευση του ασύδοτου χρηματοικονομικού καπιταλισμού και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας νέος συσχετισμός κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής. Ο κ. Δασκαλόπουλος ζήτησε αλλαγή των θεσμών με μείωση της γραφειοκρατίας και ποιοτική αναγέννηση της δημόσιας διοίκησης. Κρίση είπε, σημαίνει ανάγκη ανασύνταξης και ανασυγκρότησης με τη συνεργασία του δημιουργικού ιδιωτικού τομέα με τον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Χαρακτήρισε πρόκληση για την ελληνική οικονομία την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος των συναλλαγών.

ΕΣΕΕ

Μέτρα για τον ευνοϊκό δανεισμό και την καλύτερη φορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) Βασίλης Κορκίδης.. Η κρίση σήμανε συναγερμό στις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε, τονίζοντας πως η αγορά νοσεί ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν.

ΚΕΕΕ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κασιμάτης απαίτησε από τις τράπεζες «να σταματήσουν να κερδοσκοπούν παρανομώντας, εκμεταλλευόμενοι μονοπωλιακές καταστάσεις». Αν οι τράπεζες συνεχίσουν να ζητούν υπερκέρδη θα βρεθούν αντιμέτωπες όχι μόνο με το κοινωνικό σύνολο αλλά και τους επιχειρηματίες, κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον αγροτικό χώρο, λέγοντας ότι ενώ οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώνονται, ενώ το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε κατά 16%. Ζήτησε επιστροφή φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών και δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας για τις αγροτικές επιχειρήσεις.

ΠΑΣΟΚ

«Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τους κοινωνικούς εταίρους ως φόντο για να κάνει για άλλη μια φορά επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,ο οποίος χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή «αδύναμο πρωθυπουργό, του οποίου ο ρόλος φαίνεται να εξαντλείται σε εκκλήσεις».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να πράττει και να λαμβάνει μέτρα για τη μεγάλη κρίση που βιώνει ο Έλληνας πολίτης. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο πρωθυπουργός, γιατί είναι υπαίτιος της εσωτερικής κρίσης και υπαίτιος της αδυναμίας διαχείρισης της διεθνούς κρίσης, που έχει έλθει και στη χώρα μας».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αδιέξοδα που πολλαπλασιάζονται και προσέθεσε ότι «οι πολίτες έχουν καταλάβει πως χρειάζεται μια άλλη πολιτική και αλλαγή πορείας».

ΚΚΕ

«Ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί στις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας και της υπερσυσσώρευσης των κεφαλαίων, για να μην αποκαλυφθεί ότι ούτε η κυβέρνησή του ούτε η ΕΕ έχουν όπλα για την αντιμετώπισή της» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Αυτό που παρουσίασε ως απάντηση στην κρίση, τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι η πολιτική της ΕΕ, που αποδεδειγμένα τρέφει την καπιταλιστική κρίση» προστίθεται.

ΛΑΟΣ

«Συγχαρητήρια στον κ. πρωθυπουργό. Μετά από 2,5 μήνες σκέψεων και συσκέψεων, αποφάσισε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, με τις ίδιες συνταγές που αντιμετώπισε την εσωκομματική του κρίση. Δαϊλακομαζώματα, Τατουλοσκορπίσματα. Τυχερέ Θόδωρε. Έφυγες νωρίς» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Μπακογιάννη: Στήριξη στις ασθενείς ομάδες

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η βοήθεια προς τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υιοθετήσει η κυβέρνηση ένα «πιό φιλολαϊκό προφίλ», κατά την έξοδό της από το αραβο-ελληνικό φόρουμ, και απάντησε πως «δεν είναι θέμα προφίλ αλλά ουσίας».

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη κρίση» που περνά η διεθνής οικονομία, τονίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες θα πρέπει να βοηθηθούν. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, αλλά όλα τα υπαρκτά περιθώρια, για να μπορέσει να βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

«Εδώ που βρισκόμαστε με τους Αραβες φίλους μας, είμαστε ακριβώς γι αυτό: Περισσότερη συνεργασία, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας. Ετσι ώστε να βγούμε από την κρίση κατά το δυνατόν αλώβητοι», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.



e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2613&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote